Πρώτη συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου για το 2015

Με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη ξεκίνησε στις 11 το πρωί η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, συνεδρίαση η οποία άρχισε να προβάλλεται με κάποια λεπτά καθυστέρησης live μέσα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας. 

Περιουσιολόγιο Περιφέρειας Ν. Αιγαίου 

Πρώτο θέμα είναι η ενημέρωση για τη σύσταση ομάδας εργασίας που έργο της θα είναι η κατάρτιση περιουσιολογίου που στερείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Μαχαιρίδη να μιλούν με ένταση και τον πρώτο να στηλιτεύει τη στάση της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και να θέτει το ερώτημα στον κ. Μαχαιρίδη, "Πότε διαπιστώσατε την έλλειψη περιουσιολογίου. Από πότε ένα excel είναι περιουσιολόγιο;". Μετά από μία αναλυτική συζήτηση του θέματος, ο κ. Χατζημάρκος πρότεινε και στις παρατάξεις της μειοψηφίας εντός των επόμενων επτά ημερών να προτείνουν πρόσωπα που θέλουν να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, καταλήγοντας πως, "σήμερα με τα στοιχεία που έχουμε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τα περιουσιακά στοιχεία της Περιφέρειας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει". Διευκρινίζεται πως, το θέμα αφορά κατά κύριο λόγο στην περιουσία της ΠΝΑΙ στα Δωδεκάνησα. 

Πρόσληψη δέκα συμβασιούχων

Υπερψηφίστηκε η εισήγηση που αφορά στην πρόσληψη δέκα συμβασιούχων διάρκειας οκτώ μηνών για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αρκετά από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να θίγουν το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της και να τονίζουν ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί η πρόσληψη περισσότερων προσώπων. Το θέμα ψήφισε το σύνολο των παρατάξεων κάνοντας λόγο και για κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση παραχώρησε λευκή ψήφο, με την επισήμανση ότι η ΠΝΑΙ προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς ομαλά, κρίνεται αναγκαία η κάλυψη πολλών ακόμη θέσεων. 

Στόχος 2 και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Με τεχνοκρατικά στοιχεία και επιχειρήματα θα διεκδικήσει τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αποδείξει πως η παραμονή της στον Στόχο 2 δεν υφίσταται βάσει πραγματικών δεδομένων, γεγονός που έως σήμερα έχει κοστίσει σε πόρους και προγράμματα σε επίπεδο επιβίωσης και ανάπτυξης των νησιωτικών κοινωνιών στο Νότιο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, ομόφωνα αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και να συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Παράρτημα Δωδεκανήσου για τη μελέτη οικονομικών στοιχείων που οδήγησαν την Περιφέρεια στην κατάταξη Ιδιαίτερα Αναπτυγμένης Περιφέρειας, ώστε να υποστηριχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τον νησιώτικο χώρο. 

Ναι σε επτά ακόμη υδατοδρόμια 

Υπό το καθεστώς αντιπαραθέσεων, επιφυλάξεων, παρατηρήσεων αλλά και διαφωνιών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύναψη σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε ορισμένα Λιμενικά Ταμεία για τη δημιουργία επτά ακόμη νέων υδατοδρομίων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Πρόκειται για τα νησιά της Κω, της Νισύρου, της Καρπάθου, της Χάλκης, της Θήρας, της Σικίνου και της Κύθνου με την Περιφερειακή Αρχή να τονίζει ότι θα ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία ώστε να δοθεί μία επιπλέον δυνατότητα στους νησιώτες και τους επισκέπτες των νησιών σε επίπεδο συγκοινωνίας. Τη διαφωνία της για το σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας τους εξέφρασε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λίλα Καφαντάρη, ενώ τόσο ο Γιάννης Μαχαιρίδης, όσο και ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης αλλά και η Λίτσα Φτακλάκη διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για τη δέσμευση "τόσο μεγάλων ποσών", προτείνοντας εκ νέου την ύπαρξη μίας οικονομοτεχνικής μελέτης, διασαφηνίζοντας ωστόσο, πως τάσσονται υπέρ της δημιουργίας υδατοδρομίων.