Απολογισμός απερχόμενου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη

“Οραματιστήκαμε έναν θεσμό εκφραστή της τοπικής κοινωνίας”

Ακυρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση εξαιτίας μη ύπαρξης απαρτίας

Τον πολιτικό απολογισμό του απερχόμενου Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη “σκίασε” η ακύρωση της τελευταίας προγραμματισμένης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς δεν υπήρξε ο απαιτητέος αριθμός αιρετών προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, παρά το γεγονός πως το σύνολο αυτών βρίσκονταν στο νησί για την ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας Αρχής που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Αφού παρήλθε μία ώρα χωρίς να παραστούν κυρίως μέλη της μείζονος μειοψηφίας - πλην του Γιώργου Παπαμανώλη που έδωσε το “παρών” - η πρόεδρος Ανδριάννα Μπαφίτη υποστηρίζοντας πως η στάση των απόντων πρόκειται για “πλήρη απαξίωση του θεσμού” και μετά από παρότρυνση και των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την ακύρωση της συνεδρίασης.

Η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί τη δήλωση του κ. Μαχαιρίδη σχετικά με την μη πραγματοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης ενώ παρουσιάζει ταυτόχρονα τα σημαντικότερα σημεία του πολιτικού απολογισμού που είχε προετοιμάσει ο ίδιος να παρουσιάσει στον επίλογο της θητείας του ως Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

“Ασέβεια προς το θεσμό και τους αιρετούς”

Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, ο κ. Μαχαιρίδης δεν παρουσίασε αναλυτικά τον πολιτικό απολογισμό του σε συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου αφού η μη ύπαρξη απαρτίας δεν επέτρεψε τη σύγκλιση των μελών σε ένα κοινό τραπέζι ώστε να κλείσουν τον κύκλο της πρώτης καλλικρατικής θητείας από κοινού. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη η κ. Μπαφίτη προέβη σε δήλωση που απέστειλε προς όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο περιεχόμενο της οποίας επανέλαβε όσα υποστήριξε παρουσία των παρευρισκομένων περιφερειακών συμβούλων, λέγοντας πως όσοι δεν παρέστησαν έδειξαν “ασέβεια τόσο προς το θεσμό, όσο όμως και προς τους αιρετούς”. Χαρακτηριστικά μάλιστα, η ίδια ανέφερε, “Αν και μετακινήθηκαν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, άλλοι από Αθήνα και άλλοι από όλα τα νησιά, εντούτοις μία ολόκληρη ώρα μετά την προκαθορισμένη έναρξη, οι κ.κ Κόκκινος, Δαδάος, Μπιζάς, Κουκάς και Λοτσάρης (ο οποίος προσήλθε 2 λεπτά πριν την ματαίωση του περιφερειακού συμβουλίου) αν και βρισκόταν στο νησί της Σύρου, δείχνοντας ασέβεια τόσο στο θεσμό που υπηρετούν όσο και στους συναδέλφους τους που τους περίμεναν, δεν παρουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα κατά παρότρυνση παρισταμένων συμβούλων να ματαιωθεί η συνεδρίαση, λόγω ελλείψεως απαρτίας”. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της ματαίωσης, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, υπήρξε “η μη συζήτηση σοβαρών θεμάτων που βάλλουν το συμφέρον των νησιών”.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο Περιφερειάρχης, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” πως, “Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, είναι πως οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνονται σεβαστοί τουλάχιστον από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς δεν παρέχουμε σωστές υπηρεσίες όταν έχουμε τέτοιες αντιμετωπίσεις προς αυτόν το θεσμό”.

Σε απάντησή του στα ανωτέρω, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χαράλαμπος Κόκκινος, εξήγησε πως ήταν “ατυχής η μετάθεση ευθυνών” στην παράταξή του, αφού η πλειοψηφία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το σύνολο των μελών της.

“Οραματιστήκαμε ανάπτυξη και ποιότητα ζωής”

Στον 18σέλιδο πολιτικό απολογισμό που είχε προετοιμάσει ο Γιάννης Μαχαιρίδης είχε συμπεριλάβει αναλυτικά τους στόχους και τις προσπάθειες που κατέβαλλε η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή ώστε η Αυτοδιοίκηση του Β΄ Βαθμού να αποκτήσει έναν χαρακτήρα ανεξάρτητο από πολιτικές που την θέλουν εγκλωβισμένη σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες.

Στόχος, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαχαιρίδης αποτέλεσε η ανάγκη να υπάρξει μία “ισχυρή και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση” η οποία “θα διέθετε αυτοτέλεια λειτουργίας και αυτάρκεια πόρων και θα ικανοποιούσε τις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου και την εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Σύμφωνα με όσα προσθέτει δε, “οραματιστήκαμε ο νέος θεσμός να είχε αποφασιστική εξουσία στις τοπικές υποθέσεις χωρίς την παρέμβαση του κράτους, με ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο” ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να μπορούσε να καταστεί “εκφραστής της τοπικής κοινωνίας, των αναγκών και των προσδοκιών της για ένα καλύτερο μέλλον”.

Κατά τη διάρκεια του αυτοδιοικητικού αγώνα που έδωσε η Περιφερειακή Αρχή, ο Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε πως γενικότερα, “οραματιστήκαμε έναν θεσμό που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, που αφορούσαν την ανάπτυξη, την απασχόληση, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, τη νέα γενιά, τις νέες τεχνολογίες, κλπ.” ώστε “μέσα από τον αναβαθμισμένο ρόλο να μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος μας, που δεν μπορεί να ήταν άλλος από την ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής”.

“Διεκδικήσαμε όσα ανήκουν στους νησιώτες”

Πάγια αιτήματα για την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα 48 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αποτέλεσε η διεκδίκηση αρμοδιοτήτων, πόρων αλλά και εν γένει “η αναβάθμιση του ίδιου του θεσμού αξιοποιώντας ακόμα και την παραμικρή αρμοδιότητα ή δυνατότητα υπέρβασης”. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης, “Στοχεύσαμε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των νησιωτών για ισότιμη συμμετοχή στο εθνικό, ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι” ενώ ταυτόχρονα, “διακηρύξαμε τη νησιωτική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας και διεκδικήσαμε όλα όσα αξίζουν στους κατοίκους των νησιών μας”. Ως Περιφερειακή Αρχή, υποστήριξε μάλιστα, πως, “ήμασταν σταθερά προσανατολισμένοι στο στόχο δίνοντας καθημερινά μάχες και είναι καταγεγραμμένες οι αλλεπάλληλες προσπάθειές μας με όλους τους τρόπους προς την κεντρική εξουσία να αποκεντρωθεί”. Αντί μίας θετικής στάσης όμως, δεν ήταν λίγες οι φορές, που όπως δηλώνει ο κ. Μαχαιρίδης, “Διαπιστώσαμε την άρνηση της κεντρικής εξουσίας, όπως και του κεντρικού διοικητικού συστήματος” αλλά ακόμη και όταν υπήρξε “διάλογος και πιέσεις”, που είχαν ως απόρροια “το σύστημα να δεχθεί κάποιες αλλαγές”, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις “χάθηκαν στις δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαδρομές στα διάφορα υποσυστήματα, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του καινούριου φρούτου των “Μνημονικών Υποχρεώσεων”” που επιπρόσθετα, δήλωσε ότι, “Σαν αυτοδιοίκηση ούτε ψηφίσαμε, ούτε αποδεχθήκαμε”.

“Αναμφισβήτητα έγιναν λάθη”

Στο σύνολο των δυσκολιών που συνάντησε η Περιφερειακή Αρχή, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, συμπλήρωσε πως ο αγώνας δόθηκε “με σωστή οργάνωση και νοικοκύρεμα της Περιφέρειας σε κάθε λειτουργία της, σκληρή δουλειά, διάθεση προσφοράς, καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις, αξιοκρατία, διαφάνεια, εντιμότητα και διάλογο”.

“Αναμφισβήτητα έγιναν λάθη και σημειώθηκαν παραλείψεις, αλλά δεν αρκούν για να αναιρέσουν το πραγματικό και ουσιαστικό έργο που πραγματοποιήθηκε” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, “Θεωρούμε λοιπόν ότι η ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης αιρετής Περιφερειακής Αρχής κλείνει με θετικό πρόσημο”.

Συμπλήρωσε δε, πως “Δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι πετύχαμε το εκατό τοις εκατό των εξαγγελιών μας” ωστόσο σύμφωνα με όσα επεσήμανε, διατηρεί την ακράδαντη πεποίθηση πως, “εξαντλήσαμε το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων μας”.

Καταλήγοντας, εξήγησε πως “αυτό που έπρεπε ακόμη να γίνει πολιτική συνείδηση στους κυβερνώντες είναι ότι στον νησιωτικό χώρο στην Τουριστική Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου οι δαπάνες για τις υπηρεσίες στους τομείς υγείας και μεταφορών εντάσσονται στις επενδύσεις που απαιτούνται πέραν της εξυπηρέτησης των πολύτιμων επισκεπτών μας κυρίως στην εμπέδωση αισθήματος, ασφάλειας στο νησιώτη, και όχι στις δαπάνες που αυξάνουν το δημόσιο χρέος”. Ολοκληρώνοντας τον πολιτικό απολογισμό του, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, ευχήθηκε καλή νέα θητεία στην νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Αρχή και στον νέο Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης θα σταθούμε αρωγοί στην όποια προσπάθεια καταβληθεί προκειμένου ο θεσμός να αναβαθμιστεί και να κατοχυρωθεί και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα Ταμειακά Υπόλοιπα στους δύο νομούς”.

Τα στοιχεία του νομού Κυκλάδων

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Μαχαιρίδης στον απολογισμό του συμπεριέλαβε τα στοιχεία και για τις δύο περιφερειακές ενότητες. Τα αντίστοιχα για τις Κυκλάδες είναι τα εξής: “Σε λογαριασμούς τραπεζών το ποσό ανέρχεται στο ύψος των 14.389.254,30€. Τα ποσά που αφορούν συγκεκριμένα έργα και ονοματιζόμενα από την πηγή χρηματοδότησης ανέρχονται στο ύψος των 4.668.714,50€ Τράπεζα Ελλάδος (άτοκα) αφορούν αντιπλημμυρικά έργα και έργα οδοποιίας. Επίσης ποσό 6.162.394,8€ αφορά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (υπόλοιπα) και για το 2015 δεσμεύουν 2.555.253,44€. Επίσης ποσό 3.143.706,81€ αφορά δαπάνες λειτουργικών και μεταβιβαστικών (νεφροπαθείς, μεταφορά μαθητών, δακοκτονία κ.λ.π.) Σύνολο δεσμεύσεων 10.367.674,75€. Υπόλοιπο προς διάθεση χωρίς νομικές δεσμεύσεις 4.021.579,55€.”.