Προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με την ΚΟΙΝΣΕΠ “Ασκληπειάδες” για την εκπόνηση έρευνας στο Ν. Αιγαίο

Αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία

Συστηματική εργασία από εξειδικευμένη ομάδα έργου

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ “Ασκληπειάδες” προσανατολίζεται στην εκπόνηση έρευνας με σκοπό την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσής τους σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά, μέλημα της Περιφερειακής Αρχής αποτελεί “η παροχή υπηρεσιών και η ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική στήριξή τους καθώς και για την πληρέστερη και ισότιμη κοινωνική ένταξή τους σε διάφορα επίπεδα της καθημερινής ζωής (απασχόληση, αυτόνομη διαβίωση, διασκέδαση κτλ)”.

Υπογραμμίζεται, ότι το εν λόγω θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ωστόσο, η συζήτησή του, εξαιτίας της πολύωρης ανάπτυξης άλλων θεμάτων, αναβλήθηκε για επόμενο περιφερειακό “ραντεβού”.

Συλλογή στοιχείων για χάραξη ανάλογης πολιτικής

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) “Ασκληπειάδες” για την εκπόνηση “Έρευνας αποτύπωσης συνθηκών διαβίωσης και αναγκών ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”, συνολικού προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, ενέργεια την οποία και θα χρηματοδοτήσει με ποσόν που έχει προβλεφθεί και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Δωδεκανήσου οικονομικού έτους 2015.

Στόχος της εν λόγω έρευνας, θα αποτελέσει η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, το επίπεδο αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία, τον βαθμό ικανοποίησης σχετικά με την διαβίωση, τον βαθμό ψυχικής ευεξίας ενώ θα διατυπωθούν και προτάσεις προς κάθε υπεύθυνη αρχή ή ενδιαφερόμενο για χάραξη πολιτικής υπέρ των ατόμων με αναπηρία.

Δείγμα τα εγγεγραμμένα μέλη που ανέρχονται σε 6.000 άτομα

Για τη σύνταξη της έρευνας της ΚΟΙΝΣΕΠ, δείγμα θα αποτελέσουν τα εγγεγραμμένα μέλη των Συλλόγων μελών της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου, τα οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ανέρχονται σε 6.000 άτομα. Η έρευνα θα διεξαχθεί κατ’ οίκον και με συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και σε προγραμματισμένο χρόνο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα, πρόκειται να είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων, τα οποία συνδυαστικά θα υποβληθούν σε στατιστική ανάλυση. Τα ποσοτικά στοιχεία θα συλλεχθούν με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου ενώ τα ποιοτικά μέσω συνέντευξης και παρατήρησης.

Ομάδα έργου με τη συμμετοχή επιστημόνων

Όσον αφορά στην ομάδα έργου που θα εργασθεί γι αυτόν τον σκοπό, καθίσταται σαφές βάσει των στοιχείων που έχουν κοινοποιηθεί στους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και του περιεχομένου της προγραμματικής σύμβασης, πως, “η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα έργου, η οποία θα έχει την ευθύνη δημιουργίας των εργαλείων συλλογής στοιχείων (ερωτηματολόγιο και οδηγό συνέντευξης) και των επισκέψεων για τη συλλογή των στοιχείων”. Αναλυτικότερα, την ομάδα έργου θα απαρτίζουν: Ψυχολόγοι, οι οποίοι θα διερευνήσουν: το επίπεδο ψυχικής ευεξίας των ατόμων που θα μετέχουν στην έρευνα, τον βαθμό της κοινωνικής τους ένταξης, την ύπαρξη και την ποιότητα κοινωνικών συστημάτων υποστήριξης αλλά και προσωπικών τους σχέσεων και το επίπεδο αποδοχής και ρεαλιστικής θεώρησης της κατάστασης του. Φυσιοθεραπευτές που θα ασχοληθούν με τη διερεύνηση – αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ατόμου με αναπηρία και των αναγκών του για φυσική αποκατάσταση αλλά κι εργοθεραπευτές, οι οποίοι θα διερευνήσουν: το επίπεδο αυτονομίας του ατόμου με αναπηρία, τον βαθμό εξοικείωσης και γνώσης στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού αυτόνομης διαβίωσης και την λειτουργικότητα του χώρου διαμονής.

Απαραίτητη κρίνεται και η συμμετοχή κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι θα διερευνήσουν: τις συνθήκες διαβίωσης του ατόμου, τον βαθμό της κοινωνικής του λειτουργικότητας, το επίπεδο γνώσης και χρήσης υπηρεσιών και κοινωνικών παροχών που δικαιούται και την ύπαρξη κοινωνικών και οικογενειακών συστημάτων υποστήριξης. Σχετικά δε, με τις ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ατόμων με αναπηρία καθώς και τις ανάγκες σε οικιακή βοήθεια των ατόμων με αναπηρία θα εργασθεί μία νοσηλεύτρια – συνοδός, ενώ ένας οδηγός, θα συνδράμει στην ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με κινητική αναπηρία.

Τέλος, σημειώνεται πως, για την υποστήριξη της έρευνας και την διευκόλυνση της υλοποίησης της, θα χρειαστεί επιπλέον ένα άτομο, το οποίο θα στελεχώσει τη γραμματεία και θα αναλάβει: τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα υποψήφια άτομα, που θα συμμετέχουν στην έρευνα, την τήρηση του προγράμματος των συναντήσεων, την τήρηση των αρχείων και την ψηφιακή καταχώρηση των στοιχείων που θα συλλέγονται.

Έκθεση αξιολόγησης για κάθε περιστατικό

Στο αναλυτικό περιεχόμενο της σύμβασης διευκρινίζεται επιπλέον, πως, “πέρα από την διερεύνηση στο πεδίο της κάθε ειδικότητας, η ομάδα έργου από κοινού θα πρέπει να συντάξει έκθεση αξιολόγησης για κάθε περιστατικό”. Στη συγκεκριμένη έκθεση, θα αναφέρονται τα ανωτέρω στοιχεία, οι προτάσεις παρέμβασης αλλά και αξιολόγηση της δυνατότητας υλοποίησης των υποστηρικτικών παρεμβάσεων.

Αξίζει τέλος να υπογραμμισθεί, ότι, για την υλοποίηση της έρευνας, έχει προβλεφθεί στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, ότι μεταξύ των συμβαλλομένων θα συσταθεί κοινή επιτροπή αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς κι ένα μέλος από την ΚΟΙΝΣΕΠ, προκειμένου να παρακολουθείται η τήρηση των όρων.

Ετικέτες: