"Κοινωνική Πολιτική και Υγεία στη Νησιωτική Ελλάδα"

Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε το προσυνέδριο με θέμα «Κοινωνική πολιτική & Υγεία στη Νησιωτική Ελλάδα–Προβλήματα και προοπτικές» μεταξύ των Δημάρχων από ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το προσυνέδριο πραγματοποιείται ενόψει του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων που θα πραγματοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 22-25/10/2014 το οποίο διοργανώνεται από το «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας.»

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής. Σήμερα αριθμεί 155 Καλλικρατικούς Δήμους – Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Διοικείται από 11μελές Δ.Σ, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Τα θέματα του συζητήθηκαν στο προσυνέδριο ήταν:

- η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και γενικά των αποβλήτων των νησιών,

- η υγειονομική κάλυψη των κατοίκων των νησιών,

- καθώς και ο κίνδυνος που προκύπτει στην υγεία των κατοίκων των μικρών νησιών αιτία η αυξημένη εισροή παράνομων μεταναστών σε αυτά.

 

Στο προσυνέδριο παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και διοργανωτής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπύρος Σπυρίδωνος, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο Δήμαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλουζής, ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, η Δήμαρχος Τήλου κα. Μαρία Καμμά και ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός, ο τ.β. κ. Γιάννης Παππάς, και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου πρέστησαν ο κ. Χρήστος Μαντάς-Πρόεδρος καθώς και ο κ. Γιάννης Μυροφόρου-Γραμματέας.