Πλήρης ασυνεννοησία για παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στον αέρα έως τη "δωδεκάτη ώρα" χιλιάδες παιδιά

- "Όχι" Δημάρχων στη μείωση του κόστους ανά παιδί - Το θέμα λύθηκε, εκτιμά το Υπουργείο

«Αλαλούμ» επικρατεί φέτος με το θέμα της παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με τους γονείς να μην γνωρίζουν -λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς- αν τελικώς τα παιδιά τους θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτούς. Στις Κυκλάδες διασφαλίστηκε η συμμετοχή μόλις 123 παιδιών στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, ενώ ο αριθμός των επιλαχουσών γυναικών ανέρχεται στις 292.

Τα συναρμόδια Υπουργεία βρέθηκαν κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» να αναζητούν επιπλέον πόρους, ενώ ήταν ήδη από τον Μάιο γνωστό ότι, βάσει κριτηρίων, τα παιδιά που θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» θα ήταν φέτος πολύ περισσότερα, με τον αρχικό προϋπολογισμό να μην επαρκεί για την κάλυψη όλων των υποψηφίων ωφελουμένων.

Χιλιάδες παιδιά εκτός;

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ήταν ενδεικτικές του αδιεξόδου στο οποίο θα βρίσκονταν φέτος χιλιάδες οικογένειες, αναφέροντας ότι 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜεΑ), με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση των 150 εκατομμυρίων ευρώ, να επαρκεί μόλις για 56.977 παιδιά. Μετά τη δημοσιοποίηση των προσωρινών πινάκων και την κατάθεση και εξέταση των ενστάσεων, ο αριθμός των παιδιών που πληρούν εν τέλει τις προϋποθέσεις ανήλθε στις 71.323, με αποτέλεσμα περίπου 14.000 παιδιά να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Αρνητική η ΚΕΔΕ στη μείωση του κόστους ανά παιδί

Οι διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείων την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν στην εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων, τα οποία, όμως, και πάλι -σύμφωνα με την ΚΕΔΕ- δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των παιδιών. Λίγες μέρες πριν, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προτείνει στους Δήμους να μειώσουν το ετήσιο κόστος (voucher) των παιδιών που θα ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

Ωστόσο, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της η ΚΕΔΕ αρνήθηκε την πρόταση, ζητώντας από το Υπουργείο την εξεύρεση λύσης για την ικανοποίηση του συνόλου των δικαιούχων.

Η ΚΕΔΕ εμμένει στην αρχική πρότασή της, την οποία κατέθεσε και σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι η αξιοποίηση αναπορρόφητων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και από κωδικούς άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων με τη χρήση της σχετικής ρήτρας ευελιξίας, προκειμένου την 1/9 κανένα από τα δικαιούμενα βρέφη και νήπια να μην βρίσκεται εκτός σταθμών.

Το θέμα λύθηκε, θεωρεί το Υπουργείο

Από την πλευρά του, πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί, αφού με ανακοίνωσή του με τον τίτλο «Λύση για το θέμα των παιδικών σταθμών», θεωρεί ότι «για πρώτη φορά και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργείται η δυνατότητα όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια να γίνουν δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας», σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «ποτέ άλλοτε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η δράση δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις στο να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί και κάλυπταν τα κριτήρια».

Το Υπουργείο κάνει λόγο για την εξασφάλιση 15 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ακόμη 15 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το συνολικό ποσό να εκτιμάται ότι επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους στους σταθμούς. Παρόλα αυτά, και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προτίθεται να καλύψει 3.000 θέσεις παιδιών, αν τελικά οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκέσουν. Πάντως, το Υπ. Εσωτερικών είναι πεπεισμένο ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Παρά την ασυνεννοησία σε κυβερνητικό επίπεδο, μετά την οριστικοποίηση των συνολικών πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν τελικώς στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική τοποθέτηση παιδιών σε διαθέσιμες θέσεις με βάση τον πίνακα επιλαχουσών γυναικών. Οι εντολές τοποθέτησης των ωφελούμενων γυναικών, θα είναι διαθέσιμες στο site της ΕΕΤΑΑ έως την Παρασκευή 30/8/2013. Οι ωφελούμενες γυναίκες θα πρέπει να τις αναζητήσουν, στη δομή όπου έχουν επιλεγεί, προκειμένου να εγγράψουν το ή τα παιδιά τους μέχρι και τις 13/9/2013.

Οι ωφελούμενοι στο Νότιο Αιγαίο

Σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες των ωφελούμενων γυναικών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr), στις δομές των Κυκλάδων τοποθετούνται 123 παιδιά. Ο αριθμός των επιλαχόντων ανέρχεται στους 292, ενώ απορρίφθηκαν οι αιτήσεις 125 γυναικών, οι οποίες κατέθεσαν ελλιπή φάκελο δικαιολογητικών.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατέθηκαν συνολικά 1.842 αιτήσεις, έναντι των 2.021 που είχαν κατατεθεί το 2012. Από αυτές, οι 1.373 αφορούσαν τα Δωδεκάνησα και οι 469 τις Κυκλάδες. Από την άλλη, ο αριθμός αιτήσεων τέκνων ανήλθε στις 2.121, εκ των οποίων οι 1.576 κατατέθηκαν στα Δωδεκάνησα και οι 545 στα νησιά των Κυκλάδων. Κατόπιν των αποτελεσμάτων, ωφελούνται τελικά 474 γυναίκες (367 στα Δωδεκάνησα, 107 στις Κυκλάδες), ενώ στις δομές της Περιφέρειας τοποθετούνται 553 παιδιά (430 στα Δωδεκάνησα). Ως εκ τούτου, εκτός προγράμματος μένουν πάνω από 1500 παιδιά.

Από τις 2.121 αιτήσεις γυναικών οι 1491 αφορούσαν παιδικούς σταθμούς, οι 359 βρεφικούς σταθμούς, οι 108 ΚΔΑΠ, οι 134 ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, 1 Ολ. Φροντίδας και ΑΜΕΑ και 28 χωρίς δήλωση. Εν τέλει, διασφαλίστηκε η συμμετοχή 553 τέκνων στις δομές τις περιφέρειας. Εξ' αυτών, 85 σε βρεφικούς σταθμούς, 384 σε παιδικούς σταθμούς, 28 σε ΚΔΑΠ και 56 σε ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Από αυτά, 158 παιδιά θα τοποθετηθούν σε δομές που είναι ΝΠΔΔ, 62 σε ΝΠΙΔ και 33 σε Επιχειρήσεις Ιδιωτικού Τομέα.

Η κατάσταση στις Κυκλάδες

Στο Νομό των Κυκλάδων τα πρωτεία κρατά η Πάρος με 38 ωφελούμενες γυναίκες και 69 επιλαχούσες. Ακολουθεί η Τήνος με 22 ωφελούμενες και 50 επιλαχούσες, η Σύρος με 20 ωφελούμενες και 51 επιλαχούσες και η Νάξος με 16 ωφελούμενες και 35 επιλαχούσες. Στη Θήρα και στη Μύκονο θα ωφεληθούν 9 γυναίκες, στη Μήλο και στη Σίφνο 4 και στην Άνδρο 1.

Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με τον οριστικό αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους βρεφικούς και τους παιδικούς σταθμούς των νησιών, καθώς λόγω των συνεχών αλλαγών από την πλευρά του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι λίστες.

Ετικέτες: