Στη Μήλο 76 μετανάστες

  • Τρίτη, 8 Μαΐου, 2018 - 06:15

Στον εντοπισμό 76 αλλοδαπών προέβησαν, απογευματινές ώρες της Κυριακής 6 Μαΐου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Μήλου ενημερώθηκε για την ύπαρξη στη θαλάσσια περιοχή Παλαιοχωρίου, ενός αγκυροβολημένου ιστιοπλοϊκού σκάφους, με επιβαίνοντες ικανό αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι αποβιβάζονταν τμηματικά από αυτό με πνευστό μέσο σε ερημική και μη προσβάσιμη περιοχή πλησίον του Ακρωτηρίου ''ΣΠΑΘΙ''.

Στο σημείο έσπευσαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που κατέπλευσε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, καθώς επίσης και τα Φ/Γ-ΛΑΝΤΖΑ ''ΦΛΩΡΑ Β΄'' Τ.Λ. 985 και Φ/Γ-ΛΑΝΤΖΑ ''ΦΟΞ'' Σ.Μ. 173, προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών.

Πρόκειται για 74 αλλοδαπούς Πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βούδια, στις εγκαταστάσεις της Ιmerys, όπου και τους παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική βοήθεια, τροφή και νερό.

Στον τόπο αρχικής συγκέντρωσης τους παρευρίσκονταν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, όπως και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μήλου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι 74 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον Αδάμαντα και συγκεκριμένα στο λιμάνι, στον χώρο αναμονής των επιβατών, όπου και συνεχίζουν να φιλοξενούνται μέχρι την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης των στοιχείων τους από την αστυνομία, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία προώθησης τους.

Επιπλέον των 74 Πακιστανών ήταν και δύο Ουκρανοί, ηλικίας 26 και 31 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν φερόμενοι ως διακινητές, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μήλου.

Επιστολή Δημάρχου με αίτημα την άμεση μεταφορά

Ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητώντας την άμεση μεταφορά των μεταναστών.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Δήμαρχος, αφού ενημερώνει για το συμβάν την πολιτική ηγεσία, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα άτομα, «φιλοξενούνται και φυλάσσονται, ελλείψει καταλληλότερων χώρων, στο στέγαστρο αναμονής της επιβατικής προβλήτας του κεντρικού λιμανιού του νησιού, στον Αδάμαντα, με υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια και τους φορείς του νησιού».

Πέραν αυτού, γνωστοποιεί ότι στον χώρο φιλοξενίας τους «πραγματοποιούνται και όλες οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες από τις Αρχές, καθώς και οι απαιτούμενοι υγειονομικοί έλεγχοι και τυχόν ιατρική περίθαλψη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα τόσο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και στην εικόνα του νησιού».

Επισημαίνει δε ότι «το λιμάνι εισόδου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας», καθώς ο Δήμος είχε ήδη κάνει γνωστό ότι η Μήλος «δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τον σκοπό αυτό».

Κατόπιν των προαναφερόμενων διατυπώνεται προς τους αρμόδιους υπουργούς το σχετικό αίτημα μετακίνησης των μεταναστών, με το Δήμαρχο να αναφέρει στην επιστολή του ότι «με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία του λιμένα (δυσκολία στην επιβίβαση και αποβίβαση των εκατοντάδων επιβατών) ενώ για το νησί μας έχει ξεκινήσει δυνατά ήδη η τουριστική περίοδος και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Αρχές, το Λιμεναρχείο και η άκρως υποστελεχωμένη Αστυνομία για την άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και προχωράει με τους συντομότερους δυνατόν ρυθμούς, ζητάμε την άμεση μεταφορά τους σε ειδικό κέντρο φιλοξενίας, σε άλλο μέρος της πατρίδας μας».