Έγκριση λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείο στη Σύρο

“Μακάρι να εκλείψουν τέτοιου είδους ανάγκες”

- “Η λειτουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας” τόνισε ο Γ. Πουσσαίος - Σκληρή κριτική του Χ. Κόκκινου για τα “έργα” της Περιφέρειας στις Κυκλάδες

Πραγματικότητα αναμένεται άμεσα να αποτελέσει η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Σύρο, αφού χθες στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου εγκρίθηκε ο κανονισμός που αφορά στη λειτουργία του.

Όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε, πρόκειται για μία απαίτηση των καιρών, καθώς η οικονομική κρίση έχει “τσακίσει” κάθε οικονομική δυνατότητα πολλών συμπολιτών μας, ενώ αρκετούς τους έχει οδηγήσει και στα όρια της ανέχειας.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης που προώθησε την πρωτοβουλία, Γιώργος Πουσσαίος, χαρακτήρισε πολύτιμη τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, αλλά και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο εν λόγω θέμα, ενώ κάλεσε το σώμα των περιφερειακών συμβούλων να εγκρίνει το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να στηριχθεί η έναρξη και η λειτουργία του.

Αξίζει να επισημανθεί, πως στην ημερήσια διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου, δεν είχε την τιμητική του ο νομός των Κυκλάδων, αν εξαιρεθεί το προαναφερθέν θέμα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης “Νέα εποχή για τα νησιά” μας, Χαράλαμπου Κόκκινου, ο οποίος μεταξύ άλλων χρέωσε στην περιφερειακή Αρχή, πολιτική “δύο ταχυτήτων” που εφαρμόζει όσον αφορά στις δύο ενότητες, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

“Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες”

Σκοπός της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου - η ύπαρξη του οποίου εντάσσεται στο “πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας” - όπως κατέστη σαφές, αποτελεί “η κοινωνική προστασία και μέριμνα των ευπαθών ομάδων, που πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής και κρίσης κρίσης”, ενώ σύμφωνα με όσα σημειώνονται στον κανονισμό του, η δημιουργία του, “επιδιώκει να συμβάλει στη μερική άρση των συνεπειών της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης ατόμων και οικογενειών”.

Σημειώνεται πως, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα στεγασθεί στο πρώην κοινοτικό κατάστημα “Μάννα”, μετά από την απόφαση να παραχωρήσει δωρεάν τον χώρο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Στόχος της δημιουργίας του επίσης, αποτελεί η κάλυψη των πρωτογενών αναγκών διαβίωσης των κατοίκων του νομού, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του, πρόκειται να διανέμονται δωρεάν, “κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη βρεφοανάπτυξης, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακής χρήσεως αλλά και ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δικαιούχων.

“Με τη συμμετοχή και της Εκκλησίας και του Δήμου θα αντιμετωπισθούν καλύτερα οι ανάγκες”, τόνισε ο κ. Πουσσαίος αναφορικά με τη λειτουργία του, προσθέτοντας παράλληλα, ότι είναι μία ανάγκη που ανακύπτει από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας, λέγοντας πως, “μακάρι κάποια στιγμή να εκλείψουν τέτοιου είδους ανάγκες”.

Δικαιούχοι και δικαιολογητικά

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον κανονισμό, δικαιούχοι ορίζονται κάτοικοι και δημότες των Κυκλάδων, καθώς και αλλοδαποί που ζουν νόμιμα στα νησιά, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Σε εκείνους αναμένεται να χορηγηθεί μία κάρτα ή μία βεβαίωση, την οποία θα χρησιμοποιούν για να προμηθεύονται τα προϊόντα που χρειάζονται.

Επιπλέον, αναφέρεται πως ο επανέλεγχος των δικαιούχων θα γίνεται κάθε Οκτώβριο προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν μεταβολή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι, θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του νομού και να έχουν τα εξής: Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση, αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, άδεια παραμονής και διαβατήριο αν είναι αλλοδαποί, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο, μισθωτήριο συμφωνητικό, κάρτα ανεργίας θεωρημένη από τον ΟΑΕΔ και απόφαση υγειονομικής επιτροπής με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Χ. Κόκκινος: “Προχειρότητα και ασυνεννοησία”

Ιδιαίτερα καυστικός στο σχολιασμό του σχετικά με τον αριθμό των προγραμματικών συμβάσεων που εγκρίθηκαν για τις Κυκλάδες στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάζεται ο Χαράλαμπος Κόκκινος μέσα από δήλωσή του. Ο ίδιος τόνισε κατηγορηματικά ότι η Περιφερειακή Αρχή, διέπεται στην ατζέντα της “από προχειρότητα και ασυνεννοησία” που αποτυπώνεται τουλάχιστον στο νομό των Κυκλάδων. Χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος, υποστήριξε, “Η περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου επιβεβαίωσε την προχειρότητα και την ασυνεννοησία που τη διέπει. Δώδεκα προγραμματικές συμβάσεις - μεταξύ αυτών και τροποποιήσεις - της ΠΝΑ με άλλους φορείς δεσμεύουν τη μελλοντική πορεία της Περιφέρειας και δείχνουν την "προχειρότητα" με την οποία η περιφερειακή Αρχή αντιμετωπίζει την αναπτυξιακή αναγκαιότητα των νησιών μας. Είναι ενδεικτικό και συγχρόνως λυπηρό, καθώς οι Κυκλάδες διακρίνονται με μηδενικό αριθμό προγραμματικών συμβάσεων, σε αντίθεση με τη Δωδεκάνησο. Οι δύο διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των δύο Νησιωτικών συμπλεγμάτων της ΠΝΑ και ο επιπόλαιος τρόπος με τον οποίο κινούνται ο κ. Μαχαιρίδης και οι συνεργάτες του, γεννούν ερωτηματικά και αναδεικνύουν τη διγλωσσία τους. Από τη μια μιλούν για ισόρροπη ανάπτυξη Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και από την άλλη πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Η παράταξή μας "Νέα εποχή για τα νησιά μας" ψηφίζει τις προγραμματικές συμβάσεις, με την ελπίδα να υλοποιηθούν... Όμως, η περιφερειακή Αρχή παλινωδεί καθώς της ταιριάζουν απόλυτα οι στίχοι γνωστού τραγουδιού: "άλλα λέω κι άλλα κάνω κι άλλα εννοώ".