Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει εμπράκτως τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυκλάδων

Εμπιστοσύνη στην εθελοντική “ψυχή”

Παράδοση ειδικού εξοπλισμού στους εκπροσώπους των ομάδων

Με απαραίτητο και ειδικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 45 χιλ. ευρώ ενίσχυσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία των Κυκλάδων, προκειμένου να συνδράμει σημαντικά στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητάς τους.

Αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα όλες οι εθελοντικές ομάδες σε ακραία κι επικίνδυνα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς σε διάφορα νησιά, η Περιφέρεια και ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης με σκοπό την παράδοση του εξοπλισμού υποδέχθηκε χθες στην έδρα της ΠΝΑΙ, στο κτίριο της πλατείας Τσιροπινά, εκπροσώπους της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων, του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς επίσης τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Άγγελο Τριπολιτσιώτη και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, Δημήτρη Γιάνναρη.

Κατά τη διάρκεια της λιτής εκδήλωσης, ο κ. Λεονταρίτης έδωσε έμφαση στη σημασία ανάπτυξης εθελοντικών δράσεων και αύξησης των μελών αυτών των ομάδων ενώ τα μηνύματά τους απηύθυναν και οι εκπρόσωποί τους, καθώς και ο κ. Τριπολιτσιώτης.

Να σημειωθεί πως, εξαιτίας της δεινής ακτοπλοϊκής πραγματικότητας στις Κυκλάδες, δεν κατάφεραν να μεταβούν στην εκδήλωση παράδοσης εκπρόσωποι της Διασωστικής Ομάδας Θήρας καθώς και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κέας.

Εστίασε στο προσφυγικό ο Γ. Λεονταρίτης

“Είναι κτήμα του πολίτη πλέον ότι ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με την Ελλάδα στα όρια της οικονομικής ασφυξίας να παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο και το κράτος να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υποστελέχωσης και χρηματοδότησης ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών” ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κάνοντας λόγο για την αξία του εθελοντισμού, που λειτουργεί ανακουφιστικά και αποτελεσματικά σε μία σειρά προβλημάτων. “Αντίδοτο στην κατάσταση αυτή είναι η ενεργή συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων η οποία αναδεικνύει και το επίπεδο πολιτισμού και ανθρωπισμού μια χώρας. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα κίνητρο προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του εθελοντισμού όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε αναλάβει τη διοίκηση της πιο δύσκολης Περιφέρειας της Ευρώπης” πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “Καμία άλλη ευρωπαϊκή Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει τα συνεχώς αυξανόμενα δικά μας προβλήματα”.

Εστιάζοντας στο σοβαρό ζήτημα του προσφυγικού που απασχολεί έντονα την Περιφέρεια την παρούσα περίοδο, όπως άλλωστε συνολικά και τη χώρα, επεσήμανε ειδικότερα πως η ουσία του εθελοντισμού αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα ολοένα και πολυτιμότερη. “Αυτήν την εποχή, δυστυχώς για μας που υποδεχόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε μια χώρα που ταλανίζεται, τους κατατρεγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο το οποίο αποτελεί για αυτούς την ελπίδα εισόδου για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από το κράτος “υπερβάλλουμε εαυτόν” ώστε να προσφέρουμε το μέγιστο δυνατό στους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας” υπογράμμισε στη συνέχεια, λέγοντας πως, “Δίκαια λοιπόν, στις μικρές γεωγραφικές μονάδες του Αρχιπελάγους με το μικρό πληθυσμό ο εθελοντισμός έχει καταστεί σημείο αναφοράς και ύψιστη πράξη ανθρωπισμού”. Μάλιστα, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε πως, “Από “θάλασσα ειρήνης” και ένα Αρχιπέλαγος που εκπέμπει αισιοδοξία και γαλήνη έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα που έχει πνίξει στην “αγκαλιά” της, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές”.

Ενίσχυση της εθελοντικής προσπάθειας

Εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς όλους τους εκπροσώπους αυτών των ομάδων που παρέστησαν στη συνάντηση για να παραλάβουν τον ειδικό εξοπλισμό, σημείωσε τα εξής: “Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, συνέδραμαν τους πρόσφυγες στο ταξίδι τους για ένα καλύτερο αύριο και βοήθησαν στο να μην υπάρξουν ακόμα περισσότερα θύματα” συμπληρώνοντας πως, αν και η πλευρά της Αυτοδιοίκησης δεν οφείλει να καλύπτει υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους, ωστόσο, αναλαμβάνει σημαντικό μερίδιο αυτής της υπόθεσης, για το καλύτερο παρόν και μέλλον των νησιών. “Ως Περιφέρεια σε πολλές παρεμβάσεις του κράτους και των κοινωνικών δομών δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Αποφασίσαμε μέσα από το δικό μας προϋπολογισμό να ενισχύσουμε τις εθελοντικές ομάδες στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας εθελοντικά το έργο αυτής της ανθρώπινης αλυσίδας” υπογράμμισε, τονίζοντας ακόμη πως, “Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω μια πρόσκληση στους συμπατριώτες μου να αγκαλιάσουν τις εθελοντικές οργανώσεις ενδυναμώνοντας την προσπάθεια για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον”.

“Σας θεωρούμε συνεργάτες μας”

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζει σαφώς η Πολιτική Προστασία και ειδικότερα οι υπηρεσίες της, εστιάζονται και σε καταστροφές που προκαλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς επίσης αφορούν και σε περιστατικά πυρκαγιών κλπ, με πολλά τέτοια γεγονότα να έχουν καλυφθεί επιτυχώς στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Με φόντο τα παραπάνω, ο διοικητής της Πυροσβεστικής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Άγγελος Τριπολιτσιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες. “Ως Πυροσβεστική Υπηρεσία και με εσάς, θεωρώ ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για ένα καλό αποτέλεσμα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Όπως είπατε σωστά και πετυχημένα διανύουμε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, αλλά ταυτόχρονα ο εθελοντισμός είναι το Α και το Ω προκειμένου η κοινωνία να προχωρήσει μπροστά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σαν Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και με τη δική σας τη συμβολή να κοιτάμε μπροστά. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις εθελοντικές ομάδες που βρίσκονται εδώ σήμερα και να πω πως εμείς τους θεωρούμε συνεργάτες μας”. Ο κ. Τριπολιτσιώτης, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του και όσον αφορά την ενίσχυση της Υπηρεσίας στην οποία προΐσταται από την πλευρά της Περιφέρειας.

Θα πρέπει τέλος να τονισθεί, πως, σε τοποθετήσεις προέβησαν και αρκετοί εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον κ. Λεονταρίτη για την υλική συνδρομή που παρέχει η Περιφέρεια.

Τέλος, σχετικά με τον εξοπλισμό και τη συνεργασία όλων των πλευρών που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία μίλησε και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Θανάσης Δρόσος. Ενδεικτικά, σημειώνεται πως ο εξοπλισμός που παραδόθηκε αφορά σε στολές, κράνη και μάσκες πυροπροστασίας, επινώτιους πυροσβεστήρες και υλικά πυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς σε ασύρματο και διασωστικό υλικό προς τους Ραδιοερασιτέχνες.