Οι προτεραιότητες του Δήμου Σίφνου, όπως τέθηκαν υπόψη της κυβέρνησης με αφορμή το 13ο Περιφερειακό Συνέδριο της Σύρου

Οι διεκδικήσεις έργων για τη Σίφνο

Με συγκεκριμένες προτάσεις απευθύνθηκε ο Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, στο κυβερνητικό κλιμάκιο, που συγκέντρωσε τα καίρια θέματα των νησιωτικών Δήμων, προκειμένου να περιέλθουν σε γνώση των αρμοδίων υπουργών, ενόψει της β΄ φάσης ολοκλήρωσης του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σύρο.

Το σύνολο των έργων, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και αναπτυξιακής προοπτικής της Σίφνου, αποτυπώθηκε σε υπόμνημα που κατατέθηκε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, με αποσαφηνίσεις για τις ιδιαιτερότητες εκάστου εξ αυτών, καθώς άλλα βρίσκονται σε πλήρη ωριμότητα διεκδικώντας χρηματοδότηση, ενώ άλλα στερούνται ακόμα και μελετών.

Για την ιεράρχηση των θεμάτων που τέθηκαν υπόψη της κυβέρνησης, η Δημοτική Αρχή Σίφνου κάλεσε και τη δημοτική αντιπολίτευση, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις της και η διαβούλευση επ’ αυτών είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ομόφωνη σύνταξη του σχετικού υπομνήματος, με ευρεία συναίνεση επί των διεκδικήσεων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε

Για την προοπτική που αναμένει ο Δήμος, όσον αφορά στην ανταπόκριση της κυβέρνησης, ο Δήμαρχος, Ανδρέας Μπαμπούνης, δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τις κυβερνητικές προθέσεις, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «εάν θα προχωρήσουν, από τα 15 έργα που συγκεντρώσαμε στο υπόμνημα, το ένα, τα δύο ή τα πέντε, θα φανεί στο χειροκρότημα».

Ο ίδιος έδειξε ικανοποιημένος από την αποδοχή του αιτήματος της Σίφνου για ένταξη τριών έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς και αυτά εντάχθηκαν, όπως έγινε με τα έργα που αιτήθηκαν όλα τα νησιά.

«Είναι ένα ωραίο πολιτικό περιτύλιγμα» χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης ο Δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι «σου δίνονται τα χρήματα για να προχωρήσεις έργα, όταν όμως δεν έχεις τις μελέτες, τότε αυτά θα απενταχθούν».

Βάσει αυτής της αναφοράς του διευκρίνισε ότι αυτό που εκείνος επιδιώκει είναι να βοηθηθεί ο Δήμος και σε ότι αφορά στην ωριμότητα των έργων, αναγνωρίζοντας όμως ότι «σίγουρα προχώρησαν και πραγματικά βοήθησαν, άλλωστε το ότι ζητήσαμε τρία έργα και εντάχθηκαν και τα τρία αυτό δείχνει ότι έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν, όμως εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε για την ανάπτυξη της Σίφνου».

Για το υπόμνημα που κατατέθηκε εκ μέρους του Δήμου προς την κυβέρνηση είπε ότι «κάναμε μία κωδικοποίηση όλων των έργων που είναι απαραίτητα για το νησί,  θέτοντας τα κατά προτεραιότητα βάσει της ωριμότητας τους».

Το υπόμνημα του Δήμου

Το υπόμνημα που περιλαμβάνει τις προτάσεις του Δήμου Σίφνου, των κοινοτήτων και των νομικών προσώπων του Δήμου, ενόψει του προγραμματισμού του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο.

Υγεία

- Στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείο με το απαραίτητο ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό (όχι μόνο βάσει του ΟΕΥ του ΠΠΙ, αλλά βάσει των πραγματικών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία του):

•       1 Διευθυντής Παθολόγος (Βάσει του ΟΕΥ)

•       1 Γενικός Ιατρός (Βάσει του ΟΕΥ-Υπηρετεί)

•       2 αγροτικοί ιατροί (Βάσει του ΟΕΥ-Υπηρετεί 1 αγροτικός)

•       1 Παιδίατρος (Βάσει του ΟΕΥ)

•       1 Βοηθός ακτινολόγου=

•       2 Νοσηλεύτριες (Βάσει του ΟΕΥ προβλέπεται και υπηρετεί 1 Νοσηλεύτρια)

•       1 Οδηγός ασθενοφόρου (Υπηρετεί)

•       1 καθαρίστρια

- Αναβάθμιση του ΠΠΙ σε Κέντρο Υγείας: έχει ληφθεί σχετική απόφαση του ΔΣ_ επίσπευση της διαδικασίας από τη 2η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.

Ακτοπλοΐα

- Επαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά την περίοδο Οκτώβριος-Απρίλιος με σύγχρονα, αξιοπλοΐα πλοία με ταχύτητα άνω των 20 κόμβων.

- Ενδοκυκλαδική σύνδεσή καθημερινά όλο το χρόνο με Πάρο και με Σαντορίνη(αν δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου).

- Άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου (κόστος & διάρκεια ταξιδιού), όπως θα συμβεί σε μικρά νησιά των Δωδεκανήσων – Αν δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί για όλα τα νησιά να μπει ένα πλαφόν με πληθυσμιακά κριτήρια πχ. κάτω των 3.000 μόνιμων κατοίκων.

Έργα υποδομών

- Ολοκλήρωση κατασκευής ΧΥΤΑ Σίφνου: Η συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου έχει σταλεί από το φορέα υλοποίησης του έργου, την Εγνατία Οδό ΑΕ στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο_ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Ε’ κλιμακίου.

- Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στους κεντρικούς οικισμούς: άμεση ολοκλήρωση της θεώρησης των μελετών οι οποίες έχουν εκπονηθεί από ιδιώτη μετά από απόφαση της ΟΕ και έχουν σταλεί στους επιβλέποντες) – Εύρεση χρηματοδότησης : το έργο αυτό πρέπει να συμβαδίσει με την έναρξη της κατασκευής της αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών (χρονικά το χειμώνα του 2018).

- Προμήθεια μονάδων αφαλατώσεων για ενίσχυση της ύδρευσης και κατασκευή εξωτερικών δικτυών για μεταφορά νερού καθώς και αποθηκευτικών χώρων(δεξαμενών).

- Αποχέτευση Χερονήσου: προχωράει η ολοκλήρωση θεώρησης των μελετών και λήψη εγκρίσεων/αδειοδοτήσεων_ Εξεύρεση χρηματοδότησης

- Αποχέτευση Βαθιού: Άμεση έναρξη της διαδικασίας λόγω εξεύρεσης Δωρεάς για το σύνολο των μελετών και του έργου. Βρέθηκε η νομική φόρμουλα, μετά τις συναντήσεις μας στο Υπουργείο υποδομών, χρειάζεται επίσπευση της διαδικασίας και ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας

- Αποχέτευση Φάρου: έχει γίνει ανάθεση των μελετών από την ΟΕ του Δήμου, έχουν αποσταλεί οι πρώτες μελέτες στους επιβλέποντες για έλεγχο και θεώρηση_ επίσπευση της διαδικασίας και εξεύρεση χρηματοδότησης

- Εκσυγχρονισμός Δημοτικού Σφαγείου: Κατασκευή ΒΙΟΚΑ και μονάδας αδρανοποίησης ζώων_ η μελέτη του ΒΙΟΚΑ έχει εκπονηθεί, χρήζει επικαιροποίησης και εξεύρεση χρηματοδότησης

- Έργα για τη Διάβρωση της Παραλίας του Πλατύ Γιαλού αλλά και του Βαθιού και των Καμαρών.

- Επέκταση της προβλήτας του Φάρου: έχει κατατεθεί η νέα βελτιωμένη μας πρόταση σχετικά με το έργο.

•Σοβαρό θέμα υπάρχει όσον αφορά στην ωρίμανση και δημοπράτηση έργων μέσω της συνεργασίας μας με την Περιφέρεια. Είναι απαραίτητο να υπάρξει η δυνατότητα θεώρησης των μελετών και λήψη διαχειριστικής επάρκειας και από μικρούς Δήμους για να μπορούμε να δημοπρατούμε έργα. Έχουν χαθεί σημαντικά έργα λόγω κωλυσιεργίας ελέγχου και θεώρησης των μελετών.

•Να εξαλειφθεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία όσον αφορά στην ωρίμανση ενός έργου (πληθώρα εγκρίσεων/γνωμοδοτήσεων από διάφορες υπηρεσίες και πολλές φορές υπερκάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτών).

Έργα αναπτυξιακά

- Κατασκευή Υδατοδρομίου: οι μελέτες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Σίφνου.

- Δημιουργία δικτύου αερομεταφορών με ελικόπτερα: Επικοινωνία με το διοικητή της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκοτο καλοκαίρι του 2016 γι’ αυτή την προοπτική μετά την ενημέρωση που είχαμε ότι με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο είναι ανέφικτη η κατασκευή αεροδρομίου στο νησί μας-Αναζητείται το νομικό πλαίσιο.

- Υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ κατά βάση αλλά και του ΟΤΕ στους οικισμούς της Σίφνου: Εξεύρεση χρηματοδότησης.

- Ενεργειακή αυτονομία του νησιού μας: εξεύρεση χρηματοδότησης για την ενεργειακή αυτονομία των δημοτικών κτιρίων, των αφαλατώσεων και του δημοτικού φωτισμού.

Πολιτισμός

- Κατασκευή Κέντρου Νεότερης Κεραμικής Τέχνης: ο χώρος έχει επιλεγεί, αναμένεται η εκπόνηση  των μελετών και η εξεύρεση χρηματοδότησης.

- Αξιοποίηση μεταλλίων Αγίου Σώστη: είχε κατατεθεί πρόταση σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά δεν ενταχθήκαμε_ εξεύρεση χρηματοδότησης.

- Δημιουργία υπαίθριου θεάτρου: έχει επιλεγεί ο χώρος κατασκευής του και υπάρχει η αρχιτεκτονική προμελέτη του έργου.

- Επισκευή-συντήρηση-ανάδειξη των Αρχαίων Πύργων, Φρυκτωριών και Ακροπόλεων: σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

- Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου: έχει επιλεχθεί ο χώρος.

Παρεμβάσεις για τους κατοίκους των νησιών

 Άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

 Μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

 Μετά το κλείσιμο των δημοσιών υπηρεσιών (εφορία, ΙΚΑ, Τελωνείο, Υποθηκοφυλάκειο) και επειδή το 80% και πλέον των υποθέσεων διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, χρειάζεται η ενίσχυση των ΚΕΠ με προσωπικό και η εκπαίδευσή τους στα νέα αυτά συστήματα.