Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ΑΠΕ

Αρωγός στις προσφυγές

  • Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Η άρνηση των φορέων της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, υποδοχής αιολικών πάρκων στα νησιά, η οποία αγνοήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, που προωθεί την εγκατάσταση τους στις Κυκλάδες, οδήγησε την Περιφέρεια να συνδράμει του Δήμους που θα προσφύγουν κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Το θέμα, εκτός ημερησίας, τέθηκε για ακόμα μία φορά στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 στη Ρόδο, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Κώστα Μπιζά, ο οποίος τώρα κοινοποιεί προς δημοσίευση και το πρακτικό της συζήτησης του θέματος και της απόφασης που ελήφθη για «Ανάκληση της απόφασης του ΥΠΕΚΑ για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων».

Το πρακτικό της απόφασης

Δεδομένου ότι το θέμα έχει απασχολήσει το Σώμα σχετικά πρόσφατα και επειδή έχουν γίνει κάποιες ενέργειες δόθηκε ο λόγος στον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος αναφέρει: «Έχει δημιουργηθεί ένα μείζον ζήτημα με μια απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης και απ’ ότι φαίνεται δεν έλαβε υπόψη τις αρνητικές θέσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων στα συγκεκριμένα νησιά.

Γι’ αυτό το θέμα κάναμε δύο ημερίδες, απασχολήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο και με ομόφωνη απόφαση κατέληξε να πάμε στα χωροταξικά των ΑΠΕ και να προχωρήσουμε σε ένα σχεδιασμό σε ποιες περιοχές με την συνηγορία των τοπικών κοινωνιών αποδεχόμαστε να γίνουν εγκαταστάσεις. Είχε γίνει μία συνάντησης με όλους τους Δημάρχους στο ΥΠΕΚΑ και πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία που είχε αυτό το τον προσανατολισμό.

Οι Δήμαρχοι στο σύνολό τους τότε είχαν εκφράσει τη θέση ότι δεν είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, είτε Αιολικά ή Φωτοβολταϊκά είναι αυτά, θέλουμε όμως αυτά να γίνουν με την συνηγορία των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα χωροταξικό για τα αιολικά που έχει το ΚΑΠΕ και όπου λαμβάνει υπόψη με επιστημονικά κριτήρια τα αιολικά πεδία σε κάθε περιοχή και τις περιοχές που είναι έξω από NATURA, έξω από γαίες υψηλής παραγωγικότητας, είναι προσδιορισμένα. Σε αυτά που έχουν προσδιορίσει οι μελέτες του ΚΑΠΕ οι Δήμοι αντιδρούν.

Είπαμε λοιπόν να πάμε στη διαδικασία και πήραμε την απόφαση να αναθέσουμε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μια σχετική μελέτη, η οποία θα μας έδινε σε κάθε νησί ποιες είναι οι περιοχές που μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ.

Βεβαίως η μελέτη θα ελάμβανε υπόψη τις απόψεις, και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες θα εκφραζόταν μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πριν προχωρήσει η διαδικασία με το χωροταξικό, φαίνεται ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη βιασύνη, ενώ συνήθως αυτά τραβάνε αρκετό διάστημα, κάποιοι επισπεύσανε τις διαδικασίες και υπογράφτηκε η έγκριση.

Είχαμε πει τότε και στον Υπουργό ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει καμία επένδυση και καμία εγκατάσταση είτε είναι αυτά φωτοβολταϊκά ή αιολικά μιλούσαμε και για υδατοκαλλιέργειες εάν οι

τοπικές κοινωνίες δεν συναινέσουν. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα αποδεδειγμένη στην πράξη, δεν πρόκειται να γίνει κανένα αιολικό εφόσον η κοινωνία δεν το θέλει. Είπαμε λοιπόν να γίνουν επενδύσεις εκεί που η κοινωνία δεν έχει αντίρρηση. Βιαστήκανε.

Στείλαμε μια επιστολή στον Υπουργό και του είπαμε να ανακαλέσει την απόφαση του και βεβαίως είπαμε ότι εμείς θα προχωρήσουμε και στα ένδικα μέσα.

Για να προχωρήσουμε στα ένδικα μέσα θα πρέπει ο έχων το νόμιμο συμφέρον και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα 4 νησιά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μαζί με αυτούς να προσφύγουμε και εμείς επικουρικά, υποστηρικτικά. Ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια της Τήνου και της Πάρου πήραν την απόφαση και από ότι ενημερωθήκαμε παίρνει και η Άνδρος και η Νάξος.

Αμέσως μετά την διαδικασία των αποφάσεων θα προσφύγουμε αυτοί και εμείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης.

Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθεί κανένα χωρίς την συνηγορία της τοπικής κοινωνίας.

Εφόσον πάνε με αυτό τον τρόπο να επενδύσουν κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Δεν πρόκειται κανένας επενδυτής να έλθει όταν έχει την κοινωνία στα κάγκελα απέναντί του.

Αυτό νομίζω ότι είναι μια καθαρή θέση και θα το διαπιστώσουν όταν προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος άνοιξε κατάλογο ομιλητών και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι επικεφαλείς των παρατάξεων αλλά και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η απόφαση

Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του περιφερειακού συμβουλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία ότι εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη να υπογράψει προσφυγή ή όποιο άλλο νομικό έγγραφο απαιτηθεί, προκειμένου να συνδράμει τους Δήμους, οι οποίοι έχοντας έννομο συμφέρον θα προσφύγουν αρμοδίως ώστε να ανακληθεί η συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση.

Κατά ψήφισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Ζωγραφίδης θεωρώντας ότι δεν είναι απαραίτητο ο κ. Περιφερειάρχης να παραστεί ή να συνυπογράψει σε ένδικα μέσα αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει μια τεκμηριωμένη απόφαση την 120/2011 την οποία αυτοί που θίγονται μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να την προσκομίσουν στα δικαστήρια.

Ετικέτες: