Επιστολή της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου για τον ΦΠΑ

Επιστολή σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στο Νότιο Αιγαίο απέστειλε η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

“Πληροφορούμεθα τις τελευταίες ώρες από δημοσιεύματα του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. για τις συζητήσεις που γίνονται με τους δανειστές μας, προκειμένου να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στα νησιά μας.

Σε έναν νησιωτικό νομό όπως αυτός της Δωδεκανήσου ο οποίος βιώνει την κρίση αλλά ταυτόχρονα έχει και όλα τα αντικειμενικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να κάνει το άλμα της ανάπτυξης προς τα εμπρός, η ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα σταθεί εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα που είναι και το ζητούμενο, αυξάνοντας τα ήδη πολλά προβλήματα που βιώνουν τα νησιά μας. 

Επιτρέψτε μας να σας επισημάνουμε ότι δεν φτάνει να εστιάζουμε μόνο στο τι θέλουμε να πετύχουμε αλλά κυρίως πώς θα το πετύχουμε. Η καταδίκη των νησιών σε μαρασμό σίγουρα δεν θα επιφέρει την αύξηση των εισπράξεων την οποία επιζητούν οι δανειστές μας. 

Συγκεκριμένα θα επιφέρει:

α) Σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχομένων υπηρεσιών) 

β) Μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων 

γ) Μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων 

δ) Αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών 

ε) Επιπλέον κλείσιμο μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και ερήμωση των νησιών μας 

ζ) Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό ευνοώντας έτσι τις ανταγωνιστικές χώρες, επηρεάζοντας σημαντικά τις κρατήσεις που τα τελευταία χρόνια σημείωσαν αύξηση

Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, συμπαρατασσόμενη με τις τοπικές αρχές και όλους τους παραγωγικούς φορείς, σας ζητούμε να δείξετε γι' ακόμη μια φορά έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τα νησιά μας, για να γίνει σε όλους αντιληπτό τι σημαίνει νησιωτικότητα. 

Εμείς δεν ζητάμε κάτι παραπάνω ή κάτι το περισσότερο. Δεν ζητούμε χαριστικές ρυθμίσεις. Πολύ απλά απαιτούμε το κοινωνικό μέρισμα που μας αναλογεί ως νησιώτες.”

Για τη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου

Η Πρόεδρος Νατάσα Βενετοκλή

 

Ετικέτες: