Επιστολή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους, προς τα συναρμόδια υπουργεία

Παρέμβαση προτάσεων

  • Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Αλλαγές στις διατάξεις του νόμου, όσον αφορά στην παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους, ζητά με επιστολή της η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των νησιών.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία στάλθηκε προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ενόψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα «απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α’ Βαθμού» σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2971/2001 (285α) «Αιγιαλός παραλία και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 2, 13, 15 και 31 αυτού, ως ισχύουν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, προτείνει τα εξής:

- Ο χρόνος παραχώρησης στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού της χώρας, το δικαίωμα της απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας, να επεκταθεί σε πέντε έτη, αρχής γενομένης από τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και όχι ένα έτος όπως αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

- Η προαναφερόμενη παραχώρηση προς τους ΟΤΑ γίνεται με αντάλλαγμα και ειδικότερα προβλέπεται ότι το αντάλλαγμα αυτό ορίζεται σε ποσοστό 30% επί των ακαθάριστων εσόδων που πραγματοποιεί ο δήμος από την άσκηση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει σύμφωνα με τους σκοπούς παραχώρησης. Το ποσοστό αυτό του 30% υπέρ του δημοσίου όπως προέβλεπε η ΚΥΑ του 2015 είναι ιδιαίτερα υψηλό, για το λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωσή του.

- Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, υφίσταται περιορισμός τήρησης απόστασης ελεύθερης ζώνης, μήκους 100μ., τόσο μεταξύ των δημοπρατούμενων χώρων, όσο και για τις περιπτώσεις που η απλή χρήση ασκείται από τους ίδιους τους δήμους, ή τις δημοτικές ανώνυμες εταιρείες. Ο περιορισμός αυτός δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, διότι, όπως γνωρίζουν όλοι, στα νησιά και ειδικότερα στις Κυκλάδες, υπάρχουν μικρές παραλίες. Για το λόγο αυτό, ζητάμε όπως εξαιρεθούν από την προαναφερόμενη απαίτηση του νόμου οι μικρές παραλίες των νησιών μας, μήκους έως 150μ».