Χορήγηση άδειας λειτουργίας σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης τριών γραμμών στο νησί

Θετική εξέλιξη για το σφαγείο Άνδρου

  • Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η νέα Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε κλειστά τα περισσότερα σφαγεία των Κυκλάδων. Η συνεχής προσπάθειά της για εκσυγχρονισμό και λειτουργία των σφαγειοτεχνικών υποδομών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Νομοθεσίας, καθώς επίσης και η αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους οδήγησε στη σημερινή λειτουργία όλων των υφιστάμενων σφαγείων.

Απόρροια των ανωτέρω είναι η χορήγηση άδειας λειτουργίας σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης τριών γραμμών στην Άνδρο, κατόπιν της έκδοσης της σχετικής απόφασης την οποία υπογράφει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Φιλήμων Ζαννετίδης.

Βήματα και για άλλα σφαγεία των Κυκλάδων

Ειδικότερα, για τα σφαγεία του Νοτίου Αιγαίου και εν προκειμένω των Κυκλαδων, “Η αδιάκοπη λειτουργία τους διασφαλίζεται είτε με παρατάσεις, που δίνονται από την Περιφερειακή Αρχή, εφόσον οι Δήμοι αποδεικνύουν την πρόοδο των εργασιών, είτε με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την πλήρη αδειοδότηση και νομιμοποίησή τους. Μετά τη Νάξο, την Τήνο και τη Μύκονο, σειρά έχει η Άνδρος, το σφαγείο της οποίας λειτουργεί πλέον από σήμερα όπως απαιτούν οι διεθνείς προδιαγραφές τεχνικών υποδομών, ενώ πολύ κοντά στη διαδικασία έναρξης αδειοδότησης βρίσκονται τα σφαγεία στα νησιά Κέα, Αμοργός, Κύθνος και Σίφνος, αφού ολοκληρώσουν το φυσικό αντικείμενο του έργου των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων”.

Η απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη

Απόσπασμα της απόφασης του κ. Ζαννετίδη για το δημοτικό σφαγείο Άνδρου ακολουθεί αυτούσιο κι έχει ως εξής: “Αποφασίζουμε, χορηγούμε άδεια λειτουργίας σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης τριών γραμμών (βοοειδή, χοίροι, και μικρά μηρυκαστικά) στο Δημοτικό Σφαγείο Άνδρου που βρίσκεται στην περιοχή Ξηρόκαμπος του Δ.Δ. Γαυρίου της Δ.Ε. Υδρούσας του Δήμου Άνδρου.

Η δυναμικότητα του σφαγείου ανά είδος ζώων δε θα πρέπει να ξεπερνά: α. Τις εκατό κεφαλές χοιρινών ανά μήνα με μία σχετική αύξηση 30% την περίοδο των Χριστουγέννων, β. Τις εκατό πενήντα κεφαλές προβατοειδών ή αιγοειδών ανά μήνα, με μία σχετική αύξηση μέχρι 90% την περίοδο του Πάσχα και γ. Τις είκοσι δύο κεφαλές βοοειδών ανά μήνα.

Η άδεια αυτή δεν απαλλάσσει τον κάτοχό της από την υποχρέωση να εφοδιαστεί με άλλη άδεια, αν από άλλες διατάξεις προκύπτει αντίστοιχη υποχρέωση. Η ως άνω άδεια ανακαλείται, εφόσον διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση δεν πληροί τους όρους που προβλέπονται από την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία”.