Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Τουρισμού Επισιτισμού Ξενοδοχείων Σαντορίνης

"Κατάπτυστη η Σύμβαση που προτείνει η Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού"

  • Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2018 - 13:12

Δουλειά μέχρι τη λιποθυμία και μάλιστα με πάνω από 30% μείωση στους μισθούς, επιβάλει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους των τουριστικών περιοχών η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προτείνει στους εργοδότες.

Πιο συγκεκριμένα, παραχωρεί στους ξενοδόχους το δικαίωμα όλο το κρίσιμο διάστημα της τουριστικής περιόδου να απασχολούν τους εργαζόμενους ακόμα και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όσες ώρες θέλουν, και αντί να τους πληρώνουν επιπλέον μεροκάματα και υπερωρίες, να τους δίνουν ρεπό στο τέλος της σαιζόν.

Είναι γνωστό ότι στη Σαντορίνη και άλλες τουριστικές περιοχές οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα. Εξαναγκάζονται γιατί προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα παραπάνω εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν τους μήνες του χειμώνα, αλλά και επειδή εκβιάζονται από τους εργοδότες και τα στελέχη τους, αφού όποιος ζητά ρεπό για να πάρει μια ανάσα, μπαίνει στο στόχαστρο.

Οι συνέπειες που έχει η κατάσταση αυτή στην υγεία των εποχικών εργαζομένων είναι ολέθριες και μη αναστρέψιμες. Ένα μεγάλο μέρος από όσες πενταροδεκάρες καταφέρουν να εξοικονομήσουν, πηγαίνουν στους φυσικοθεραπευτές και τους χειροπράκτες για να γίνουν καλύτερα και να μπορέσουν να δουλέψουν και την επόμενη σαιζόν.

Η ηγεσία της ομοσπονδίας που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί εργαζόμενους βάζει πλάτη, όχι μόνο για να καταργηθεί και επίσημα η εβδομαδιαία ανάπαυση και το ωράριο, αλλά και ό,τι επιπλέον μεροκάματο εξασφάλιζαν να το χαρίζει στην εργοδοσία!

Σε αντάλλαγμα για αυτό το θεόσταλτο δώρο στους μεγαλοξενοδόχους των τουριστικών περιοχών, η Ομοσπονδία ζητά 2% ονομαστική αύξηση στο βασικό μισθό. Μια αύξηση εικονική και ψεύτικη για να αξιοποιηθεί προπαγανδιστικά, να προβληθεί στις ειδήσεις και να συντηρηθεί ο μύθος ότι η τουριστική ανάπτυξη ωφελεί τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ως φύλλο συκής, παρατίθεται και μια φράση κοροϊδία: «ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί και η άρνηση δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη». Γιατί όταν ο εργοδότης θα τον απολύσει, θα πρέπει να ψάξει να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια, ενώ και στον επόμενο εργοδότη θα συναντήσει την ίδια κατάσταση.

Αν αυτή η σύμβαση υπογραφεί και εφαρμοστεί, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς ακόμα και στις περιοχές που μπορεί να υπάρχουν τοπικές συμβάσεις, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές εξελίξεις, αυτές οι συμβάσεις πιθανότατα θα καταγγελθούν, για να εναρμονιστούν με το νέο καθεστώς. Επιπλέον θα προκύψουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι θα δυσκολεύονται ακόμα και να συμπληρώνουν τα ένσημα για το επίδομα ανεργίας.

Καμία εξουσιοδότηση δεν έχει η πλειοψηφία της ομοσπονδίας από τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να υπογράψει την κατάργηση δικαιωμάτων που θα ανατρέψει τη ζωή μας. Να μην τολμήσουν να υπογράψουν την βαρβαρότητα που θέλουν οι εργοδότες για να μας στύψουν ακόμη περισσότερο

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να κάνει δική του υπόθεση τη δημιουργία σωματείου στο νησί, να συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες, να μη επιτραπεί στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές να χειροτερεύσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας μας. Στην επιδίωξή τους να μας πάνε για δουλειά μέχρι θανάτου και μάλιστα απλήρωτη, να απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά, παίρνοντας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα χέρια μας! Στην επιδίωξή τους να μας πάνε για δουλειά μέχρι θανάτου και μάλιστα απλήρωτη, να απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά, παίρνοντας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα χέρια μας!