Προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

  • Τετάρτη, 11 Μαρτίου, 2015 - 17:15

Συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο είχε την Τετάρτη η διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, το προσεχές διάστημα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, που αφορούν τον αστικό εξοπλισμό σε επτά νησιά, Ρόδο, Κω, Λέρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Αμοργό και Μήλο. Ενδεικτικά θέματα των διαγωνισμών αποτελούν τα καθιστικά εξωτερικού χώρου, τα στέγαστρα στάσεων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και ο εξοπλισμός παραλιών. Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν για το κάθε νησί ξεχωριστά, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε να προκηρυχτεί ελεύθερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα αφορά τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και των κτηριακών υποδομών του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ). Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της περίοπτης θέσης των εγκαταστάσεων, που αποτελούν εμφανές σημείο για τον επισκέπτη κατά την εν πλω είσοδο του στο νησί.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2014 πριν την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου αμοιβαία είχε συμφωνηθεί η αναγκαιότητα της υλοποίησης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Είναι η πρώτη φορά που διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών, ως εκ τούτου, το ΤΕΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας ως εξαιρετικά σημαντική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών. Αυτή η ανταλλαγή είναι και μία από τις σημαντικότερες προσφορές του θεσμού στην αρχιτεκτονική του τόπου, αφού ακόμη και από προτάσεις που δεν βραβεύονται προκύπτουν προβληματισμοί και ζυμώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν την εξέλιξη των ιδεών αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιηθούν.

Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από φτην Περιέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ) θα συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η έναρξη της διαδικασίας αυτής καθώς το έργο που θα αναδειχθεί από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μπορεί να συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.