Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν οι Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου

  • Τρίτη, 26 Μαΐου, 2015 - 09:13

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ζητούν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Με επιστολή τους που απέστειλαν την Δευτέρα στον κ. Γιούνκερ, οι δύο Περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών πολιτικών, ενώ ζητούν και την παρέμβασή του προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γ. Χατζημάρκος και η κ. Χ. Καλογήρου αναφέρουν:

«Προερχόμενοι από τις μεγαλύτερες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο στην δίνη της στοχοποίησης των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση στην πράξη των πολιτικών στήριξης της νησιωτικότητας.

Κατανοώντας πλήρως την ανάγκη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα επιτρέψει στην χώρα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, πιστεύουμε ωστόσο ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των νησιών του Αιγαίου και με όρους που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια νησιωτικότητας.

Με βαθιά πίστη στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως αυτή θεμελιώθηκε από την Συνθήκη της Ρώμης, ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση, προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και του συντονιστικού σας ρόλου, για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.

Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η επιβίωση και η ανάπτυξη της μεγάλης νησιωτικής Ελλάδας είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, μιας λύσης που θα ωφελήσει όχι μόνο τον ελληνικό λαό αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σας ζητούμε μια συνάντηση μαζί σας, για να σας εκθέσουμε με την απαιτούμενη τεκμηρίωση την αδήριτη ανάγκη στήριξης Ευρωπαϊκών πολιτικών νησιωτικότητας».