Δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μ. Παπαβασιλείου για τον Τουρισμό και την απασχόληση

Εξοστρακισμός εποχικότητας

Σημαντική μείωση αριθμού εγγεγραμμένων ανέργων στο Ν. Αιγαίο την τουριστική περίοδο

Άξια αναφοράς είναι η μείωση του αριθμού των ανέργων στο Νότιο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αφού η ανάπτυξη της εποχικής τουριστικής δραστηριότητας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση “ανοίγοντας” θέσεις απασχόλησης για αρκετούς ανθρώπους.

Σε έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στοιχεία ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2014, φαίνεται πως περισσότεροι από 5.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι βρήκαν απασχόληση, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων απορροφήθηκε σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και ως εκ τούτου και το Νότιο Αιγαίο και χαρακτηρίζεται “δομικό πρόβλημα του Ελληνικού Τουρισμού” από τη νέα αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου είναι η εποχικότητα, ζήτημα για το οποίο μέσω δηλώσεών της στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε πως θα προσπαθήσει η νέα Περιφερειακή Αρχή να εξοστρακίσει, διατηρώντας την πεποίθηση πως από την τουριστική ανάπτυξη δύναται να αποκομίσει όφελος το κάθε νησί και ευρύτερα οι τοπικές κοινωνίες .

Εποχική “γέννηση” θέσεων απασχόλησης

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ για τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας και ειδικότερα για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, ανάμεσα στις οποίες το Νότιο Αιγαίο καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο ποσοστού δηλωμένων ανέργων βάσει και του πληθυσμού του. Η άφιξη του τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται εντονότερα από τον Απρίλιο και μετά, θέτει σε λειτουργία ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων και στις δύο περιφερειακές ενότητες, με αποτέλεσμα οι ανάγκες απασχόλησης να πολλαπλασιάζονται. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανερχόταν σε 15.190 εκ των οποίων, οι 10.949 παρέμεναν μάλιστα δηλωμένοι για περισσότερο από ένα έτος και τον Αύγουστο, ο εν λόγω αριθμός μειώθηκε σχεδόν κατά 6.000, αφού οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 9.263, με τους 5.184 να παραμένουν δηλωμένοι για περισσότερο από ένα έτος.

Η συμβολή της τουριστικής δραστηριότητας στη “γέννηση” θέσεων απασχόλησης, αποδεικνύεται από το γεγονός πως οι αριθμοί καθιστούν σαφές πως τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων συνολικά για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα “άγγιξε” τους 11.939 και ακολουθεί πτωτική πορεία έως και τον Αύγουστο. Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί αναλυτικά πως, οι άνεργοι τον Μάιο έφθαναν τους 10.196, τον Ιούνιο τους 9.483, τον Ιούλιο τους 9.441 και τον Αύγουστο (μήνας οργασμού τουριστικής δραστηριότητας) μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, αφού “έκλεισαν” στους 9.263.

“Μοχλός ανάπτυξης νησιωτικής και εθνικής οικονομίας”

Καταφατικά απαντά η Μαριέτα Παπαβασιλείου στο ερώτημα αν κρίνει - και με την ιδιότητα της πλέον, ως αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού - πως η τουριστική ανάπτυξη θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με όσα εξηγεί, “Είναι δεδομένο ότι ο Τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο για τις τοπικές νησιωτικές οικονομίες, αλλά και για την εθνική μας οικονομία, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ. Αποτελεί δε πλουτοπαραγωγική δύναμη η οποία ανθίσταται στην οικονομική κρίση σε σημαντικό βαθμό”. Προσθέτει μάλιστα πως, “Σαφώς και μπορεί ο Τουρισμός να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη μείωση της ανεργίας” αφού με αυτήν τη δραστηριότητας, προκύπτει όφελος και για τις τουριστικές επιχειρήσεις που σχετίζονται τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα με τον κλάδο. “Με τον τουρισμό συνδέονται άλλωστε άμεσα ή έμμεσα πολλοί άλλοι κλάδοι, οι οποίοι μπορούν να γνωρίσουν άνθιση, αν τονωθεί η τουριστική δραστηριότητα στην κάθε περιοχή” δηλώνει χαρακτηριστικά.

“Τουριστικές επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης πέραν του εποχικού χαρακτήρα”

Από την εποχική δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, προκύπτει εύλογα πως μεγάλος αριθμός ανέργων βρίσκει εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο αυτή, αφορά συνήθως σε part time απασχόληση. Η κ. Παπαβασιλείου εξέφρασε τη θέση της και όσον αφορά στο ερώτημα αν στόχος για την ίδια αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί η προσέλκυση και ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο νησιώτικο χώρο, που θα ενισχύουν αυτή τη μορφή απασχόλησης, ή θα στοχεύουν στην προσφορά θέσεων εργασίας πιο μόνιμου χαρακτήρα. “Πιστεύω ότι δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτε από τα δύο μοντέλα ανάπτυξης και απασχόλησης σε μία νησιωτική περιοχή” σημειώνει, καθιστώντας σαφές πως, “Χρειάζονται τόσο οι τουριστικές επενδύσεις, όσο και οι ευκαιρίες απασχόλησης που δεν διέπονται από εποχικό χαρακτήρα”.

Εστιάζοντας την αναφορά της στην ουσία του θέματος, η ίδια διευκρινίζει χαρακτηριστικά πως, “Όντως το δομικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού παραμένει η έντονη εποχικότητα, αφού η μεγάλη πλειονότητα των τουριστών έρχεται στη χώρα μας τους θερινούς μήνες. Συνεπώς, οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στο να εξοστρακίσουμε αυτή την εποχικότητα”.

Προσθέτει επίσης, πως πεποίθησή της αποτελεί η δημιουργία ενός “ενωμένου Νοτίου Αιγαίου, όπου κάθε νησί θα έχει ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Πιστεύω δε ότι αν συνδεθούν τα νησιά μεταξύ τους μπορούν να βοηθήσει το ένα το άλλο να αναπτυχθεί, όπως π.χ. με τη διοργάνωση αγώνων αθλητισμού, πολιτιστικών event στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες” υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, “Δεν λέω ότι θα είναι μία εύκολη διαδικασία αυτή”, όμως, “Αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργασθούμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

“Η ισχύς εν τη ενώσει”

Ολοκληρώνοντας τις πρώτες αναφορές της στο θέμα, μετά και την ανάληψη των αυξημένων και ευθυνοφόρων καθηκόντων της στα “ηνία” του τομέα του Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Μαριέτα Παπαβασιλείου δηλώνει, “Πιστεύω ότι τo Νότιο Αιγαίο ενωμένο είναι μία τεράστια δύναμη. Πρέπει συνεπώς να έχουν όλα τα νησιά την προβολή που τους αξίζει, ώστε το καθένα ξεχωριστά να αποκομίσει οφέλη από την τουριστική δραστηριότητα και όχι μόνο”. Υποστηρίζει δε, ότι, “Κάθε νησί, μεγαλύτερο ή μικρότερο είναι μία ξεχωριστή οντότητα που ενισχύει τη δυναμική του συνόλου” λέγοντας πως το μότο “Η ισχύς εν τη ενώσει” είναι το “κλειδί” για την επιτυχία της τουριστικής ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο. “Αν πορευθεί το κάθε νησί μόνο του, πολύ δύσκολα μπορεί να τα καταφέρει. Στόχος μας λοιπόν είναι αναδείξουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία και το χαρακτήρα του κάθε νησιού για να δημιουργήσουμε καταρχήν τις συνθήκες μίας υγιούς και ισορροπημένης ανάπτυξης, η οποία μπορεί να έλθει μέσα από τον Τουρισμό και να επεκταθεί και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες” καταλήγει.