Αυτονομείται το Λιμενικό Ταμείο Αμοργού

Αυτόνομο πλέον το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού, το οποίο αποκόπτεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου στο οποίο υπαγόταν μέχρι και σήμερα, με το Δήμαρχο Αμοργού, Νίκο Φωστιέρη, να αναφέρει ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον Καλλικράτη για την καλύτερη διευθέτηση των υποθέσεων του νησιού.

Με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 24ης Ιανουαρίου 2018 ανακοινώνεται η σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με επωνυμία “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού”. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται και στο Προεδρικό Διάταγμα, λήφθηκε υπ’ όψιν η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, αλλά και το ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων και ουσιαστική προώθηση των προβλημάτων της Αμοργού

Κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρότασης των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφασίστηκαν οι εξής τροποποιήσεις:

Οι αρμοδιότητες που αφορούν στο Δήμο Αμοργού αφαιρούνται απ’ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και μεταφέρονται στο νέο νομικό πρόσωπο, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την εφαρμογή τους. Αντίστοιχα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου παύει πλέον να έχει διαδημοτικό χαρακτήρα. Τέλος, με τη δημοσίευση της απόφασης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού υπεισέρχεται αυτοδίκαια σε όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, πόρους, δικαιώματα και υποχρεώσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου που αφορούν το Δήμο Αμοργού.

Με τη σειρά του ο Δήμος Αμοργού με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού θα ασκεί πλέον τις αρμοδιότητες που αφορούν τα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια του νησιού, καθώς και λοιπές συναφείς δραστηριότητες. Επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της οργανωτικής διαδικασίας και τη λειτουργία του, πλέον το Λιμενικό Ταμείο Αμοργού θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση των προβλημάτων του νησιού. Ευχαριστίες απευθύνονται τόσο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την άψογη έως τώρα συνεργασία και ιδιαιτέρως στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νάξου, Νίκο Σέργη, τους συνεργάτες του και τους υπαλλήλους για την δεκαπενταετή εξυπηρέτηση των ζητημάτων της Αμοργού.

Αγαστή συνεργασία αλλά με καθυστερήσεις

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Νίκος Φωστιέρης, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» επεσήμανε ότι η αυτονόμηση του Λιμενικού Ταμείου προβλέπεται από τον Καλλικράτη, αλλά για άγνωστους λόγους και πιθανόν λόγω ελλειπούς οργάνωσης η Αμοργός συμπεριλήφθηκε στο Λιμενικό Ταμείο της Νάξου. “Έτσι τα έσοδά μας τα οποία ανέρχονταν περίπου στο 25% των συνολικών εσόδων που είχε το Λιμενικό Ταμείο Νάξου, παρέμεναν εκεί” σχολίασε ο κ. Φωστιέρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι λόγω του γεγονότος ότι η Νάξος είναι αρμόδια και για τις Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Δονούσα), το έργο το οποίο καλούνταν να υλοποιήσει ήταν πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα έργα που αφορούσαν την Αμοργό. “Η Τεχνική Υπηρεσία του δικού μας Δήμου ήταν αυτή η οποία προωθούσε τα έργα του νησιού μας” ανέφερε ο Δήμαρχος Αμοργού, προσθέτοντας παράλληλα το γεγονός ότι τα τρία μέλη του Λιμενικού Ταμείου έπρεπε μία με δύο φορές το μήνα να ταξιδεύουν από την Αμοργό στη Νάξο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο κάθε φορά. Το ίδιο ίσχυε και για τους ιδιώτες που είχαν συμφέροντα που άπτονταν στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου, αναφέρει ο Δήμαρχος. “Κάτοικοι δικοί μας οι οποίοι νοικιάζανε χώρο στη χερσαία ζώνη έπρεπε να πάνε στη Νάξο για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Με το Λιμενικό Ταμείο να είναι εδώ, εφαρμόζονται πιο σωστά οι διαδικασίες”, πρόσθεσε.

Εντός εξαμήνου ολοκληρώνεται η οργανωτική διαδικασία

Ο κ. Φωστιέρης επεσήμανε ότι πάρθηκε πρώτα η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου, η οποία μάλιστα, ανέφερε, δεν ήταν ομόφωνη καθώς οι σύμβουλοι της μειοψηφίας διαφώνησαν. “Μετά από μία προσπάθεια περίπου 2 ετών είχαμε αυτό το αποτέλεσμα” σχολίασε, τονίζοντας ότι ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς γιατί το νέο νομικό πρόσωπο πρέπει να συντάξει οργανόγραμμα και κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας ο οποίος να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια να περιέλθουν στην κατοχή του Λιμενικού Ταμείου Αμοργού οι νόμιμοι πόροι που δικαιούται από το Λιμενικό Ταμείο Νάξου. “Είχαμε αγαστή συνεργασία με το Ταμείο της Νάξου αλλά εκ των πραγμάτων καθυστερούσαν τα πράγματα λόγω φόρτου εργασίας. Εφ' όσον ο Καλλικράτης το προέβλεπε ήταν κάτι το οποίο κάποια στιγμή θα γινόταν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αμοργού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Φωστιέρη το συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού θα είναι επταμελές, αποτελούμενο από τρεις αιρετούς και τέσσερα μέλη συλλόγων συναφών με το αντικείμενο. “Θα είναι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ένας της μειοψηφίας και τα υπόλοιπα μέλη θα τα επιλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο, από σχετικούς με το λιμάνι κλάδους όπως π.χ. ψαράδες” επεσήμανε, υπολογίζοντας ένα χρονικό πλαίσιο έξι μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

“Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη Νάξο, η συνεργασία ήταν και παραμένει αγαστή απλά υπήρχε μία καθυστέρηση, είναι απολύτως φυσιολογικό να κοιτάνε πρώτα τα δικά τους ζητήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η Υπηρεσία Δόμησης

Το επόμενο βήμα για το Δήμο Αμοργού, όπως αποκάλυψε ο κ. Φωστιέρης είναι η δημιουργία αυτόνομου Γραφείου Δόμησης Αμοργού, αφού φυσικά καταφέρει ο Δήμος να πάρει το απαιτούμενο προσωπικό. “Θέλουμε να μπορούμε να ελέγχουμε τη δόμηση πάνω στο νησί μας. Από τη Νάξο βγαίνει μια άδεια η οποία χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Η πολεοδομία Νάξου, η οποία έχει και την Πάρο, είναι λογικό να μην προλαβαίνει να έρθει να δει αν εφαρμόζεται σωστά η άδεια ή όχι. Πρέπει να το καταγγείλουμε εμείς” ανέφερε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι εάν υπάρχει ανεξάρτητο Γραφείο Δόμησης στο Δήμου Αμοργού, όλες οι διαδικασίες θα μπορούν να ολοκληρωθούν όπως προβλέπεται, με καλύτερη εποπτεία και χωρίς καθυστερήσεις.