Ενόχληση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, αναφορικά με την μη τήρηση του πρωτοκόλλου, κατά την τελετή ανακήρυξης του ΠτΔ ως επίτιμου δημότη

Παραλείψεις και λάθη χωρίς… πρόθεση

  • Πέμπτη, 29 Μαρτίου, 2018 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 30 Μαρ. 2018 - 3:00

Τεταμένο κλίμα επικράτησε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Άνδρο, με αφορμή την τήρηση του πρωτοκόλλου, στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί.

Την έντονη δυσαρέσειά τους, αναφορικά με τους χειρισμούς του πρωτοκόλλου, από πλευράς της δημοτικής αρχής, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στις οποίες παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόσο ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ελευθέριος Μπάλλας, επιχείρησαν να κατεβάσουν τους τόνους, ισχυριζόμενοι, πως τα όποια λάθη και παραλείψεις, οφείλονται, αφενός στην ελλιπή στελέχωση του Δήμου και αφετέρου σε προσωπικά σφάλματα, ζητώντας συγγνώμη από τους ενοχλημένους συμβούλους.

Ενόχληση για την παρέμβαση εξωθεσμικών

Στην έναρξη της τακτικής συνεδρίασης και αφού είχε προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., με θέμα την έγκριση του ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου Άνδρου για το 2014, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας αιτήθηκαν να δοθούν εξηγήσεις, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, σχετικά με το γεγονός, ότι τους αρνήθηκε η πρόσβαση εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, κατά την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως επίτιμου δημότη Δήμου Άνδρου, παρά το γεγονός, ότι στην αίθουσα βρίσκονταν αρκετά άτομα, χωρίς θεσμική θέση, όπως, ενδεικτικά, επιχειρηματίες της ακτοπλοΐας.

Αρχικά, ο Δήμαρχος, κ. Σουσούδης, αναφέρθηκε στην ύπαρξη αυστηρού πρωτοκόλλου, από την Προεδρία, όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων, που θα παρεβρίσκονταν στην αίθουσα, κατά την αναγόρευση του ΠτΔ, ως επίτιμου δημότη, τονίζοντας, πως «στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου, υποτίθεται, ότι όλοι εμείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, είμαστε οι οικοδεσπότες. Θεωρητικά, λοιπόν και λόγω ευγένειας, μπορούσαν να κάτσουν εδώ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν από μακριά, από την Αθήνα, ώστε να παραβρίσκονται σε μία μεγάλη τελετή για το νησί» και καταλήγοντας, ότι το θέμα δεν θα έπρεπε να ανάγεται σε μείζον ζήτημα.

Ωστόσο, αντιπαραθέτοντας το επιχείρημα του Δημάρχου, σε σχέση με την ιδιότητα των δημοτικών συμβούλων, ως «οικοδεσποτών» στην υποδοχή του Προέδρου, η δημοτική σύμβουλος, κ. Βενετίκη υποστήριξε, πως στην υποδοχή του κ. Παυλόπουλου, όχι μόνον δεν υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά το καλωσόρισμα ανέλαβαν «δύο κυρίες που δεν ανήκαν στο δημοτικό συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Καπάκης, σημείωσε, πως «αυτό που εγώ έχω παρατηρήσει, είναι ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο προβαδίσματος, όπως προβλέπεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το αντίθετο έγινε. Εδώ είναι το συλλογικό όργανο, που εκφράζει κοινωνικές δυνάμεις. Αντί να κάθονται εδώ οι εκπρόσωποι αυτών των κοινωνικών δυνάμεων, κάθονταν όλοι οι άλλοι, πλην αυτών, ενώ μερικούς δεν τους αφήσατε κιόλας να περάσουν». Παράλληλα, ο κ. Καπάκης εστίασε και στο γεγονός, ότι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κλήθηκαν ούτε σε επίσημα δείπνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, για να καταλήξει, πως «κ. Δήμαρχε, όταν καλείτε, μόνο στα γενέθλιά σας και στη γιορτή σας μπορείτε να καλείτε όποιον θέλετε. Στις επίσημες εκδηλώσεις θα πρέπει να καλείτε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο».

Θετική προβολή παρά τα λάθη

Απαντώντας στις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων, ο Δήμαρχος Άνδρου, πήρε αφορμή από τοποθέτηση πολίτη, η οποία είχε προηγηθεί, ο οποίος εξήρε την συνολική εικόνα της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, υποστηρίζοντας, πως η διαμάχη, σχετικά με την παρουσία ή όχι δημοτικών συμβούλων εντός της αίθουσας, αποτελεί δευτερεύον ζήτημα, που καλό είναι να μην λαμβάνει διαστάσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Σουσούδης, «εγώ χαίρομαι πραγματικά, που άκουσα έναν άνθρωπο, που παρακολούθησε ως τρίτο πρόσωπο όλα αυτά που συνέβησαν στο νησί μας. Λειτουργήσαμε υπό μεγάλη πίεση, για τη διοργάνωση τριών μεγάλων γεγονότων. [...] Είχαμε τον Πρόεδρο, με ένα επιτελείο, με το οποίο οι υπάλληλοι του Δήμου ήταν στα τηλέφωνα κάθε πέντε λεπτά. Όσοι θέλετε να έχετε άποψη, ας ήσασταν εδώ να δείτε τι περνούσε ο Δήμος, με τους ελάχιστους υπαλλήλους και λίγους εθελοντές, που βρέθηκαν για να βοηθήσουν». Στο σημείο αυτό διέκοψε η δημοτική σύμβουλος, κ. Βασιλοπούλου, η οποία διερωτήθηκε «μας ζητήσατε ποτέ τη βοήθειά μας και σας την αρνηθήκαμε;». Ωστόσο ο Δήμαρχος συνέχισε, λέγοντας, πως «σίγουρα υπήρξαν λάθη. Αν κάποιοι παρεξηγήθηκαν, ζητούμε συγγνώμη. Αυτό που λέτε, όντως, ως πρώτο άκουσμα, δεν είναι σωστό, δηλαδή να μην είναι εδώ μέσα οι δημοτικοί σύμβουλοι», εξηγώντας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε αν η τελετή είχε λάβει μέρος σε κάποιον άλλο, μεγαλύτερο χώρο, πλην όμως η Προεδρία επέμεινε, η τελετή να πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος τόνισε τέλος, πως «το νησί μας ανταπεξήλθε άψογα – και ο Δήμος και όλοι οι υπόλοιποι – στις υποχρεώσεις, πήγε πάρα πολύ καλά και αν υπήρξαν παρεξηγήσεις, ζητούμε συγγνώμη», ενώ πρόσθεσε, ότι «η Άνδρος ακούστηκε πολύ θετικά προς τα έξω. Αυτό είναι το συμπέρασμα.

Ανάληψη της ευθύνης και από τον πρόεδρο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μπάλλας, σημείωσε, ότι «από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του προέδρου του Δ.Σ., ανέλαβα και μία αυτονόητη υποχρέωση. Την υποχρέωση να προασπίζω το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Πραγματικά, έγιναν πράγματα, τα οποία κι εγώ θεωρώ απαράδεκτα. Ζητώ συγγνώμη εγώ – παρ’ ότι δεν ήμουν εγώ αυτός, ο οποίος έκανε τη διοργάνωση – γι’ αυτή την υποτίμηση, που δέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοι, καθότι έπρεπε, αν και δεν ήταν η αρμοδιότητά μου, να προβλέψω αυτά τα πράγματα και να παραβρίσκονται μέσα στην αίθουσα οι σύμβουλοι που ανακήρυξαν τον κ. Παυλόπουλο ως επίτιμο δημότη».

Επίσης, ο κ. Μπάλλας συμφώνησε με τον ισχυρισμό του Δημάρχου, πως επρόκειτο για μία διοργάνωση υπό την «αφόρητη σε κάποια σημεία» πίεση της Προεδρίας, παραδεχόμενος τα λάθη, τις προσωπικές παραλείψεις του, αλλά και το γεγονός, ότι τα άτομα που ενεπλάκησαν στην τήρηση της οργάνωσης των εκδηλώσεων ήταν εξωθεσμικά.