Επανέρχονται με κριτική, απέναντι στην Δημοτική Αρχή Νάξου & Μικρών Κυκλάδων οι παρατάξεις της μειοψηφίας παρά τη θετική ψήφο στο Δ.Σ. για την πρόσληψη 19 ατόμων

Θετική ψήφος… αρνητική κριτική

  • Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 06:19

Τη θέση, πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπερψήφισαν την πρόταση πρόσληψης 19 εργατών στις δημοτικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, με οκτάμηνη σύμβαση, προκειμένου το νησί να μην τελματώσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Συσπειρώνονται οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, «Νησιωτική Πολιτεία» και «Πολίτες για τα Νησιά μας», προκειμένου να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, αναφορικά με την δυσκινησία, που έχει επιδείξει η Δημοτική Αρχή, όσον αφορά στην κατάρτιση νέου ΟΕΥ και προϋπολογισμού, για το οικονομικό έτος 2018, με αποτέλεσμα ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, να αναγκάζεται να προσφύγει στην πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, ενώ θα μπορούσε, να έχει προβλέψει θέσεις μόνιμου προσωπικού, μία δυνατότητα που δίνεται για τη στελέχωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Αίτημα προσλήψεων χωρίς εγκεκριμένο π/ϋ

Η συζήτηση, σχετικά με το θέμα, έγινε εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής, 9 Μαρτίου, με τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν τους προβληματισμούς τους, ενώπιον των μελών της Δημοτικής Αρχής.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μαράκης, επεσήμανε την ανάγκη κατάρτισης και έγκρισης πρώτα του προϋπολογισμού του 2018, προκειμένου να φαίνεται η πρόβλεψη των αντίστοιχων κονδυλίων, για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ τόνισε, πως ο Δήμος ακόμη δεν έχει καταρτίσει νέο ΟΕΥ, όπου να καταγράφονται οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών, γεγονός, που, ουσιαστικά, θέτει τροχοπέδη, σε μία ενδεχόμενη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, προκειμένου το νησί να μη βρίσκεται τελματωμένο, κατά την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης.

Παράλληλα, οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας υπογράμμισαν, τόσο την τάση της Δημοτικής Αρχής να καταφεύγει σε λύση των προβλημάτων, μέσω ανάθεσης υπηρεσιών, με εργολαβίες, όσο και την ανάγκη ύπαρξης επαρκούς προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο εντός της τουριστικής σεζόν.

«Μην ρίχνουμε στον Καιάδα τις εργολαβίες»

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ο Αντιδήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Πολυκρέτης, σημείωσε, πως σε καμία περίπτωση η Δημοτική Αρχή δεν αντιτίθεται στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ αντιθέτως στο παρελθόν τις έχει στηρίξει ακόμη και μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Ταυτόχρονα υποστήριξε, πως θα δοθεί η δυνατότητα, εντός της θητείας αυτής της Δ.Α., ώστε να προσληφθεί με νόμιμο τρόπο, το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Αντίστοιχα, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ανεβλαβής, υπεραμύνθηκε της πρότασης της πλειοψηφίας, ενώ επεσήμανε, πως πρέπει να πάψει η δαιμονοποίηση των εργολαβιών. «Γίνεται μία προσπάθεια, απ’ όλες τις πτέρυγες, να ρίξουμε στον Καιάδα τις εργολαβίες. Στηρίζω αυτά που είπατε και στηρίζω τις συμβάσεις για μόνιμο προσωπικό. Αλλά και τις εργολαβίες, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν τις συγκροτούν άτομα που έρχονται από τον Άρη, είτε εχθρικά προς το έθνος άτομα. Είναι άτομα του ελληνικού λαού όσοι εργάζονται στις εργολαβίες», υποστήριξε, ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά στοιχεία των αναθέσεων, όπως η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και η μη συμμετοχή των ιδιωτικών υπαλλήλων σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ένα επιχείρημα που έφερε την αντίδραση από άλλους συμβούλους, με τον κ. Ανεβλαβή να κλείνει, λέγοντας, ότι «εμάς μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που καταλήγει στον ελληνικό λαό και στους πολίτες. Εμένα προσωπικα, αυτό με ενδιαφέρει».

Κατόπιν της τελικής ψηφοφορίας για το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ενέκρινε ομόφωνα την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 19 ατόμων, για την κάλυψη αναγκών σε καθαριότητα και ύδρευση

«Ψυχραιμία, ελπίδα και υπομονή»

Παρά τη θετική ψήφο, από την πλευρά των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, οι παρατάξεις «Πολίτες για τα νησιά μας» και «Νησιωτική Πολιτεία» επανήλθαν, μερικές ώρες μετά το πέρας της συνεδρίασης, με κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών με Εγκύκλιο του στις αρχές Φεβρουαρίου, έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να προσλάβουν εργάτες με οκτάμηνη σύμβαση για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες τους (ιδίως στο τομέα της  καθαριότητας). Παράλληλα με νομοθετικές διατάξεις το 2017, είχε δώσει τη δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικο γι΄ αυτές τις υπηρεσίες.

Όταν όμως ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων:

·        έχεις απεμπολήσει αυτή τη δυνατότητα γιατί αρνείσαι να αποδεχτείς ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλη  πολιτική εκτός αυτής που ακούει στο όνομα «εργολαβίες», έστω κι αν σου (δηλαδή ΜΑΣ) κοστίζουν πανάκριβα,

·        είναι  ήδη μέσα Μαρτίου και δεν έχεις ψηφισμένο και εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος,

·        αγνοείς συνειδητά το σαφές νομοθετικό πλαίσιο, τη λογική και την τάση που αφορά στις   ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες σου, επιλέγοντας ψηφοθηρική και κοστοβόρα πολιτική, κινδυνεύεις να βρεθείς (για ακόμα μία φορά) εκτός νυμφώνος, διότι έρχεται νομοτελειακά η ώρα που θα  πρέπει να «κοιμηθεί ο Θεός» των κρατικών υπηρεσιών, για να εξασφαλίσεις το στοιχειώδες δικαίωμα της  καθαριότητας  στους δημότες και τους επισκέπτες σου,

…επαφίεσαι στην ελπίδα της στρεβλής ερμηνείας νόμων και διατάξεων και ευελπιστείς να σε  λυπηθούν για  να μην τελματώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, δικαιώνοντας –προς το χείριστο μάλιστα– τη γνωστή φήμη σου. Μ΄ αυτή την ελπίδα αναγκαστήκαμε και εμείς να δώσουμε θετική ψήφο στο προχθεσινό έκτακτο & μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια υπόθεση που μάλλον μοιάζει με ευχή.

Την ίδια ώρα, όμοροι «ανταγωνιστικοί τουριστικά» νησιωτικοί Δήμοι, αλλά και Δήμοι σ΄ όλη την Ελλάδα, έχοντας εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και εφαρμόζοντας μια συγκεκριμένη ορθολογική πολιτική στον τομέα της καθαριότητας τα προηγούμενα χρόνια, βαδίζουν σήμερα προς το καλοκαίρι με τη σιγουριά ύπαρξης λύσης σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αφορούν στις παροχές προς τους  δημότες και τους  επισκέπτες τους, προσλαμβάνοντας ικανό αριθμό υπαλλήλων καθαριότητας και σχετικών ειδικοτήτων.

Και κάτι τελευταίο. Η ίδια η Δημοτική Αρχή, στα έγγραφα της αναγνωρίζει ότι η πρόσληψη ικανού αριθμού οκταμηνητών στον τομέα της καθαριότητας, για τις οποίες εκλιπαρεί (αφού δεν έχει εκπληρώσει τις  υποχρεώσεις της για να τις δικαιούται και να τις διεκδικήσει ευθέως)  είναι ύψιστο  ζήτημα  διασφάλισης  της  δημόσιας υγείας. Ποιες και πόσες παραιτήσεις θα υπάρξουν αν, ό μη γένοιτο, οι «προσευχές» δεν εισακουστούν  και ο «Θεός ξυπνήσει πρωί»;

Προς τους συνδημότες μας και τους επαγγελματίες του τουρισμού: Ψυχραιμία, Ελπίδα και… Υπομονή».       

Ετικέτες: