Ο Δήμος Σίφνου για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα

  • Δευτέρα, 4 Ιουνίου, 2018 - 10:13

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποτελούν εστία μόλυνσης λόγω της  μακράς ακινησίας τους και της συσσώρευσης απορριμμάτων ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντική πηγή δημιουργίας αποβλήτων με σοβαρές ρυπαντικές επιπτώσεις (σκουριές, λάδια, υγρά φρένων κα.) 

Επιπλέον,  καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ συχνά αποτελούν την αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς. Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο με αρνητικές συνέπειες για την λειτουργία του νησιού και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους ιδιοκτήτες των «αφημένων στην τύχη τους» οχημάτων τόσο για το ζήτημα της ευταξίας όσο και για την έννοια της θέσης στάθμευσης στο δημόσιο χώρο που είναι μείζονος σημασία για τον δημότη.

Ο Δήμος Σίφνου μετά και την υπογραφή σύμβασης με την εγκεκριμένη από το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείριση οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), εταιρεία Ε. Πατέλη - Μ. Σπανού, για τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων του Δήμου μας, σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα με άμεση εφαρμογή, για την καταγραφή και απόσυρση όλων των εγκαταλειμμένων οχημάτων, τηρώντας (φυσικά) την οικεία νομοθεσία.

Παρακαλούνται οι δημότες μας να συνδράμουν στις προσπάθειες μας και να βοηθήσουν για την άρση του φαινομένου. Συγκεκριμένα:
α)  όσοι έχουν οχήματα προς απόσυρση να ακολουθήσουν άμεσα την διαδικασία,
β) όσοι έχουν παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας ή έχουν κάνει δήλωση ακινησίας οχήματος, να ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπει η υπεύθυνη δήλωση που έχουν καταθέσει ότι δηλαδή το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο,
γ) να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής novoville του Δήμου για όσους έχουν έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), είτε ηλεκτρονικά στο email: secretariat@sifnos.gr ή στο τηλέφωνο 2284360313, εργάσιμες ημέρες και ώρες, τα εγκαταλειμμένα οχήματα που βρίσκονται στη γειτονιά τους ή έχουν υποπέσει στην αντίληψη τους.

Η συμβολή όλων μας για την βελτίωση του περιβάλλοντος είναι σημαντική και για αυτό η ενεργός συμμετοχή των δημοτών, αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια στη Διοίκηση του Δήμου Σίφνου.