Δήμος Άνδρου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Ημιμαραθώνιος Άνδρου

  • Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2018 - 13:45

Με επιτυχία -και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές- στέφθηκε την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, διεξαγωγή του 2ου Ημιμαραθωνίου Άνδρου και του Αγώνα Δρόμου του Αφανή Ναύτη, με τους αθλητές και τους διοργανωτές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά. Οι συμμετοχές στους δύο δρομικούς αγώνες «άγγιξαν» τις 300 και στόχος όλων αποτελεί ο Ημιμαραθώνιος Άνδρου, να αποτελέσει έναν «ζωντανό» θεσμό που θα συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού και θα προάγει τις αξίες, την ιστορία και την παράδοση του νησιού μας.

Οι αθλητές και οι συνοδοί τους, που είχαν έρθει από αρκετά μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, αποχώρησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, ενώ αρκετοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τόσο τις παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Αγώνα, όσο και τις όμορφες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άνδρο, όπως το 24ο Εαρινό Ράλλυ ΦΙΛΠΑ, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 70 αυτοκίνητα αντίκες με τα πληρώματα τους. 

Η εκκίνηση του αγώνα ράλλυ δόθηκε από τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη το πρωί του Σαββάτου, 21 Απριλίου 2018, στο Μπατσί, αφού προηγουμένως έγινε εκδήλωση υποδοχής των πληρωμάτων με παραδοσιακό κέρασμα από τους τοπικούς επαγγελματίες. Τα ξεχωριστά αυτοκίνητα-αντίκες με τα πληρώματά τους προσέφεραν ένα μοναδικό θέαμα στους δρόμους του νησιού μας, πραγματοποιώντας μια κυκλική διαδρομή. Συγκεκριμένα, πέρασαν από το Κόρθι, τη Χώρα και τα πανέμορφα χωρία όλης της Άνδρου και τερματίζοντας πάλι στο Μπατσί, ενώ έκαναν και δύο εκθεσιακές στάσεις στη Χώρα, συγκεκριμένα στην πλατεία Γηροκομείου, και στο λιμάνι του Γαυρίου.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα, έγιναν για πρώτη φορά παράλληλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 2ου Ημιμαραθωνίου. Συγκεκριμένα, στις 16:00 το μεσημέρι διοργανώθηκε εκδήλωση της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής,  με το αγώνισμα Beach Flags, στην παραλία του Νεϊμποριού. Το κοινό της Άνδρου υποδέχθηκε θερμά τον συντονιστή κ. Στάθη Αβραμίδη, επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΟΥΔΑ και την κα. Ελευθερία Αβραμίδου, Ομοσπονδιακή Προπονήτρια Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΟΥΔΑ. Η απονομή των βραβείων στις νικήτριες ομάδες της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής έγινε στις 19:30 στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας.

Επίσης, εξαιρετική ήταν η συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, που ήταν αφιερωμένη στους ναυτικούς της Άνδρου. Ο Θάνος Θεοδωρόπουλος παρέα με τους «Αιθεροβάτες» χάρισαν μια υπέροχη βραδιά στους παρευρισκόμενους, με έντεχνη μουσική στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας. Η συνέχεια δόθηκε στην Πλατεία Γηροκομείου, όπου διοργανώθηκε μια μεγάλη γιορτή με κεράσματα και συμμετοχή των χορευτικών της Άνδρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Φωτογραφική εξόρμηση στην Άνδρο», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου από τις 19 έως τις 22 Απριλίου, από το «Andros' Cycladic Tourism» σε συνεργασία με την ομάδα «Greek Instagramers Events». 

Όσον αφορά τον 2ο Ημιμαραθώνιο Άνδρου, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αφιερωμένος στη μνήμη του συμπατριώτη μας Αλέξανδρου Σταματιάδη, ο οποίος έχασε τη μάχη με την ζωή, μετά από επίθεση που δέχτηκε από ληστές στο σπίτι του, τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας. Η κηδεία του αδικοχαμένου επιχειρηματία τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, στην εκκλησία Παναγία Θεοσκέπαστη, όπου παρευρέθηκαν πολιτικοί και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αρχών και των φορέων της Άνδρου, αλλά και κάτοικοι του νησιού μας για να πουν το «τελευταίο αντίο» στον αγαπητό και επιφανή επιχειρηματία.

Η εκκίνηση του 2ου Ημιμαραθωνίου έγινε στο Κόρθι, ενώ του Αγώνα Δρόμου του Αφανή Ναύτη, στην πλατεία του Αφανή Ναύτη και ο τερματισμός και των δύο αγώνων στην πλατεία Γηροκομείου. Εκεί βρίσκονταν από νωρίς εθελοντές από τοπικούς συλλόγους και φορείς, προκειμένου να προσφέρουν στους δρομείς κεράσματα, να δώσουν τα μετάλλια και τα αναμνηστικά των αγώνων. Ο πρωτεργάτης και κύριος συντονιστής της διοργάνωσης, κ. Βλάσσης Καραβασίλης υποδεχόταν τους αθλητές που τερμάτιζαν, ενώ τόσο ο ίδιος από το μικρόφωνο, όσο και το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έδιναν συγχαρητήρια και επιβράβευαν τους δρομείς για την προσπάθειά τους.

Το ειδικό μετάλλιο και τα έπαθλα, τα μπλουζάκια του αγώνα, η ηλεκτρονική χρονομέτρηση, η μεγάλη υποστήριξη των χορηγών και των εθελοντών, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επέβαλε η Αστυνομία, η παρουσία και βοήθεια των Εθελοντών Διασωστών Κουβαρά-Μαραθώνα, των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών του ΣΕΔΑ, του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Υγείας, έδωσαν στη διοργάνωση τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου αγώνα. Την παράσταση μεταξύ των δρομέων «έκλεψε» ο γηραιότερος -ετών 87- μαραθωνοδρόμος κ. Στέλιος Πράσσας, ο οποίος συμμετείχε με τον αθλητικό σύλλογο Α.Π.Σ. Τελμησσός Νέας Μάκρης – Μαραθώνα στον Αγώνα των 21 χλμ. από το Κόρθι στη Χώρα.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι και έχοντας ολοκληρωθεί ο τερματισμός των περισσότερων αθλητών, ακολούθησε η τελετή βράβευσης των νικητών των αγώνων, παρουσία του Συλλόγου Γυναικών με το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών. Μετάλλια και συλλεκτικά έπαθλα δόθηκαν στους τρεις πρώτους νικητές και στις τρεις πρώτες νικήτριες του Ημιμαραθωνίου και του Αγώνα Δρόμου του Αφανή Ναύτη γενικής κατηγορίας, αλλά και ξεχωριστά κάθε ηλικιακής κατηγορίας. Τέλος, στον αγώνα δρόμου 700 μέτρων των παιδιών βραβεύτηκαν τα τρία πρώτα αγόρια και τα τρία πρώτα κορίτσια.

Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν το διήμερο 21-22 Απριλίου 2018, εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας: «Είμαι χαρούμενος για την διεξαγωγή -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- του Ημιμαραθωνίου και του Αγώνα Δρόμου του Αφανούς Ναύτη. Το τριήμερο αυτό ήταν πολύ σημαντικό, καθώς σηματοδότησε την έναρξη των δράσεων, που ο Δήμος Άνδρου υποστηρίζει θερμά και με όλες του τις δυνάμεις. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη πραγματοποίηση των τριών εκδηλώσεων, τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες του νησιού μας. Εύχομαι τόσο ο Ημιμαραθώνιος, όσο και το Ράλλυ ΦΙΛΠΑ, να καθιερωθούν ως εκδηλώσεις στο νησί μας και να διεξαχθούν με την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία και την επόμενη χρονιά».

Εντούτοις, ο κ. Σουσούδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τραγικό γεγονός, της απώλειας του Αλέξανδρου Σταματιάδη, η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης, όπου πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε τον επιφανή Ανδριώτη. «Ο άδικος χαμός του συμπατριώτη μας, αγαπητού μου φίλου, επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη έχει σκορπίσει θλίψη στην τοπική κοινωνία της Άνδρου. Αποφασίσαμε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο και την οικογένειά του, ο αγώνας να είναι αφιερωμένος στη μνήμη του», ανέφερε ο Δήμαρχος Άνδρου.

Ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί θερμά τον κ. Βλάσση Καραβασίλη, υπεύθυνο της διοργάνωσης, αθλητή του Ομίλου Δρομέων Τελμησσός και πρωταθλητή των μεγάλων αποστάσεων. Η προσφορά του κ. Καραβασίλη ήταν καθοριστική και όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος συνέβαλε στην ορθή διοργάνωση αυτού του σπουδαίου αθλητικού γεγονότος. Επίσης, ευχαριστεί τις ακτοπλοϊκές εταιρείες «Fast Ferries» και «Golden Star Ferries» για την παραχώρηση έκπτωσης στα ατομικά εισιτήρια των αθλητών και των συνοδών τους, καθώς και στη μετακίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων. 

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους τοπικούς συλλόγους (πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών της Άνδρου, τον Σύλλογο Γυναικών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καφεστίασης, τον Ανδριακό Ο.Φ. κ..α.) επαγγελματίες και φορείς του νησιού, που βοήθησαν εθελοντικά τόσο πριν, όσο και την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων δρόμου, όπως επίσης και τους χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας του Ημιμαραθωνίου και του Αγώνα Δρόμου του Αφανή Ναύτη.