Τοποθετήσεις και κριτική των Περιφερειακών εκπροσώπων των Κυκλάδων από το σύνολο των παρατάξεων του Νοτίου Αιγαίου

Αξιολόγηση πεπραγμένων και ιεράρχηση προβλημάτων

Οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων από το σύνολο των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τα πεπραγμένα του πρώτου 10μήνου από την έναρξη της θητείας τους και έθεσαν τις προτεραιότητες για τα θέματα που επιζητούν άμεση λύση.

“Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος”

Από την παράταξη της Περιφερειακής πλειοψηφίας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος, ο οποίος έκρινε την πρώτη περίοδο της Περιφερειακής Αρχής στην οποία και ανήκει.

Μ.Δ.:Η νέα Περιφερειακή Αρχή βρήκε πολλά προβλήματα, τα οποία ήταν συσσωρευμένα από παλιά. Όπως το τρίπτυχο “ύδωρ, λήμματα, απορρίμματα”, το συγκοινωνιακό, προβλήματα τουρισμού, περιβάλλοντος, τα οποία ήταν πολύ σοβαρά και έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρετε τι διαδικασίες απαιτούνται, οι αδειοδοτήσεις είναι πάρα πολλές, τα έργα ωριμάζουν πάρα πολύ δύσκολα, συν το πρόβλημα το οικονομικό που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κατάσταση δυσκόλεψε πάρα πολύ. Άρα δεν είχε πολλές επιλογές η νυν Περιφερειακή Αρχή, αφού είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα που είχαν σχέση με το οικονομικό κομμάτι. Πολλά έργα έμειναν πίσω λόγω της μη χρηματοδότησης, τουλάχιστον εδώ στη Σύρο είχαμε 5 έργα, από τα οποία όλα έχουν σταματήσει. Ο Περιφερειάρχης είναι δραστήριος, όμως επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, πιστεύω ότι και η Περιφερειακή Αρχή θα κριθεί στο τέλος της θητείας. Πάντως τα πρώτα βήματα της περιφερειακής πλειοψηφίας είναι θετικά”.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε δε και στα θέματα που θεωρεί ότι είναι μείζονος σημασίας, για τα οποία έχει υπάρξει μέριμνα, αλλά και για όσα εκείνος πιστεύει ότι πρέπει να δρομολογηθούν.

Μ.Δ.: «Για μένα το τρίπτυχο που προανέφερα “νερό, λήμματα, απορρίμματα” είναι πάρα πολύ σημαντικό, εάν σκεφτούμε ότι προσπαθούμε ακόμα να τροφοδοτήσουμε με νερό τα άγονα νησιά. Είναι διαδικασία κοστοβόρα. Πιστεύω ότι λύση είναι οι μονάδες αφαλάτωσης. Όσον αφορά στα απορρίμματα, είναι πολλά τα νησιά που έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια και αυτό είναι πονοκέφαλος για τους Δημάρχους, τους οποίους τους δικαιολογώ διότι έχουν αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη και αναγκαστικά ζητούν και την βοήθεια της Περιφέρειας, η οποία από την πλευρά της ζητά λύσεις για να βοηθήσει. Ένα ακόμα σοβαρό θέμα είναι η έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σύρου. Είναι ένα «κομμάτι» που λείπει από την περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων, για το οποίο είχα κάνει και μία πρόταση στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία παρερμηνεύτηκε. Είπα εάν υπάρχει η διάθεση να βοηθηθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, διότι τον Σεπτέμβριο λήγει το ΕΣΠΑ και οπωσδήποτε κάποια έργα, όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις, πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα και να βοηθηθούν ώστε να ωριμάσουν πιο γρήγορα για να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό, χωρίς τεχνικό προσωπικό δεν γίνεται. Ο Περιφερειάρχης είπε ότι θα ενισχυθεί με 2 πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι δεν πιστεύω ότι θα είναι φυσικά πρόσωπα αλλά εταιρείες, χωρίς να ξέρω τι μορφή θα έχουν, των οποίων η θητεία θεωρώ ότι θα είναι 10μηνη ώστε να μπουν σε κάποια σειρά κάποια έργα, που πρέπει να βοηθηθούν παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει το προσωπικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου”.

Σχετικά με την πρόσφατη αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στον ίδιο και τον Περιφερειάρχη, ο κ. Δαδάος πρόσθεσε, “Είμαι ο τελευταίος που μπορούν να μου προσάψουν ότι κατευθύνω διχαστικές απόψεις, όταν θεωρώ ότι όλοι οι νησιώτες, Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιοι, είμαστε ίδιοι κι έχουμε κοινά προβλήματα. Εγώ απλώς εντοπίζω προβλήματα, όπως είμαι υποχρεωμένος από την ψήφο που μου έδωσε ο κόσμος. Δεν κατευθύνομαι από κανέναν, έχω ελεύθερη σκέψη και μπορώ να την εκφράζω μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να έχω διάθεση ποτέ να προσβάλω κανέναν. Είμαι πολύ ευγενής αλλά όταν προκληθώ είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Δεν κατηγόρησα κανέναν ότι φταίει. Όλοι προσπαθούν, όμως όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος”.

“Η Περιφερειακή Αρχή κάνει σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις”

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Γιάννη Μαχαιρίδη, τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Δεκαβάλλας”.

Γ.Δ.: “Η μέχρι τώρα εμπειρία μου από τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι απογοητευτική. Γνώριζα ότι ο θεσμός δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δεν μπορεί να δίνει μάχες στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη. Εκτιμούσα όμως ότι η Περιφερειακή Αρχή θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες που θα εδραίωναν τον επιτελικό της ρόλο σε επίπεδο Περιφέρειας. Θεωρούσα πως είχε σχέδιο προγραμματισμού κι ανάπτυξης. Αντί γι αυτό, βλέπουμε να γίνονται σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις και να υπογράφονται δεξιά κι αριστερά προγραμματικές συμβάσεις για να υποβοηθηθεί το έργο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης ή και ακόμη των διαφόρων άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο επίπεδο της Ακτοπλοΐας και της Υγείας που είναι τομείς που νοσούν βαθύτατα, είχαν δοθεί υποσχέσεις παρά την έλλειψη νομικής αρμοδιότητας ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη ριζική και αποτελεσματική προώθηση λύσεων. Αντί γι αυτό, βλέπουμε ότι οδηγούμαστε από το κακό στο χειρότερο. Μοναδική αξιόλογη πρωτοβουλία από πλευράς Περιφερειακής Αρχής ήταν η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τα Λιμενικά Ταμεία για τη δημιουργία υδατοδρομίων στα νησιά. Ακόμη όμως και αυτή η πρωτοβουλία γίνεται χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και άποψή μου είναι ότι θα πεταχθούν χρήματα στη θάλασσα σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν πρόκειται να δρομολογηθούν υδροπλάνα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στα μικρά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η παντελής απουσία του Περιφερειάρχη από την έδρα και η επιταχυνόμενη αποδυνάμωση της Ερμούπολης ως έδρας της Περιφέρειας καθώς και ο αλληλοσπαραγμός και οι έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη της πλειοψηφίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι λογικό κι επακόλουθο να κάνει ο λαός τη θλιβερή διαπίστωση, κάθε πέρυσι και καλύτερα”.

“Να υπάρξει ισότιμη διάχυση των πόρων”

Η εκπρόσωπος των Κυκλάδων του περιφερειακού συνδυασμού της «Νησιώτικης Ανατροπής», Περιφερειακή Σύμβουλος, Άννα Μαυρουδή, κατέθεσε το σχόλιο της για την μέχρι τώρα πορεία της περιφερειακής θητείας.

Α.Μ.: «Η νέα Περιφερειακή Αρχή συνέπεσε με την αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή και αυτό είναι σημαντικό με την έννοια ότι υπάρχει μία αλλαγή στην κατεύθυνση που ασκεί τα καθήκοντα της, διότι είναι πιο επιθετική και αντιπολιτευτική ως προς την κεντρική εξουσία, από ότι ήταν κατά την προηγούμενη περίοδο. Το δεύτερο σημείο είναι μία οπισθοδρόμηση, μία προσπάθεια το κέντρο αποφάσεων να γίνει όλο και πιο κλειστό. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε απλές συνεδριάσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις και όταν αυτό αμφισβητείται γίνεται προσπάθεια να συμμαζευτούν οι «αντάρτες» της συμπολίτευσης. Δυστυχώς η όποια κριτική ασκείται, η όποια προσπάθεια να ακουστεί διαφορετική άποψη αντιμετωπίζεται με χαρακτηρισμούς και την αγαπημένη φράση της «συνωμοσιολογίας». Ακούγονται βαριές κουβέντες, που δημιουργούν τεράστιο επικοινωνιακό θόρυβο, συσκοτίζουν την αλήθεια και δημιουργούν έντονες εντυπώσεις. Εμείς δεν ακολουθούμε σε αυτό το μονοπάτι. Προσπαθούμε να είμαστε συνεκτικοί και όσο μπορούμε πιο εποικοδομητικοί. Τέσσερα είναι τα θέματα που πρέπει να δούμε. Πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνει πιο δημοκρατικό και η διοίκηση του θα φέρει την ισοπολιτεία σε όλα τα νησιά. Η αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας. Η σχέση μας μέσα στην Ε.Ε. ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών και η εσωτερική μας διοίκηση, δηλαδή το πώς δουλεύουν τα Επαρχεία, οι υπηρεσίες και εάν έχουμε κάνει το καλύτερο για αυτό».

Η κ. Μαυρουδή ιεράρχησε και τα σημαντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια.

Α.Μ.: «Τα απορρίμματα, οι αφαλατώσεις, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, είναι θέματα που εμφανίζονται πιο χαμηλά στην ατζέντα από αυτά που προσφέρουν μια επικοινωνιακή διαχείριση στην Περιφερειακή Αρχή. Υπάρχουν και καλές κινήσεις, όπως η δημιουργία των δικτύων υδατοδρομίων, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για τις απευθείας αναθέσεις και το ύψος των εγγεγραμμένων έργων. Στα θετικά βήματα είναι η προσπάθεια να στηριχθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας με κονδύλι από την Περιφέρεια. Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα, ειδικά για τις Κυκλάδες, που θα πρέπει να τα δούμε πιο συγκεκριμένα. Οι Κυκλάδες είναι παραμελημένες σε σχέση με τα Δωδεκάνησα. Δεν είναι μόνο ότι η έδρα ουσιαστικά είναι η Ρόδος, είναι αυτά που τρέχουν στα Δωδεκάνησα που θα θέλαμε να τρέξουν και για τις Κυκλάδες, όπως είναι ένα συνεκτικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό, που θα μπορούσε να συνδεθεί με τον τουρισμό. Να δούμε να στήνονται ουσιαστικά πράγματα για τις Κυκλάδες που θα είναι και ένας άλλος πόλος έλξης πέρα από το «ήλιος και θάλασσα». Πολύ σημαντικό σημείο είναι ο πρωτογενής τομέας στις Κυκλάδες, όπου υπάρχουν εκκρεμότητες όπως με τα δημοτικά σφαγεία και τα ελαιουργεία, για τα οποία η Περιφέρεια θα πρέπει να βοηθήσει να τελειώσουν ώστε η πρωτογενής μας παραγωγή να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη, αφού αυτό θα διαχυθεί και στον τουρισμό και να αποκτήσουν τα νησιά μας μία στοιχειώδη αυτάρκεια. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και τις δράσεις κατάρτισης που πρέπει να γίνουν, οι οποίες έχουν «παγώσει». Θα πρέπει επίσης να δούμε το θέμα των απορριμμάτων με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί ήδη έχει καθυστερήσει το Περιφερειακό Σχέδιο. Το θέμα των αφαλατώσεων θα πρέπει να μας απασχολήσει, θα μπορούσε να γίνει μία προσπάθεια μέσα από τα κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας να προσληφθούν σε κάθε Δήμο με διαβαθμική σχέση από την Περιφέρεια. Οι αδειοδοτήσεις για τα λιμάνια θα πρέπει να προηγηθούν έναντι όλων των υπολοίπων θεμάτων και να διορθωθούν λάθη που έχουν γίνει και τα καθιστούν επικίνδυνα. Να διασφαλιστεί η ίση κατανομή των κονδυλίων των Επαρχείων, να τα εξετάσουμε ένα ένα ξεχωριστά, να συνδράμουμε εκείνα που δυσκολεύονται λόγω υποστελέχωσης και να έχουν πρόσβαση σε έργα και πόρους για διάφορες δράσεις. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα νησιά να προσπαθήσουν να αναδειχθούν ταυτόχρονα και όχι να υπάρχουν «πρωταθλητές» ανάπτυξης και να διευρύνεται η ψαλίδα μεταξύ των νησιών. Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να πορευτούμε μέσα από έναν ουσιαστικό απολογισμό”.

“Μας κοροϊδεύουν διπλά”

Εκ μέρους της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Βαγγέλης Σιγάλας, ο οποίος έκρινε την μέχρι τώρα θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Β.Σ.: “Έχουμε μια ίδια πολιτική με την προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση. Μια πολιτική που βαδίζει στα ίδια χνάρια, στην ίδια ρότα. Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη της οικονομίας μας στα χνάρια του κεφαλαίου, που αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο και λιγότερα στους εργαζόμενους. Ακτοπλοΐα, που από το 1979 το ίδιο βλέπω και το ίδιο ζούμε και σήμερα. Υγεία, επίσης τα ίδια, όμως ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κάποιοι ιδιώτες, οι οποίοι ανοίγουν μικρομάγαζα και τη δημόσια και δωρεάν υγεία, στην οποία επιμένουμε, θέλουν να την ξεχάσει ο κόσμος. Η λειψυδρία στα ξερονήσια, που επιτείνει το πρόβλημα με το νερό. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανύπαρκτη, όταν είδαμε τι έγινε στην Άνδρο και την Τήνο. Ό,τι ίσχυε πριν 10 χρόνια τα ίδια ισχύουν και σήμερα. Το ίδιο και με την αντιπυρική προστασία, όταν τα κονδύλια για τις αρμόδιες υπηρεσίες πετσοκόβονται, αναγκάζοντας τες να γίνονται επαίτες των Δήμων, ακόμα και για τα καύσιμα τους. Μία πολιτική ίδια και απαράλλαχτη με την προηγούμενη και βεβαίως και οι δύο διοικήσεις ακολουθούσαν το δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν βγούμε από αυτό λύση στα προβλήματα αυτά δεν θα υπάρξει”.

Ο κ. Σιγάλας ιεράρχησε δε και τα προβλήματα για τα οποία κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

Β.Σ.:Δεν είναι δυνατόν σήμερα τα νησιά να μην έχουν σύνδεση με την Σύρο αλλά και μεταξύ τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είχε γίνει ποτέ, αφού πάντοτε υπήρχε κάποια σύνδεση με την πρωτεύουσα του νομού. Η απεργία των εργατών στο Νεώριο, η οποία έληξε με υποσχέσεις και με χαρισματικές τροποποιήσεις στην εργοδοσία. Κι εδώ πρέπει να δούμε αν θα λυθούν τα προβλήματα. Εμείς δεν τα βλέπουμε να λύνονται γιατί αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Ελλάδα. Ο κόσμος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Να κρίνει τι γίνεται με την κατάργηση των συντελεστών του ΦΠΑ, με το βάρβαρο τρίτο μνημόνιο. Όλοι αυτοί που λεονταρίζουν, όπως ο Περιφερειάρχης, που έλεγε ότι δεν θα δεχθούμε κατάργηση των συντελεστών και ταυτόχρονα το δέχεται και στηρίζουμε και χειροκροτούμε την Ε.Ε., αποδεικνύοντας ότι κοροϊδεύουν τον ίδιο τον εαυτό τους αλλά και τον λαό. Πρέπει να παλέψουμε γιατί δεν μπορούν να περάσουν αυτά. Ο ΦΠΑ θα χτυπήσει βάναυσα το μικρό λαϊκό νοικοκυριό, δεν θα χτυπήσει τον εφοπλιστή και αυτούς που έχουν τις βίλες στη Μύκονο και τη Σαντορίνη αλλά τον απλό Σαντορινιό. Από το 1979 που παρακολουθώ τα ζητήματα των νησιών είναι ίδια και απαράλλαχτα και αυτοί μας κοροϊδεύουν διπλά».