Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης "Μύκονος Επόμενη Μέρα"

"Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δημάρχου Μυκόνου"

  • Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:13

Την Τρίτη 13-2-2018, επισκεφτήκαμε τον ΧΥΤΑ και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την εγκληματική αδιαφορία της δημοτικής αρχής, τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται στο νησί και φυσικά το δυσοίωνο μέλλον που καλπάζει. Αντικρύσαμε μια εικόνα μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΑΔΑ, όπως αδιάσειστα αποδεικνύουν οι φωτογραφίες και έχει διαπιστώσει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Κατόπιν ελέγχων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξέδωσε τις με αρ. πρωτ. 72167/889/26-6-2017 72126/888/26-6-2017  72078/887/26-6-2017 αποφάσεις επιβολής προστίμων στον Δήμο Μυκόνου, για ρύπανση του περιβάλλοντος και την κακή λειτουργία και διαχείριση του ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα για μη σωστή επικάλυψη,  συλλογή και απόθεση αποβλήτων, για την μη λειτουργία του βιολογικού του ΧΥΤΑ, για την  μη αντικατάσταση των μεμβρανών αποστράγγισης και των κατεστραμμένων γεωμεμβρανών κ.α.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ

Κατά την επίσκεψή μας, αν και η είσοδος ήταν ελεύθερη και οι πόρτες ορθάνοιχτες κανείς δεν υπήρχε σε όλη την έκταση τουΧΥΤΑ, με συνέπεια την ανεμπόδιστη και ανεξέλεγκτη είσοδο στον οποιοδήποτε με τις οποιεσδήποτε πιθανές προθέσεις ,αφού δεν υπήρχε ούτε φύλακας.

Η ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Προφανής είναι η αντίληψη των διοικούντων και ειδικότερα του δημάρχου για την διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία περιορίζεται μόνο, στο  να εξαφανίζουν τα σκουπίδια από την πόρτα των δημοτών, πράγμα που επίσης με όλα τα μέσα και κόστη  που διαθέτουν και χρησιμοποιούν ούτε αυτό καταφέρνουν.

Η ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ

Είναι βέβαιο ότι η κακή διαχείριση και καταστροφή του ΧΥΤΑ άμεση συνέπεια έχει την γρήγορη εξάντλησή του. Ένα από τα  ερωτήματα  που τίθενται είναι που αλήθεια θα υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων μας, όταν δεν θα υπάρχει ο ΧΥΤΑ που ως τώρα λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης στον στρεβλό τρόπο διαχείρισης που ακολουθείται;

ΣΕ ΒΑΘΥ ΤΕΛΜΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ- Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΘΑΜΕΝΗ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Έχουμε πολλές φορές εκφράσει την θέση μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση που πρεσβεύουμε, την μέγιστη σημασία και ρόλο της ανακύκλωσης και του τρόπου πραγματοποίησής της. Η πρότασή μας στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων, με έμφαση ήπια, διαχείριση με τη λογική της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της προδιαλογής και ανάκτησης υλικών και στον δραστικό περιορισμό της ανάμειξης των υλικών και άρα και των μονάδων επεξεργασίας τους. Τέλος ένα σύστημα εξ ολοκλήρου διαφορετικό με το αποτυχημένο υφιστάμενο, που τείνει σε παραγωγή μηδενικών αποβλήτων.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

 Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει σήμερα, ότι δεν υπάρχει καμιά επιβαρυντική επίπτωση για το περιβάλλον του νησιού; Ότι οι μεμβράνες που καταστράφηκαν από τις φωτιές που είχαν προκληθεί στον ΧΥΤΑ, δεν επιτρέπουν τα τοξικά στραγγίσματα να εισχωρούν και να ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, με συνέπεια το έδαφος να  μετατρέπεται σε ένα «σουρωτήρι» διήθησης επικίνδυνων ουσιών για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον;

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προσκαλούμε τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο να μας ξεναγήσει και να μας δείξει το έργο του ΧΥΤΑ,  την περιβόητη ανακύκλωση που διατείνεται ότι κάνει, από την αρχή ως το τέλος αλλά και να μας πει πόσες χιλιάδες από τις πλαστικές σακούλες έχουν ταξιδέψει με την φορά των ανέμων είτε στους αγρούς και στα χωράφια μέχρι την περιοχή των Χαλάρων, είτε στην θαλάσσια περιοχή. 

Για τη Δημοτική Παράταξη

MYKONOΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΣΑΜΨΟΥΝΗ ΝΤΙΝΑ