Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη

«Δεν θέλω να χαθεί το στοίχημα»

  • Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 24 Μαρ. 2014 - 11:02
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» τόσο για το έργο του την τετραετία που λήγει, όσο και για την εκ νέου υποψηφιότητα του στην Περιφέρεια.

Εκ νέου υποψήφιος για την περιφέρεια, όμως πολλές ανακατατάξεις το τελευταίο διάστημα, αν και δεν έχει ανακοινώσει ονόματα, όμως διευκρίνισε ότι υπάρχει ανανέωση στις Κυκλάδες, πέραν των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, την οποία χαρακτήρισε «αρκετά σημαντική». Στα Δωδεκάνησα η ανανέωση είναι πιο μεγάλη καθώς κάποια στελέχη αποφάσισαν να μην ασχοληθούν και κάποια άλλα να αλλάξουν βαθμό αυτοδιοίκησης.

Ο Γιάννης Δεκαβάλλας είναι το πρόσωπο που προορίζει ο συνδυασμός σας για αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, όμως γιατί αποχώρησε ο νυν αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος;

«ο Γ. Πουσσαίος είναι ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, με πολύ μεγάλη πείρα καθώς ήταν και Γ.Γ. στο υπουργείο Τουρισμού. Ένας λόγος που τον οδήγησε να πάρει αυτή την απόφαση ήταν ότι η Περιφέρεια στο μέτρο που θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι θα μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα, ήταν περιοριστικό για το όραμα του για την Περιφέρεια. Ο Γιώργος είχε ένα όραμα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για την υγεία, όπως φαίνεται και από τις εισηγήσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο. Είδε και αυτός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που δεν μετακινείται και οι αρμοδιότητες παραμένουν κεντρικές, παρά την πρόβλεψη του «Καλλικράτη» να μεταφερθούν στις Περιφέρειες. Βλέπεις ότι έχεις ένα αδιέξοδο άρα τι να προγραμματίσεις; Το μόνο το οποίο διαχειριζόμαστε είναι προτάσεις τις οποίες αξιολογούμε και χρηματοδοτούμε. Άρα βρέθηκε σε κάποια διαδικασία αδυναμίας συν ότι είχε και κλονισμένη υγεία, όμως περισσότερο των βάρυνε το αδιέξοδο της διαδικασίας, είχε και έναν διαφορετικό τρόπο και μία διαφορετική αντίληψη από μένα για το πώς διοικείς, με το να έρχονται οι εκπρόσωποι από τα νησιά στη Σύρο, όπου είναι οι υπηρεσίες, να γίνονται οι συσκέψεις, το οποίο δημιούργησε κάποιες τριβές με τα νησιά. Αυτοί νομίζω ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν να πάρει την μεγάλη απόφαση».

Ο λόγος της επιλογής του Γ. Δεκαβάλλα για αυτή τη θέση;

«Η περιφέρεια είναι ένα άλλο σύστημα, που δεν έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά με εμπειρία και γνώση της αυτοδιοίκησης και πως μπορείς να συνεργάζεσαι με τους Δήμους για να μπορέσεις να προχωρήσεις κάποια πράγματα. Η εμπειρία της αυτοδιοίκησης παίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμαρχοι. Η εμπειρία του Γ. Δεκαβάλλα είναι σημαντική και μπορεί να βοηθήσει και να την χρησιμοποιήσει σε αυτό το πόστο. Εξάλλου έχει πολύ καλές επαφές με όλους τους Δημάρχους οπότε εύκολα μπορεί να «δέσει» σε επίπεδο αυτοδιοικητικό».

Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω, θυμάμαι  ότι μου είχατε πει σε προσωπική μας συνομιλία ότι θα αποσυρθείτε και δεν θα συμμετάσχετε στη ξανά σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι άλλαξε;

«Οι Κυκλάδες έπαιξαν τον ρόλο τους. Ήταν για μένα έναν νέος κόσμος. Δεν τον ήξερα, δεν τον είχα δουλέψει. Με την πάροδο του χρόνου όμως δέθηκα με αυτό τον κόσμο, με τους συναδέλφους μου περιφερειακούς συμβούλους, με τους Δημάρχους, με τους φορείς και αυτοί μου στερήσανε την «ελευθερία», υπό την έννοια ότι όταν μου είπαν οι σύμβουλοι ότι εάν φύγεις δεν ξανακατεβαίνουμε και κανένας δεν ήθελε να ηγηθεί της παράταξης. Υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με τον τόπο, ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος, με 48 νησιά που το κάθε ένα έχει την ιδιαιτερότητα του. Θέλει πολύ δύναμη να μπορέσεις να διαχειριστείς 48 νησιά από τα οποία τα 32 έχουν Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε μία Περιφέρεια που πάει πάρα πολύ καλά, στους Ευρωπαϊκούς πόρους είμαστε η πρώτη, έχουμε κάνει σχεδιασμό, υπάρχει μία καλή εικόνα, οπότε έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Αν αποχωρούσα θα έπρεπε να διαλυθεί η παράταξη μου την οποία εγώ δημιούργησα. Κυρίως όμως έχουμε ξεκινήσει ένα έργο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ 2. Οπότε δεν τα αφήνεις. Λές «μπαίνω μπροστά ξανά», γιατί δεν θέλω να χαθεί αυτό ο μεγάλο στοίχημα, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι πόροι, τους οποίους παίρνουμε και πάμε καλά ή δεν θα έχουμε τη δυνατότητα αυτό που έχουμε σχεδιάσει να το υλοποιήσουμε».

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ακούστηκε πολλές φορές ότι δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ρόδο και τον νομό Δωδεκανήσου, με όλες τις σημαντικές συναντήσεις και συσκέψεις να γίνονται στην Ρόδο και οι Κυκλάδες και ειδικά η Σύρος, ως έδρα της Περιφέρειας να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχει λόγος για αυτό; Έγινε βάσει σχεδιασμού;

«Μην ξεχνάμε ότι η Ρόδος είναι ένα νησί που έχει 125.000 κατοίκους. Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος. Οι επισκέψεις που γίνονται, όχι με δική μας πρόσκληση, δεν τις έχει προκαλέσει η Περιφέρεια για να γίνουν. Έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα στη Νάξο, που είναι μία αγροτική περιοχή. Όταν θα γίνουν συναντήσεις για τον τουρισμό θα γίνουν στη Ρόδο ή τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο ή την Κω».

Αμέσως μετά τις καταστροφές στη Ρόδο, έγινε μία τηλεφωνική δημοσκόπηση για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Περιφερειάρχη. Αυτό ήταν τυχαίο, εσκεμμένο, εξυπηρετούσε κάποια πολιτική σκοπιμότητα;

«Ο κόσμος έβλεπε τις τηλεοράσεις, άκουγε τα ραδιόφωνα, διάβαζε τις εφημερίδες. Σίγουρα δεν ήτανε για μένα η καλύτερη στιγμή εκείνη η μέτρηση και βεβαίως ήταν πού καλή για εκείνους που ήθελαν να δείξουν ότι ο Περιφερειάρχης δεν έχει δημοφιλία, γιατί ο κόσμος ήταν και είναι αγανακτισμένος. Δεν είναι μόνο τα συμβάντα, είναι γενικότερα ένα κλίμα που υπάρχει και έχει επιπτώσεις και κοινωνικές, υπάρχει μια πολύ άσχημη ψυχολογία, η οποία όμως δεν έχει έρθει από μόνη της αλλά από μία πολιτική που ασκείται και είναι μία πολιτική πολύ καταπιεστική και που έχει οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας σε πολύ άσχημη κατάσταση, σε περιθωριοποίηση, εφαρμόζοντας μέτρα και πολιτικές που ο κόσμος δεν μπορεί να τις σηκώσει και παρά τις θυσίες δεν βλέπει μια αισιόδοξη πλευρά. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ προβληματισμένος. Ακόμα και σήμερα, παρά τις υποσχέσεις ότι θα γίνουν κάποια πράγματα αυτά δεν γίνονται, ακόμα και σε ζητήματα που δεν είχαν κόστος οικονομικό, όπως η γραφειοκρατία που θα μπορούσαν να την πατάξουν δεν το κάνουν. Ενώ πιέσαμε και πιέσουμε να καταργήσουν τις περιττές διοικητικές πράξεις δεν τις καταργούν. Έχουμε αυτή την εικόνα με τα νοσοκομεία. Δεν είναι στεριανή Ελλάδα όπου μπορεί ο κόσμος να πάρει το αυτοκίνητο του και να πάει πολύ γρήγορα. Εδώ δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ενώ τα νησιά θα έπρεπε να έχουν μια βασική λειτουργικότητα στα νοσοκομεία δεν την έχουν και δεν σχεδιάζουν και δεν ακούνε. Προτείναμε να κατασκευάσουμε σε κάθε μικρό νησί το σπίτι του γιατρού ώστε να ξέρει ο γιατρός ότι θα έχει ένα δικό του σπίτι όταν πάει στο νησί και δεν θα χρειάζεται να νοικιάζει. Να συνδεθούν όλα τα Πολυδύναμα Ιατρεία και τα Κ.Υγείας με ένα σύστημα τηλεϊατρικής, που πολλές φορές το ακούμε, το λέμε, το προκηρύσσουμε αλλά δεν το βλέπουμε. Δώσαμε χρήματα για να πάρουμε 19 ασθενοφόρα για τα νησιά, περάσανε τρία χρόνια και ασθενοφόρα δεν βλέπουμε, τα λεφτά όμως τα δώσαμε. Άρα υπάρχει ένα σύστημα σαθρό, το οποίο δεν θέλει να ακούσει, να βλέπει και κυρίως να δώσει λύσεις».

Έχετε μπροστά σας μια εκλογική αναμέτρηση. Μία γενική εκτίμηση για τους πολιτικούς σας αντιπάλους

«Η Λίλα Καφαντάρη ήταν μαζί μας όλο αυτό το διάστημα. Είναι μια πολύ καλή συνάδελφος, αξιαγάπητη. Με τις απόψεις της να είναι σεβαστές και χαρά που θα συνταξιδέψουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Ο καθένας που μπαίνει σ’ αυτή τη μάχη το κάνει γιατί θέλει να προσφέρει στον τόπο, αγαπάει τα νησιά, και να συνεισφέρει με τις δυνάμεις της να οικοδομήσουμε κάτι καλύτερο στο Ν. Αιγαίο. Ο Γιώργος Χατζημάρκος είναι παλιός γνώριμος και συνεργαστήκαμε όταν ήταν πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ήταν αντιπολίτευση στον Δήμο Ροδίων. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον χώρο τον επιχειρηματικό, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε και με την αυτοδιοίκηση, άρα γνωρίζει το αντικείμενο. Άλλο πράγμα βέβαια ο Δήμος και άλλο η Περιφέρεια, όμως είναι ένας άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Ο Μπενέτος Σπύρου, είμαστε γνώριμοι πολλές δεκαετίες, συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια ως Δήμαρχος Λειψών. Είναι ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, ξέρει τα προβλήματα και πάντοτε εξέφραζε με έναν τρόπο δικό του τις απόψεις του και πολλές φορές συνάντησε να ορθώνεται το τείχος του κεντρικού συστήματος απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Εμείς στα νησιά στεναχωριόμαστε πολύ περισσότερο γιατί το να μην έχεις ανταπόκριση από το κεντρικό κράτος σε οδηγεί στην απομόνωση. Είσαι ούτως ή άλλως απομονωμένος σαν νησιωτικός χώρος, οπότε σε οδηγεί σε αδιέξοδα. Με παλιούς γνώριμους. Ο κάθε ένας έχει τις απόψεις του και θα εξελιχθεί, θα ανοίξει ο κάθε ένας τις προτάσεις του και θα τις καταθέσει. Όλοι μπροστά μας έχουμε να δώσουμε μάχες δυνατές».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο WEB tv της «Κοινής Γνώμης»