Τιμώμενα νησιά η Σίφνος, η Πάρος, η Άνδρος, η Ρόδος και η Χάλκη

Η Περιφέρεια στη Διεθνή Έκθεση “Πανηπειρωτική 2016”

Τιμώμενα πρόσωπα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα Φ. Ζαννετίδης
  • Κυριακή, 15 Μαΐου, 2016 - 19:39

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης εκπροσωπούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Διεθνή Έκθεση “Πανηπειρωτική 2016”, που πραγματοποιείται από τις 14 μέχρι και τις 22 Μαΐου 2016 στο Πανηπειρωτικό Στάδιο στα Ιωάννινα.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού για τον τόπο μας, η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει και πραγματοποιεί έναν μακροχρόνιο στόχο, που δεν είναι άλλος από τον συνδυασμό της πλούσιας τουριστικής δυναμικής της με τον πλούσιο πρωτογενή της τομέα. Με στόχο τη συμμετοχή στην προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στους εκπροσώπους της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς στηρίζει έμπρακτα εκθεσιακά γεγονότα που αναβαθμίζουν και προβάλλουν το Αρχιπέλαγος, έχοντας ως κύριο μέλημα την προβολή και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, καθώς και την αναγκαιότητα διασύνδεσης των προϊόντων του Πρωτογενούς τομέα και του Τουρισμού.

Με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της νησιωτικής Ελλάδας, οι διοργανωτές σε ειδική εκδήλωση τίμησαν τους δύο εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τα νησιά της Σίφνου, της Πάρου, της Άνδρου, της Ρόδου και της Χάλκης.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης: «Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει, με ιδιαίτερη μάλιστα ευαισθησία, όλα τα αγροτικά και τουριστικά γεγονότα που αναβαθμίζουν και προβάλλουν την περιοχή μας. Στόχος μας είναι η συμμετοχή στην προβολή και προώθηση των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας αλλά και του πλούσιου τουριστικού μας προϊόντος τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στους εκπροσώπους της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς. Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας του Νοτίου Αιγαίου, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, διανύουμε μια βαθιά κρίση, η οποία απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων μας, προκειμένου να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες. Όμως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευόμενες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας και του Αιγαιοπελαγίτικου τουρισμού. Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ήδη βρίσκεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες, συντονισμένες δράσεις και με αποκλειστικό σημείο αναφοράς την συλλογική ωφέλεια».

Σε αντίστοιχη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης επεσήμανε πως «οι εκθέσεις μας δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που προστάζει η διεθνής αγορά και αναμφισβήτητα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων συνεργασιών και νέων προοπτικών για όσους «επιχειρούν» και εκτός των ορίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η «εξωστρέφεια» είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Βασική μας αρχή είναι ο συνδυασμός του τουρισμού με τις παραγωγικές δραστηριότητες κάθε τόπου. Έτσι ενισχύουμε τις τοπικές οικονομίες, αλλά και δίνουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες, αλλά και να προμηθευτούν τοπικά, ποιοτικά προϊόντα που αποτελούν και την ταυτότητα κάθε περιοχής. Η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο από τη μια την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα, που αποτελεί σταθερό και βασικό πυλώνα της οικονομίας μας και από την άλλη τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα από τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας, που είναι απόλυτα συνυφασμένος με τον πολιτισμό μας, κάνοντας τον πιο ανταγωνιστικό».