Συνέντευξη με τον έπαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

“Δε μένουμε θεατές των εξελίξεων”

Διαρκής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στο νησιώτικο χώρο του Νοτίου Αιγαίου επιδεικνύει η Περιφερειακή Αρχή, καταθέτοντας παράλληλα, ουσιαστικές προτάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, σύμφωνα με τον έπαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση, ήδη, αρκετών μηνών της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, τοποθετήθηκε για τα ανοικτά ζητήματα των νησιών της αρμοδιότητάς του, για την τουριστική προβολή των νησιών, καθώς επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα σε κάθε επίπεδο η Περιφερειακή Αρχή, αλλά και για τον Αθλητικό Τουρισμό ως αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης.

· Ήδη συμπληρώθηκαν οι πρώτοι επτά μήνες της περιφερειακής θητείας. Τί συναντήσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας και ποιο αξιολογείτε ως το σημαντικότερο ζήτημα στο επαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;

“Αυτό που συνάντησα αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του επάρχου ήταν άτομα της υπηρεσίας μου πρόθυμα να βοηθήσουν στη σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση των υποδομών. Δεν μπορώ να αξιολογήσω ένα ζήτημα ως πιο σημαντικό γιατί είναι αρκετά αυτά που επιζητούν λύση και για όσους αφορά το καθένα ξεχωριστά είναι εξίσου σοβαρό. Το λιμάνι του νησιού μας πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ήμουν εισηγητής στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σχετικά με τη σύνταξη φακέλου για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης “Πλαίσιο έργων Λιμένα Νάξου”. Θα είμαι, μάλιστα, ένα από τα τρία μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης. Μεγάλες είναι οι ανάγκες στο οδικό δίκτυο του νησιού. Πρέπει να κατασκευαστούν και να αναβαθμιστούν πολλά τμήματα του περιφερειακού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Έχει δημοπρατηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το έργο “Βελτίωση – Σήμανση Οδού Χώρας – Εγγαρών Ν. Νάξου”, προϋπολογισμού μελέτης 1.300.000 ευρώ.

Επισκευή ζημιών στην περιοχή του Απόλλωνα (ο κυματοθραύστης, η γλίστρα για τους αλιείς, ο προβλήτας και ο δρόμος του οικισμού), οι οποίες προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα το Φεβρουάριο. Οριστική λύση για το σφαγείο της Χώρας Νάξου, για το οποίο, έγινε, πριν λίγες μέρες, άρση της αναστολής λειτουργίας του, με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Εξίσου σημαντικά, θεωρώ τη στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την αξιοποίηση των τουριστικών πόρων που προσφέρει το νησί, την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων και των αθλητικών υποδομών, τη μέριμνα για την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια. Επίσης, επιθυμία μου είναι τη συνεργασία μεταξύ των νησιών για κοινές δράσεις σε όλους τους τομείς”.

· Είναι τεράστια τα προβλήματα υποστελέχωσης κυρίως στα μικρά νησιά σε επίπεδο δομών Υγείας. Ως αρμόδιος για τις Μικρές Κυκλάδες, πως κρίνετε την απόφαση της Περιφέρειας να παρέχει οικονομικά κίνητρα σε ιατρούς;

“Θεωρώ αυτή την απόφαση ως ουσιαστική παρέμβαση για την προάσπιση της Υγείας, που τόσο βάλλεται. Η κατάσταση στα νησιά μας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα σοβαρά θέματα της υγείας στην τύχη τους. Οι ανάγκες μας αναγκάζουν να πάρουμε δραστικές αποφάσεις. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος “Η περίοδος των στημένων και επικοινωνιακών αντιδράσεων μέσω υπομνημάτων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί”. Η δημιουργία νέων δρόμων συνεργασίας με τα υπουργεία είναι απαραίτητη προς όφελος των κατοίκων ακόμη και του πιο απομακρυσμένου και μικρού νησιού μας”.

· Στο προσκήνιο βρίσκεται η συζήτηση για τον ΦΠΑ και υπάρχουν έντονα τα σενάρια διαχωρισμού των νησιών. Θεωρείτε σημαντική την “κινητοποίηση” της Περιφέρειας; Τί θα σημάνει ένας ενδεχόμενος διαχωρισμός σε πολυτελή και μη νησιά;

“Δεν πιστεύω ότι μπορούν να διαχωριστούν τα νησιά μας σε πολυτελή και μη. Αυτή είναι μια παρεξηγημένη αντίληψη και αλίμονο αν επικρατήσει. Όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στα νησιά βιώνουμε καθημερινά σωρεία αντίξοων συνθηκών και στη βελτίωσή τους θα έπρεπε να επικεντρωθεί η κυβέρνηση και όχι να χειροτερέψει την ήδη τεταμένη κατάσταση. Ο διαχωρισμός αυτός θα διχάσει, θα σβήσει και τις ελάχιστες πιθανότητες ανάπτυξης. Κρίνω την “κινητοποίηση” της Περιφέρειας ως πολύ σημαντική γιατί, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει ότι είναι μπροστάρης στους αγώνες για το καλό του τόπου μας. Δεν παραμένει θεατής των εξελίξεων, αλλά αντίθετα επεμβαίνει άμεσα και δυναμικά”.

· Η Περιφέρεια έχει αποτελέσει “όχημα” προβολής των νησιών σε σημαντικές εκθέσεις Τουρισμού. Κρίνετε ικανοποιητικές τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής;

“Ο τουρισμός θεωρείται μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο των νησιών μας αλλά γενικά της χώρας μας. Είναι, πια, η μόνη ελπίδα σωτηρίας στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει καταστρώσει ένα σχέδιο αναβάθμισης της τουριστικής εικόνας των νησιών μας. Επιθυμία της είναι να προβληθεί κάθε πτυχή (ιστορία, πολιτισμός, φυσικό περιβάλλον, κ.α.) ακόμη και τα άγνωστα σε πολλούς σημεία της περιφέρειας μας. Από τις μέχρι τώρα συμμετοχές μας (“Vakantiebeurs”, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, Ferienmesse της Βιέννης, ΒΙΤ στο Μιλάνο, Grekland Panorama2015, στη Στοκχόλμη, παρουσία στο 2ο Greek Deluxe Travel Roadshow ,στο Ντουμπάι) τα μηνύματα είναι θετικά. Δόθηκε η δυνατότητα μέσα σε καλαίσθητα περίπτερα να φιλοξενηθούν πολλά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Έγιναν πλήθος επαφών με στόχο την ανάδειξη και προβολή των ιδιαιτεροτήτων και της μοναδικότητας των νησιών μας.

Επιτρέψτε μου, και ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, να γνωρίζω τη σημασία της παρουσίας μας σε τουριστικές εκθέσεις. Όσο και να προσπαθούν οι ασχολούμενοι με τον Τουρισμό να αφήσουν ικανοποιημένους τους επισκέπτες και να γίνουν οι διαφημιστές των ίδιων και του τόπου, αυτό δεν είναι αρκετό. Απαραίτητες είναι οι συναντήσεις με παγκόσμια τουριστικά πρακτορεία, δημοσιογράφους, οι παράλληλες δράσεις προσέλκυσης και προβολής”.

· Ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, πιστεύετε ότι θα μπορούσε στο Νότιο Αιγαίου – ανάλογα με τις δυνατότητές του το κάθε νησί – να αναπτυχθεί ο αθλητικός Τουρισμός μέσω διεξαγωγής και σημαντικών διοργανώσεων;

“Ο αθλητικός τουρισμός εφαρμόζεται, σε μικρή κλίμακα, στο Νότιο Αιγαίο είτε με τις περιφερειακές διοργανώσεις είτε με πανελλαδικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες (μαραθώνιος αγώνας δρόμου σε Νάξο και Ρόδο, τουρνουά βόλεϊ, ποδοσφαίρου, υδατοσφαίρισης, beach volley, αγώνες ιστιοπλοΐας κ.ά.). Φυσικά και υπάρχει το περιθώριο και η ανάγκη μεγαλύτερης ανάπτυξης στον τομέα αυτό. Η Περιφέρεια έχοντας συμμάχους του Δήμους και τους αθλητικούς φορείς στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες αθλητικές συνθήκες για την καλύτερη άθληση των πολιτών αλλά και τη διεκδίκηση σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων. Συγκεντρώνουμε στοιχεία για το κάθε νησί, όσον αφορά τις υπάρχουσες υποδομές αλλά και τις ανάγκες για να σχεδιάσουμε σε σωστή βάση τις βελτιώσεις και τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων όπου απαιτούνται.

Στηρίζουμε και ενισχύουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις προσπάθειες των αθλητικών σωματείων γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας”.

 

· Τα θέματα διασύνδεσης κι επικοινωνίας των νησιών είναι μεγάλα. Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να δημιουργήσει δίκτυο υδατοδρομίων θεωρείτε ότι θα είναι αποτελεσματική στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών;

“Όσο και να επιδιώκουμε να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση στα νησιά μας θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα: την επικοινωνία από τα μεγάλα κέντρα, αλλά και τη διασύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους. Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την έλλειψη δρομολογίων με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, περισσότερα έξοδα, αίσθημα απομόνωσης, κλπ. Η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάπτυξη έχει, ήδη, προχωρήσει στην υλοποίηση δικτύου υδατοδρομίων. Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις για τη μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πέντε υδατοδρομίων (Λέρο, Κάλυμνο, Νάξο, Αμοργό και Μήλο) με τα αρμόδια λιμενικά ταμεία. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα βελτίωσης της επικοινωνίας. Οι πολίτες, ντόπιοι και επισκέπτες θα διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους.

Η δημιουργία των υδατοδρομίων φυσικά και δεν συνεπάγεται την παύση της διεκδίκησης περισσοτέρων δρομολογίων με τα πλοία και τα αεροπλάνα”.