Συνεργασία Περιφερειάρχη με τον Αν. Υπουργό Πολιτισμού για τα έργα και τις δράσεις στο Ν. Αιγαίο

Στη Ρόδο η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Προστασίας Μεσαιωνικών Πόλεων

  • Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2015 - 10:54

Η πορεία των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού που εκτελούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην Ρόδο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Ξυδάκης πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο νησί της Ρόδου, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Θερινού Σχολείου ITN-DCH, που γίνεται από 1η έως 7 Ιουνίου, με θέμα την “Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου”.

Στην σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός και Δημήτρης Γάκης, η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου η προϊσταμένη της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μάνια Μιχαηλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας για τα τεχνικά έργα Νίκος Οικονόμου.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα τα έργα πολιτισμού που εκτελούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτούνται είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε εθνικούς, είτε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερα για τα έργα που είναι ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2007 – 2013, εξετάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσής τους και κατά πόσον είναι εφικτή η ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για τις προτεραιότητες ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, για το οποίο ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για την εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία αναλογούν μόλις 84 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ 2013 – 2020, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κάλυψη των αναγκών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε την βοήθεια του κ. Ξυδάκη, ο οποίος ήταν γνώστης του προβλήματος υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας, στην μάχη που θα δοθεί το 2016 στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, με στόχο να υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων, βάσει των οποίων γίνεται η κατάταξη των Περιφερειών και η αντίστοιχη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο περιφερειάρχης τόνισε πως είναι προς όφελος και της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης να καταστεί δυνατή η αύξηση των κοινοτικών πόρων.

Λόγω της παρουσίας του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού στη Ρόδο και των επισκέψεων που πραγματοποίησε σε αρχαιολογικούς χώρους, έμφαση δόθηκε, στην διάρκεια της σύσκεψης ,στα έργα της Ρόδου που πρέπει να ιεραρχηθούν κατά προτεραιότητα στην νέα προγραμματική περίοδο.

Παράλληλα έγινε συζήτηση έγινε για έργα και τις δράσεις που θα αναδείξουν τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο ολόκληρης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Υπουργός και Περιφερειάρχης συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου πολύ σύντομα για να εξετάσουν πλέον διεξοδικά ένα προς ένα τα έργα, προκειμένου να καταρτιστεί ο πίνακας προτεραιοτήτων για την νέα προγραμματική περίοδο, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. 

Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι ο Πολιτισμός αποτελεί την “ατμομηχανή” του Νοτίου Αιγαίου και με αυτό ως γνώμονα θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, με στόχο τα έργα πολιτισμού να μην γίνονται αποσπασματικά αλλά να συνιστούν στρατηγικές – εστιακές επεμβάσεις οι οποίες να ενσωματώνονται σε προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, εκτός του ενδιαφέροντός του για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τόνισε πως στους στόχους του είναι η δημιουργία δικτύων αρχαιοτήτων στο Νότιο Αιγαίο, εξειδικεύοντάς τα σε Δίκτυο Μεσαιωνικών – Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σε Δίκτυο Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Ο κ. Ξυδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Έκθεση του Μουσείου του Λούβρου για την Ρόδο, μέρος της οποίας θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Συνεχάρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πρωτοβουλία της, λέγοντας από αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικό γεγονός που φέρνει στο επίκεντρο διεθνώς όχι μόνο το νησί της Ρόδου, αλλά ολόκληρη την χώρα και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην διάρκεια της δεξίωσης που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η ίδρυση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου η ίδρυση στην Ρόδο Διεθνούς Κέντρου για την προστασία των Μεσαιωνικών Πόλεων.