Τις δυνατότητες στήριξης, σε έναν μακρύ κατάλογο ζητημάτων και προτάσεων, για το νεότερο μέλος του Δικτύου, συζήτησαν τοπικοί φορείς της Ανάφης με στελέχη του Δικτύου «Δάφνη»

Πολύπλευρη και σημαντική υποστήριξη

  • Παρασκευή, 13 Απριλίου, 2018 - 06:15

Επίσκεψη στην Ανάφη πραγματοποίησε κλιμάκιο του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «Δάφνη», όπου συζητήθηκαν μέθοδοι, για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών του νησιού, καθώς και λοιπών θεμάτων ενδιαφέροντος.

Ο Δήμος Ανάφης αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων. Ταυτόχρονα αποτελεί το μέλος με την ένταξη του οποίου, το ΔΑΦΝΗ πλέον αριθμεί το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων ως μέλη του. Το Δίκτυο, με τη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει, ως συλλογικός φορέας, στόχο έχει αφενός την υποστήριξη των νησιών, για την αναβάθμιση των υποδομών, μέσω διάφορων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και αφετέρου την παροχή τεχνογνωσίας, για την καλύτερη διαχείρισή τους.

Πλούσια «ατζέντα» θεμάτων

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από πλευράς του Δικτύου Αειφόρων Νήσων, «η πρώτη επίσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας του ΔΑΦΝΗ αποτελούμενη από τη Γεωργία Κανελλοπούλου και το Γιώργο Αρβανίτη ήταν παραπάνω από πλήρης. Ήδη στο πολύωρο ταξίδι προς το νησί συναντήσαμε ανθρώπους από την τοπική κοινωνία με τους οποίους συζητήσαμε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας αλλά και της γενικότερης λειτουργίας του Δήμου».

Όπως επισημαίνεται, με τους τοπικούς φορείς της Ανάφης, συζητήθηκαν διάφορα θέματα, «από την ένταξη της 1ης φάσης του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών» στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου μέχρι την επισκευή του σχολικού κτιρίου και τη δημιουργική επανάχρησή του, από τη λειτουργία της ανακύκλωσης μέχρι την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και από την προστασία των λιθόστρωτων μονοπατιών μέχρι την προσδοκία για απόκτηση καινούριου λεωφορείου». Επιπλέον, Κατά την εβδομαδιαία παραμονή στην Ανάφη πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε δημόσια κτίρια προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο, το οποίο αφορά στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσής τους.

Συν τοις άλλοις, στοιχειοθετήθηκε από την ομάδα του Δικτύου πρόταση για την πρόσκληση που αφορά στην προστασία και στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού και οικολογικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο προβλέπει την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του τοπίου της Χερσονήσου του Καλάμου, καθώς ο μονόλιθος του Καλάμου είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός, που αποτελείται από έναν μόνο ογκώδη βράχο και θεωρείται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ αποτελώντας το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο της Ανάφης.

Ανάδειξη της γεωπολιτισμικής ταυτότητας των νησιών

Παράλληλα, κατά την επίσκεψη στην Ανάφη, καταγράφηκε το σύνολο των μονοπατιών του νησιού και εντοπίστηκαν οι ανάγκες εναρμονισμού της υφιστάμενης σήμανσης με τις προδιαγραφές που ορίζει η Υπουργική Απόφαση με Αριθ. 151344/165 (ΦΕΚ 206/Β/30-01-2017). Επίσης, μελετήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή Βρύση και σε διαδρομές που αναδεικνύουν τα στοιχεία της αγροτικής αρχιτεκτονικής των κατοικιών του νησιού.

Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου, «η πρώτη άνοιξη στην Ανάφη ήταν γεμάτη από ανθοφορίες με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Ophrys Ferrum Equinum, Ophrys Sicula και Serapia Orientalis Carica».

Το Δίκτυο «Δάφνη» έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, όσον αφορά στην αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών και του συναφούς θεματικού τουρισμού, όπως φάνηκε και με τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πεζοπορικών – Ορειβατικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων, που συνεδρίασε για πρώτη φορά στο τέλος Μαρτίου, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, στη Σύρο.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί του υποβληθέντος σχεδίου μελέτης του Δήμου Τήνου περί του επανασχεδιασμού του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του νησιού. Μετά από διάλογο, επισημάνθηκαν σημεία του σχεδίου μελέτης που χρίζουν εναρμονισμό με τις προδιαγραφές που τίθενται από τη σχετική νομοθεσία και διευκρινίστηκαν θέματα γενικότερης βελτίωσης περιεχομένου στο διάγραμμα ύλης.

Ταυτόχρονα, στην προαναφερθείσα συναδρίαση της Επιτροπής, διαμορφώθηκαν επίσης προτάσεις, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τον τρόπο κατάταξης του βαθμού δυσκολίας των πεζοπορικών μονοπατιών, με τον καθορισμό του τρόπου συναίνεσης στην περίπτωση επέμβασης στις ιδιωτικού χαρακτήρα εκτάσεις και με θέματα κωδικοποίησης κατά την καταγραφή και αποτύπωση των μονοπατιών τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Νομού, ενώ, σε συνεργασία και με την Κοιν.Σ.Επ. «Απάνω Μεριά», θίχτηκε και το ζήτημα των θετικών εξελίξεων της προσπάθειας για ανάδειξη της Σύρου ως Γεωπάρκο UNESCO.

Υπενθυμίζεται, ότιι η σύσταση και λειτουργία των Σ.Ε.Π.Ο.Δ. αφορά στην επίτευξη έργου σχετικά με την εξέταση των αναγκών συντήρησης των υφιστάμενων μονοπατιών, την εξέταση προτάσεων για ένταξη νέων, τη γνωμοδότηση επί των υποβληθέντων μελετών διάνοιξης ή συντήρησης μονοπατιών, την προεκτίμηση της οικονομικής δαπάνης ανάλογα με τις εργασίες συντήρησης ή κατασκευής και την προβολή των πεζοπορικών δικτύων.

Όπως σημειώνεται από το Δίκτυο «Δάφνη», στόχος είναι η ουσιαστική συμβολή της ΣΕΠΟΔ Κυκλάδων, στην ετήσια εξέταση των αναγκών συντήρησης (πινακίδες, κατασκευές μικρής κλίμακας, καθαρισμός της βλάστησης, των φερτών υλικών και των απορριμμάτων) δεδομένης της ήδη στενής συνεργασίας που έχει το Δίκτυο στον τομέα αυτό με τα νησιά μέλη του.

«Αξιοποιώντας τα μονοπάτια ως κορμό της στρατηγικής για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στα νησιά της χώρας, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς ως κορυφαίοι πεζοπορικοί προορισμοί, και χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού και μοντέλα συνεργασίας, όπως αυτά του συμμετοχικού σχεδιασμού και της κοινωνικής οικονομίας, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ επιδιώκει την ανάδειξη της ιδιαίτερης γεωπολιτισμικής ταυτότητας κάθε νησιού και της πολύτιμης κληρονομιάς που φέρουν τα ιστορικά τους μονοπάτια», υπογραμμίζεται σε σχετική, με τη σύσταση της Επιτροπής, ανακοίνωση.