Νησιωτική Ανατροπή

Δραστηριότητα της περιφερειακής συμβούλου Άννας Μαυρουδή

Στη Σύρο βρέθηκε το διήμερο 12-13 Φλεβάρη η περιφερειακή σύμβουλος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή για τη 2η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε 34 θέματα και 5 εκτός ημερησίας, μεταξύ των οποίων τα παρακάτω, στα οποία η περιφερειακή σύμβουλος κατέθεσε ενστάσεις και μειοψήφησε:

  1. Στην έγκριση πρακτικού αποσφράγισης τεχνικών προσφορών για το έργο «Τεχνικός Σύμβουλος για την Επικοινωνιακή Στρατηγική για την Τουριστική προβολή Νοτίου Αιγαίου 2015», ύψους 60.000 ευρώ, για λόγους σαφήνειας, αποτελεσματικότητας και διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος, όπως είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση.

  2. Στα κονδύλια των 150.000 ευρώ για κάθε υδατοδρόμιο, το ύψος των οποίων κρίνεται υπερβολικό, ακόμα και αν ο προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός και ο ανώτατος δυνατός.

  3. Στην έγκριση πρακτικού διαγωνισμού υπηρεσιών καθαριότητας Α στάδιο. Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση «Είμαστε αντίθετοι στη λογική της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας. Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι μια μόνιμη και σταθερή ανάγκη για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης. Με τέτοιου είδους διαγωνισμούς υπηρετείται η λογική του «ενοικιαζόμενου εργαζόμενου» και της ελαστικής εργασίας με συρρίκνωση των εργασιακών, συνδικαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».

Στο θέμα της ενοικίασης κτιρίου στη Μύκονο για τη στέγαση υπηρεσιών της περιφέρειας, επεσήμανε ότι, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχουν γραφεία της Περιφέρειας και στη Μύκονο ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες, χρειάζονται διασαφήνιση τόσο οι χρήσεις και οι αρμοδιότητες, όσο και το εμβαδό του κτιρίου όπως περιγράφεται στην εισήγηση, αλλά και η πρόβλεψη για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ. Έθεσε επίσης το ερώτημα αν έχουν αναζητηθεί κενά δημόσια ή δημοτικά κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενημέρωσε επίσης τα μέλη της επιτροπής για τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε διάφορα νησιά, όπως στο Μπατσί της Άνδρου και στη Νάξο, και ζήτησε τη συνδρομή της περιφερειακής αρχής στην αντιμετώπιση τους. Στο περιθώριο της συνεδρίασης συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους της Σύρου για διάφορα ζητήματα της περιφέρειας.

Είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Κίνηση Πολιτών Σύρου”, Παύλο Χρυσαφίδη, και τον Αντιδήμαρχο Σύρου, Αλέξη Αθανασίου για ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ο Παιδικός Σταθμός του Βήσσα (καταβολή δεδουλευμένων, ασφαλιστική ενημερότητα του Δήμου) και οι απλήρωτοι καταρτιζόμενοι από συγχρηματοδοτούμενα σεμινάρια με θέμα την οργάνωση, διοίκηση κλπ. κοινωνικών-συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ερμούπολη.

Σε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Λεονταρίτη, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν η αποπεράτωση του Αρχαίου Θεάτρου Μήλου και η ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού, το λιμάνι της Κιμώλου (ανάγκη για νέα έργα και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό), οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Σύρου και συγκεκριμένα τα προβλήματα στο γήπεδο «Δημήτριος Βικέλλας» και άλλα. Επίσης, συζητήθηκαν το δίκτυο υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και ζητήματα υποδομών στη Νάξο.

Με αφορμή την πρόσφατη προκήρυξη των νέων αδειών ταξί, συζητήθηκε η αναποτελεσματικότητα του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου, η ανάγκη για πάταξη της πειρατείας και η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που αφενός θα κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιδιοκτητών ταξί και αφετέρου θα εξυπηρετεί ποιοτικά και με ασφάλεια τις ανάγκες, τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών των νησιών μας.

Το Σάββατο 07 Φλεβάρη παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, όπου και απεύθυνε χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Είναι η ώρα να θεσπίσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο δίκαιο, με διαφάνεια και με πρόβλεψη ρήτρας νησιωτικότητας, να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνέργειες και συνεργασίες, που θα μας επιτρέψουν να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική βάση στα νησιά μας. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να διεκδικήσουμε μέσω της αναθεώρησης του ΣΕΣ 2014-2020 την εφαρμογή της δράσης «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων» η οποία αν και προβλέπεται ως εργαλείο στο πλησιέστερο για τον πολίτη επίπεδο, έχει εξαιρεθεί από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Σε όλα αυτά οι σύλλογοι και οι ενώσεις, τα επαγγελματικά σωματεία οι συνδικαλιστικοί φορείς, αλλά και οι απλοί πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στην διαμόρφωση πολιτικών, να συνδιαμορφώνουν προτεραιότητες και να αλληλοενημέρωνονται με την τοπική αυτοδιοίκηση μακριά από πελατειακά δίκτυα και συντεχνιακές λογικές. Αυτή θα είναι και η συμβολή του τόπου μας για περισσότερη δημοκρατία, πρόοδο, κοινωνική δικαιοσύνη»

Το Σάββατο 14 Φλεβάρη παραβρέθηκε στην ετήσια τακτική συνέλευση και στην κοπή πίτας της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και την Κυριακή 15 Φλεβάρη στην παραδοσιακή γιορτή του Συνδέσμου Απανταχού Κείων.