Πρώτη παρουσία στη Σύρο για τον νέο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπύρο Σπυρίδων

Αποκεντρωμένο “παρών”

Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στα γραφεία της Περιφέρειας

“Είμαι εδώ να ακούσω τα προβλήματα και να συμβάλω στη λύση τους, με τον ευγενή στόχο να καταγραφώ ως ένας χρήσιμος άνθρωπος για την κοινωνία των Κυκλάδων και ευρύτερα του Αιγαίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρος Σπυρίδων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στη Σύρο.

Ο κ. Σπυρίδων που κρατά πλέον τα “ηνία” της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επισκέφθηκε το νησί και μίλησε αναλυτικά για το ρόλο του ως νέος Γενικός Γραμματέας, τις αρμοδιότητές του αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης με κύριο σκοπό την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας.

Ο ίδιος, εξήγησε πως πρόθεσή του είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση ενώ επεσήμανε πως θα είναι αρωγός στα ζητήματα παροχών Υγείας και Ακτοπλοΐας προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική που θα βοηθήσει το νησιώτικο χώρο ώστε να καλύπτονται αφενός οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και αφετέρου, εκείνες των επισκεπτών.

Υπογραμμίζεται πως, στο πλαίσιο της παραμονής του στο νησί, ο κ. Σπυρίδων συναντήθηκε και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄.

Αποτελεσματική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Ο κ. Σπυρίδων στην αρχή της συνέντευξης Τύπου μίλησε για το ρόλο που διαδραματίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, εξηγώντας πως αποτελεί ενδιάμεσο κρίκο της Αυτοδιοίκησης και του κράτους, το οποίο όπως διευκρίνισε “αποκεντρώνεται μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπως παλαιότερα ήταν οι κρατικές Περιφέρειες”. Αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι οι ίδιες με εκείνες των παλαιών Περιφερειών, ωστόσο πλέον το ΕΣΠΑ το διαχειρίζεται η αιρετή Περιφέρεια.

Εντός του συγκεκριμένου “σύνθετου καθεστώτος” ο νέος Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε πως “ένα είναι το ουσιώδες. Για να πάει κάτι μπροστά και να γίνει μία ουσιαστική προσπάθεια για την οικονομία, για τη χώρα, για τον τόπο θα πρέπει να υπάρχουν συνέργειες. Να υπάρχει συνεργασία και να γίνει εφαρμογή αυτού, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασική πολιτική και ονομάζεται πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Θα το λέγαμε συνεργασία των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, του αποκεντρωμένου κράτους και του κεντρικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σπυρίδων, επεσήμανε πως ένας σημαντικός στόχος για την Αποκεντρωμένη, “είναι να συμβάλουμε σε μία ολοκληρωμένη πολιτική διαδραματίζοντας τον καταλύτη μεταξύ του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να προέλθει μέσα από κάποιες πολιτικές αναγκαίες για τη χώρα η πολυπόθητη ανάπτυξη”.

Μετά τα ανωτέρω, ο νέος Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, “Το Αιγαίο είναι ένας τόπος, ο οποίος μπορεί να φαντάζει ότι έχει αρκετά προβλήματα αλλά έχει και φοβερές δυνατότητες. Θα πρέπει να αναπτύξουμε αυτή την λογική όταν μάλιστα στην Ευρώπη επικρατεί η πολιτική της γαλάζιας ανάπτυξης”. Κινητήριος μοχλός για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέφερε παρακάτω, πως θα αποτελέσει η ναυτιλία και κυρίως ο Τουρισμός. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι “αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη είναι ο νησιώτικος χώρος”.

Ουσιαστική γνώση των προβλημάτων

Σε επίπεδο προτεραιοτήτων, ο κ. Σπυρίδων τόνισε ότι έχει συμπεριλάβει αρχικά, τη γνωριμία με το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα διάφορα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου όπως συμπλήρωσε, “να γνωρίσω τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν”. Διευκρίνισε δε, πως “είναι τελείως διαφορετικό να καταλάβεις ένα θέμα ζώντας το, βλέποντάς το και μιλώντας με τους ανθρώπους που το διαχειρίστηκαν από το να το παρακολουθήσω μέσα από οποιοδήποτε μέσον στον Πειραιά”.

Ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία και στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κάτι το οποίο εξήγησε ότι δεν είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί, “γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού ενώ αυτές είναι πολυδιασπασμένες μέσα στην πολυνησία του Αιγαίου”.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά τόνισε πως, “Χρειάζονται ίσως νέες μέθοδοι, πρώτα όμως χρειάζεται μία βελτιωμένη λογική. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό υπό την έννοια ότι η Αποκεντρωμένη έχει αρμοδιότητες, οι οποίες συντελούν στην αναπτυξιακή λογική”.

Αρωγός για θέματα συγκοινωνίας και παροχών Υγείας

Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων και ευρύτερα του Αιγαίου είναι η Υγεία και η Ακτοπλοΐα. Σε δημοσιογραφική ερώτηση αναφορικά με την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και τα μη επαρκή ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ο κ. Σπυρίδων απάντησε αναλυτικά λέγοντας τα ακόλουθα: “Αν υπάρχει μία κεντρική πολιτική η οποία πρέπει να εφαρμοσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι εκείνη της συνοχής. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι ιδιαίτερη και ουσιαστική σε περιοχές όπως είναι ο νησιωτικός Ελλαδικός χώρος”. Εξηγώντας περισσότερο τον συλλογισμό του, σημείωσε ότι κρίνεται αναγκαία η παροχή υπηρεσιών που θα βοηθούν τους νησιώτες αλλά και τους επισκέπτες να παραμένουν και να έρχονται στον ευαίσθητο νησιώτικο χώρο. Ακριβώς γι αυτό και επισημαίνοντας ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που υπάρχουν, δήλωσε πως, “Στις προσπάθειες που γίνονται και θα γίνουν θα είμαι ένας από αυτούς που θα συμμετάσχουν ώστε να βελτιωθεί και η συγκοινωνία και οι παροχές της Υγείας που όντως απ' ό,τι ξέρετε έχουν περικοπεί αρκετές δαπάνες και υπάρχει ένα πρόβλημα εμφανές. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και με τη ΔΥΠΕ και με το υπουργείο Ναυτιλίας”.

Δεδομένη η “λογοδοσία” στους νησιώτες

Στη συνέχεια, αναφορικά με την κωλυσιεργία που συναντούν αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο υλοποίησης, καθώς αναγκαία προϋπόθεση είναι η έγκρισή τους, ο κ. Σπυρίδων κατέστησε με σαφήνεια πως πρώτον, η αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων και μόνον, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως για το συγκεκριμένο πρόβλημα καταγράφονται δύο αιτίες.

“Ο ένας λόγος οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, που αυτό είναι στην ευθύνη μας να το βελτιώσουμε, παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά στελέχη για τις υπηρεσίες μας, είτε με άλλες μεθόδους διοίκησης, είτε με προσέλκυση νέων υπαλλήλων τώρα που υπάρχει κινητικότητα” και “Ο δεύτερος είναι να μην ερμηνεύουμε το νόμο τόσο στενά αλλά να προσπαθούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας να δίνουμε λύσεις και να μη δημιουργούμε νέα εμπόδια εκεί που η γραφειοκρατία και η πολυνομία έχει ήδη δημιουργήσει πολλά”.

Καταλήγοντας, ο Σπύρος Σπυρίδων υποσχέθηκε πως η παρουσία του θα είναι συνεχής στα νησιά και η “λογοδοσία” στους πολίτες του Αιγαίου και των Κυκλάδων δεδομένη καθώς έχουν την ορθή απαίτηση να είναι ενημερωμένοι.