Τα ενταγμένα έργα στις Κυκλάδες και η πρόοδός τους

Μελέτες, εγκρίσεις και υλοποίηση

Η λίστα με τα ενταγμένα έργα στα νησιά έχει δοθεί στη δημοσιότητα, με τις Κυκλάδες να φαίνεται ότι λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις προκειμένου να προωθήσουν όσα περισσότερα εξ αυτών είναι εφικτό ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα των νησιωτών.

Ακολούθως, αναφέρονται όλα όσα είχαν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 ανά νησί στο Νότιο Αιγαίο με κάποιες από τις παρατηρήσεις που έχει κάνει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την εξέλιξη ή τη στασιμότητά τους.

Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος

Για το νησί της Αμοργού έχουν ενταχθεί τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 969.184 χιλιάδων ευρώ εκ των οποίων σε στάδιο υλοποίησης είναι το νηπιαγωγείο Αιγιάλης με τη σύμβαση να έχει υπογραφεί στις 11 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους ενώ στην ίδια φάση βρίσκεται και το έργο κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού από τα Κατάπολα στη Χώρα ενώ έχει ζητηθεί από τις 25 Απριλίου και η επανυποβολή του σχεδίου του 1ου ΑΠΕ. Για το Δήμο Άνδρου είναι ενταγμένα επτά έργα. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Κρήτης και Νήσων Αιγαίου” είναι το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου όπου αναφέρεται πως είναι σε στάδιο υλοποίησης. Παράλληλα στο ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ενταγμένο το έργο “Κατασκευή εγκατάστασης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και αγωγών μεταφοράς” με ένα υποέργο του να έχει δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί και άρα να υλοποιείται. Επιπλέον, σε στάδιο εκπόνησης βρίσκεται και το έργο “Δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων” για τους οικισμούς Γαυρίου και Μπατσίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το νησί της Αμοργού και από τα δύο επιχειρησιακά προγράμματα ανέρχεται στα 19.546.686 ευρώ. Σχετικά με την Αντίπαρο, από τα τρία ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού 5.879.112, το σημαντικότερο με τίτλο “Αποχέτευση και ΕΕΛ Αντιπάρου” είναι σε στάδιο υλοποίησης έχοντας υπογραφεί το σύνολο των συμβάσεών του.

Δήλος, Δονούσα, Θήρα, Θηρασιά, Ίος, Κέα

Ένα σημαντικό έργο είναι ενταγμένο για τη Δήλο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο στον κατάλογο των έργων αναφέρεται ότι βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ενώ σχετικά με τη Δονούσα και το έργο “εγκατάσταση, διάθεση και επεξεργασία λυμάτων” ποσού 2.000.578 ευρώ, η εκπόνηση της μελέτης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Για τη Θήρα συνολικά δημοσιεύονται στον κατάλογο 13 έργα προϋπολογισμού 33.208.141 ευρώ. Από αυτά το σπουδαιότερο όλων είναι η υλοποίηση του έργου “Κατασκευή οδικού δικτύου Αεροδρόμιο – Φηρά – Βουρβούλο – Οία” ύψους 9.578.553 ευρώ. Σχετικά ωστόσο με την κατασκευή του Γυμνασίου Μεσσαριάς η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή προειδοποιεί για την ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησής του αφού έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση και κινδυνεύει να εκπέσει. Επίσης, στο ΕΠΠΕΡΑΑ έχει ενταχθεί μία σειρά έργων κυρίως για τη ΔΕΥΑ Θήρας, εκ των οποίων σε στάδιο υλοποίησης του β΄υποέργου είναι το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Φηρών – Ημεροβιγλίου. Για τη Θηρασιά έχει προγραμματισθεί το έργο “Δίκτυα αποχέτευσης και ΕΕΛ” το οποίο υλοποιείται, με τη σύμβαση μάλιστα να έχει υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2014. Ακόμη, πλέον των 5 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το ποσό για τα τέσσερα έργα στην Ίο και στα δύο επιχειρησιακά προγράμματα. Με σημαντική καθυστέρηση υλοποιείται το πρώτο που αφορά στη βελτίωση δρόμου Κάμπος – Επάνω Κάμπος και στην ασφαλτόστρωση των δρόμων προς Αλμυρό και Λορέντζαινα, ο προϋπολογισμός του οποίου πλησιάζει τα 3.058.303 ευρώ. Επιπρόσθετα, για την Κέα από τα επτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.260.649 ευρώ, το έργο για τον ΧΥΤΑ του νησιού (4.719.746 ευρώ) είναι σε φάση απαλλοτριώσεων, ενώ τόσο η κατασκευή Δημοτικού Σχολείου, όσο και η υλοποίηση του έργου “Επαρχιακή οδός Καμπί – Χαβουνά” κρίνονται αναγκαίες να υλοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς αφού υπάρχει προειδοποίηση έκπτωσης. Όσον αφορά στην Κίμωλο είναι ενταγμένο το έργο “Λιμενικά έργα Ψάθης” ύψους 2.492.000 ευρώ για τα οποία πρέπει να υπάρξει άμεσα η επανέναρξη των εργασιών.

Κύθνος, Κουφονήσι, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος

Τέσσερα έργα αφορούν στην Κύθνο, με την κατασκευή του δρόμου “Χώρας Κύθνου – Δρυοπίδας” να λαμβάνει τα 2.473.311 ευρώ και να έχει ολοκληρωθεί, να έχει παραδοθεί και να απομένει μόνο το στάδιο της σύσταση ελέγχου. Επιπρόσθετα, δύο ήταν τα ενταγμένα έργα για το Κουφονήσι με το πρώτο “Προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης και κατασκευή συνοδών έργων” να βρίσκεται σε στάδιο έναρξης εργασιών έχοντας κατοχυρώσει προϋπολογισμό 628.575 ευρώ. Για το μείζονος σημασίας λιμενικό έργο στα Πολλώνια της Μήλου, το οποίο ήταν ενταγμένο με προϋπολογισμό 4.078.430 ευρώ αναμένεται η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης, ενώ ήδη είχε γίνει γνωστό πως είχε υπάρξει πρώτη απόφαση που αφορούσε στην αναστολή των εργασιών του. Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η μετατόπιση του καλωδίου της ΔΕΗ.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η παραλαβή της εγκατάστασης πλωτού κυματοθραύστη στο λιμάνι του Αδάμαντα. Σημαντικά υποέργα για το νέο λιμάνι της Μυκόνου (Τούρλος) προϋπολογισμού 16.925.000 ευρώ βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης ενώ εκκρεμεί η οριστική παραλαβή για το έργο “διαμόρφωση χερσαίων χώρων παραπλεύρως του παλαιού λιμένα”, ποσού 8.296.870 ευρώ.

Στη Νάξο είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα εννέα έργα ύψους 21.560.600 ευρώ, εκ των οποίων το έργο του ΧΥΤΑ Νάξου αξίας 9.087.307 ευρώ θα ενεργοποιηθεί μετά την υπογραφή της σύμβασης του κυρίως υποέργου. Σχετικά με το νησί της Πάρου έχουν ενταχθεί δώδεκα έργα με προϋπολογισθέν συνολικό ποσό 12.958.459 ευρώ. Εξ αυτών για το έργο “Αστική ανάπλαση Παροικιάς - Δημιουργία υπερτοπικού πόλου έλξης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού από την Εκατονταπυλιανή έως το αγροκήπιο” έχουν επανυποβληθεί 55 μελέτες και έχει λάβει υποέγκριση το ένα υποέργο. Στο νησί έχουν προεγκριθεί μάλιστα παρατάσεις για την κατασκευή νηπιαγωγείου στην Αγκαιριά και στη Νάουσα.

Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Σύρος, Τήνος και Φολέγανδρος

Έξι έργα είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα για τη Σέριφο (7.345.812 ευρώ) με το σημαντικότερο από όλα την “Κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής ύδατος” να έχει προϋπολογισθεί στα 2.887.107 ευρώ αλλά να βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών για την εκπόνηση μελετών. Επιπρόσθετα, για τη Σίφνο έχουν ενταχθεί τέσσερα έργα, τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση και ειδικότερα το Δημοτικό Σχολείο το ποσό των 3.975.718 ευρώ ενώ ο ΧΥΤΑ 2.533.994 ευρώ. Για τη Σίκινο έχει χρηματοδοτηθεί με 300.000 ευρώ το έργο “Μοναστηριακό συγκρότημα Επισκοπής Σικίνου – Αποκατάσταση κελιών και συντήρηση τοιχογραφιών Αγίας Άννας”, το οποίο υλοποιείται ενώ στη λίστα αναφέρονται ακόμη δύο έργα η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο στα επιχειρησιακά προγράμματα είναι ενταγμένα δώδεκα έργα για τα οποία αναφέρεται ότι σε στάδιο έναρξης εργασιών είναι η διάνοιξη παρακαμπτήριας οδού μονής κατεύθυνσης για την Άνω Σύρο ενώ σε στάδιο αποκατάστασης η συντήρηση και η επισκευή του εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, η συνολική χρηματοδότηση του οποίου έχει προϋπολογισθεί στα 17.112.244 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πολλά από τα έργα είναι σε στάδιο εγκρίσεων.

Προτελευταίο νησί η Τήνος, η οποία έχει κατοχυρώσει προϋπολογισμό 12.337.523 ευρώ για επτά έργα, εκ των οποίων περισσότερα από 8 εκατομμύρια προορίζονται για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και έργα διάθεσης στην πόλη. Τέλος, η Φολέγανδρος απειλείται με πρόστιμο καθώς υπάρχει ένα έργο των 700.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και το οποίο σημειώνεται ότι βρίσκεται σε στάδιο οριστικοποίησης της μελέτης των τευχών δημοπράτησης.

Ετικέτες: