Εν μέσω αντιδράσεων η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου για το ΧΥΤΥ

Τα σκουπίδια παραμένουν

  • Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 2 Φεβ. 2018 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Υψηλοί τόνοι και άκομψες συμπεριφορές χαρακτήρισαν το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, με την ενημέρωση για το ΧΥΤΥ να οξύνει τα πνεύματα σε σημείο αποπομπής συμβούλου από τη διαδικασία.

Με ιδιαιτέρως αυξημένη προσέλευση πολιτών, προκειμένου να ενημερωθούν για το στάδιο της διαδικασίας χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και λόγου του “αμαρτωλού” παρελθόντος και παρόντος του νησιού με το θέμα των σκουπιδιών, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, η οποία, παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις, αποδείχτηκε ακόμα μία φορά ατελέσφορη.

Εν αναμονή της χωροθέτησης

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε εν όψει της τελικής απόφασης για έγκριση ή απόρριψη του ΧΥΤΥ Άνδρου, η οποία πλέον έχοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις έχει σταλεί πλέον στο Περιβαλλοντικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Νοτίου Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το 2012, χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σε περίπτωση δε απόρριψης της η διαδικασία για την εκπόνηση νέας θα διαρκέσει ανάλογο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση έγκρισης θα ξεκινήσει μεν η διαδικασία ένταξης του έργου, με χρονοβόρες διαδικασίες χωρίς και πάλι το άμεσο πρόβλημα να έχει λυθεί.

Ελλείψει άλλου σχεδιασμού για το τι θα γίνει με τα απορρίμματα του νησιού στην επόμενη τριετία, αλλά και με τις ευθύνες για καθυστερήσεις να βαραίνουν τόσο τη δημοτική αρχή όσο και την ελάσσονα μειοψηφία, ως χώρος απόθεσης των απορριμμάτων εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η Στρατοπέδα, γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους αρμόδιους φορείς.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και οι συγκρούσεις

Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, με την εισήγησή του ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις, υπενθυμίζοντας ότι μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Υδάτων, ο φάκελος κατατέθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2017 και αναμένεται η αξιολόγησή του από το ΠΕΣΠΑ εντός του Φεβρουαρίου. Αναφερόμενος εκτενώς στη διαδικασία εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, επεσήμανε ότι ο Δήμος Άνδρου κινήθηκε άμεσα, αποδεικνύοντας ότι επιθυμεί την οριστική επίλυση του προβλήματος, οπότε και προτείνει την άμεση χωροθέτηση του ΧΥΤΥ από το ΠΕΣΠΑ.

Δεδομένων των συνθηκών η διαδικασία της ενημέρωσης για τη μελέτη του ΧΥΤΥ αποδείχθηκε δύσκολη, με τους τρεις ανεξάρτητους πλέον Δημοτικούς Συμβούλους Ανδρέα Βόσο, Μαρία Μαμαή και Άννα Βολίκα να χάνουν την ψυχραιμία τους και να επανέρχονται στα ίδια ζητήματα μη χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Υδρούσα, χωρίς όμως να καταθέσουν κάποια αντιπρόταση. Οι εντάσεις και οι κραυγές εντυπωσιασμού, δεν προσέδωσαν τίποτε νεότερο στην υπόθεση, παρά μόνο την υποβάθμιση της ποιότητας του δημοτικού σμβουλίου.

Οι προτάσεις του Χ. Βουραζέρη

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χρήστος Βουραζέρης, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που το έργο του ΧΥΤΥ δεν προχωρήσει η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της Άνδρου ανέρχεται σε 800.000 – 1.000.000 ευρώ ετησίως. Επικουρικά σε αυτό και με ανακοίνωσή του επί του θέματος επεσήμανε το ατελέσφορο της διαδικασίας συζήτησης, κάνοντας λόγο για “δύο ώρες χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ή έχοντας την δυνατότητα ο απλός πολίτης που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση να καταλάβει τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα... και το σπουδαιότερο καμία πρόταση για το σήμερα...”.

Προκειμένου να είναι και να παραμείνει η Άνδρος καθαρή τους καλοκαιρινούς μήνες ο Χ. Βουραζέρης προτείνει να σταματήσει πλέον να χρησιμοποιείται ο χώρος της Σταυροπέδας και να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ένας ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου ή και εξωτερικός συνεργάτης αν χρειαστεί, να ετοιμάσει μελέτη για διεθνή διαγωνισμό με πενταετή τουλάχιστον χρονικό ορίζοντα και αντικείμενο «Καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, περισυλλογή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων ειδών, μεταφορά και διαχείριση τους εκτός της Άνδρου με ευθύνη του αναδόχου, καθώς και πώληση προϊόντων τα οποία θα προέλθουν από την διαχείριση τους για λογαριασμό του Δήμου». Τονίζει μάλιστα ότι το κόστος για τη μεταφορά των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών εκτός νησιού δεν θα διαφέρει και πολύ από το σημερινό ετήσιο κόστος, το οποίο περιλαμβάνει ενοίκιο χώρου εγκατάστασης δεματοποιητή, ενοίκια αποθηκών, ανταλλακτικά-συντήρηση δεματοποιητή, διαχείριση-μεταφορά δεμάτων, εργολαβία καθαριότητας, εργολαβία ανακύκλωσης, καύσιμα, συντήρηση απορριμματοφόρων σε σχέση με τον γερασμένο στόλο και ενοίκιο απορριμματοφόρων.

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος προτείνει άμεση διαδικασία δημοψηφίσματος για το εάν η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών να γίνεται εντός της Άνδρου, με την μέθοδο της λειτουργίας ΧΥΤΥ, ή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, ή για το εάν η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών να γίνεται εκτός του νησιού. Σε περίπτωση υπερίσχυσης της δεύτερης πρότασης σταματάει άμεσα η διαδικασία χωροθέτησης και ακολουθείται η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για ανάδοχη εταιρεία μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων εκτός του νησιού. Σε περίπτωση υπερίσχυσης της πρώτης πρότασης, προτείνει τότε στον διεθνή διαγωνισμό να υπάρχει ο όρος, ο ανάδοχος να έχει την επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία, ώστε όταν και όπου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την λειτουργία του με ανακατανομή του κόστους της εργολαβίας. Επίσης ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος σε περίπτωση που θα εφαρμοστεί στην χώρα μας μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων, η οποία σε σχέση με την λειτουργία ΧΥΤΥ συμφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά για την Άνδρο, να την εφαρμόσει με ανακατανομή του κόστους της εργολαβίας.