Οικονομική ενίσχυση Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και ΚΕΔΕ τις τελευταίες ημέρες του 2014

Γιορτινός... «μποναμάς»

Την τελευταία οικονομική «ανάσα» για το 2014, λαμβάνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του Υπουργού, κ. Αργύρη Ντινόπουλου, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η Κεντρική Ένωση Δήμων, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για Δήμους και Περιφέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, οι πόροι οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, αντλήθηκαν από το χρηματικό υπόλοιπο του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών». Με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικό ποσό 6.200.000,00 ευρώ διατίθεται στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους.

Το ποσό που αποδόθηκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων ανέρχεται στα 3.500.000 ευρώ ως τακτική οικονομική ενίσχυση, έναντι του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το έτος 2014, ενώ η επιχορήγηση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, επίσης ως τακτική οικονομική ενίσχυση έναντι του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το τρέχον έτος, είναι 2.700.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων του Νοτίου Αιγαίου, το επιμερισμένο χρηματικό ποσό, το οποίο της αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής του Υπουργείου, ανέρχεται σε 126.900 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τακτικές επιχορηγήσεις των Δήμων, έχουν υποστεί περικοπές, οι οποίες αγγίζουν το 60% από το 2013, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τεράστιες δυσκολίες στην διαχείρηση των καθημερινών υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους προϋπολογισμούς τους να θεωρούνται «ασφυκτικοί», ενώ για την οποίαδήποτε βελτίωση σε υποδομές ή προγράμματα, η συγχρηματοδότηση από πόρους Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κρίνεται απαραίτητη. Παράλληλα, επιπλέον πίεση, στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των οικονομικών των ΟΤΑ, προστίθεται υπό την «απειλή» της επιτήρησης από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Ετικέτες: