Η Παιδεία στο νησιωτικό χώρο στο τραπέζι του διαλόγου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Casus Belli

- Ευ. Κουσουρνάς: “Εφαρμόζουν μαθηματικούς τύπους για να πιάσουν δημοσιονομικούς στόχους”- Συμφώνησαν να αντιδράσουν οργανωμένα. “Να γίνει σύμμαχος της κοινωνίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση”, επεσήμαναν οι αιρετοί

 

“Αιτία πολέμου” χαρακτήρισαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών και δη στο νησιωτικό χώρο, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στη χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Ο πρόεδρος και δήμαρχος Ρόδου, Ευστάθιος Κουσουρνάς, μετά το πέρας των τοποθετήσεων αρκετών δημάρχων, συγκεράζοντας τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που ακούστηκαν, πρότεινε προς το σώμα να ψηφίσει ομόφωνα – όπως και έγινε – μία σειρά από τρόπους αντίδρασης μέσω των οποίων η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού ενώσει τη “φωνή” της με την εκάστοτε τοπική κοινωνία, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην Παιδεία και την Εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου συμμετέχουν 7 εκπρόσωποι των Κυκλάδων και 11 από τα Δωδεκάνησα.

“Θα σκουπιστεί κάθε γωνιά του σπιτιού”

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος μετά από την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης του κ. Κουσουρνά να συζητηθεί εκτάκτως ως ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης, αφού απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας και απειλεί ιδιαίτερα το νησιωτικό χώρο. Στην ομιλία του, τόνισε εξ αρχής ότι οι πρόσφατες εξελίξεις που θέλουν να μειώνεται η δυναμικότητα των σχολείων, μόνο καθησυχαστικές δεν μπορούν να είναι, από τη στιγμή που επιχειρούν να αλλάξουν ριζικά τον εκπαιδευτικό “χάρτη” εφαρμόζοντας “οριζόντια και τυφλά” πολιτικές προκειμένου να “πιάσουν” το δημοσιονομικό στόχο που έχουν θέσει.

Μάλιστα, ο κ. Κουσουρνάς, εστιάζοντας την προσοχή του σε “καθησυχαστικές φωνές” που παρουσιάζονται και υποστηρίζουν ότι θα προασπιστεί τελικά το εκπαιδευτικό σύστημα στα νησιά, επεσήμανε ότι κάθε άλλο παρά επαναπαυμένους πρέπει να”βρίσκουν” τους δημάρχους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση εν γένει, καθώς όπως εξήγησε στη συνέχεια, “έρχονται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και επιβάλουν ό,τι θέλουν”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η υποβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας και γενικώς του νησιωτικού χώρου, ενός χώρου που βρίσκεται σε κομβική γεωστρατηγική θέση, απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά αφού ο αναβαθμισμένος ρόλος γειτονικών χωρών όπως ενδεικτικά ανέφερε η Τουρκία, με “φόντο” την εκμετάλλευση πετρελαίου, δεν αφήνει περιθώρια ερημοποίησης των νησιών.

“Δε θα εξαιρεθεί κανένας”

Στη συνέχεια, σχετικά με το εκπαιδευτικό ζήτημα πήραν το λόγο αρκετοί δήμαρχοι εκ των παρευρισκομένων, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της θέσης ότι η αντίδραση πρέπει να είναι συστηματική, οργανωμένη και συλλογική αφού “δε θα εξαιρεθεί κανείς”. Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σίφνου, κ. Γλυνός, σχολίασε ότι το κυβερνητικό σχέδιο όσον αφορά στην Παιδεία, θα γυρίσει το δημόσιο σχολείο είκοσι χρόνια πίσω και η διαφαινόμενη υποβάθμιση θα αγγίξει όλα τα νησιά, είτε τα μικρά άμεσα, είτε τα μεγαλύτερα έμμεσα. Ο ίδιος πρότεινε να ενημερωθεί και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Διονύσης Μεσσάρης αλλά ταυτόχρονα, να κληθεί ο αρμόδιος υπουργός ή κάποιος υφυπουργός του υπουργείου Παιδείας, να μεταβεί σε συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ώστε να του κατατεθούν προτάσεις και να καταστεί ξεκάθαρη η πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο από κοινού με φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρπάθου, σημείωσε ότι είναι οφθαλμοφανής ο στόχος της κυβέρνησης, αφού αν προωθήσει όπως φαίνεται το σχέδιό της, τότε θα καταργηθούν τμήματα, θα υποβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, θα συρρικνωθεί η δυναμικότητα των σχολείων και πολλά από αυτά στα σχολεία θα κλείσουν.

Ορισμένοι αιρετοί εκφράζοντας με δυναμικότερο τρόπο τη σκέψη τους, υποστήριξαν ότι “δε θα αργήσει η ώρα που θα δούμε να μεταναστεύουν ολόκληρες οικογένειες και να αδειάζουν από πληθυσμό τα νησιά”, προσθέτοντας ακόμη πως ακριβώς για τους συγκεκριμένους λόγους, απαιτείται “συντεταγμένη αντίδραση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές”.

Ενωμένοι με την τοπική κοινωνία

Στην τελική διαμορφωθείσα πρόταση που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Ευστάθιος Κουσουρνάς και στην οποία απέσπασε την ομόφωνη στήριξη των δημάρχων, συμπεριέλαβε ουσιαστικούς τρόπους αντίδρασης. Πρωτίστως, τόνισε ότι επιβάλλεται η πρόταση της ΠΕΔ να γίνει αντικείμενο συζήτησης στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και να αποκτήσει καταλυτικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η Παιδεία. Δεύτερον, οι δήμοι να στηρίξουν αποφάσεις των σχολικών μονάδων και των δασκάλων και τρίτον, να προσπαθήσουν να ενημερώσουν όλους τους κατοίκους στα νησιά μέσα από την παρουσία τους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ώστε να μιλήσουν για τα υπαρκτά προβλήματα. Επίσης, υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να έρθουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας στο νησιωτικό χώρο και να αφουγκραστούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νησιωτών, ενώ τέλος, τόνισε κατηγορηματικά ότι η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να γίνει ένα σώμα με την κοινωνία μέσω των δήμων.

Στα ανωτέρω, συνηγόρησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι, οι οποίοι ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση υπογράμμισαν ότι οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού πρέπει να προχωρήσουν “χέρι χέρι” με την κοινωνία, διεκδικητικά και πέρα από γραφικές μορφές αντίδρασης.

Ετικέτες: