Ομόφωνη απόφαση αντίδρασης του περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στη δεύτερη ομάδα νησιών

Νέα προσφυγή κι ενεργοποίηση νησιωτών

Εκ νέου αναβολή στο ΣτΕ για την εκδίκαση της προσφυγής για την πρώτη λίστα νησιών που “υποδέχτηκαν” την αύξηση

Στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια των αποφάσεων κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε πολλά νησιά καλεί τους νησιώτες το περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να ενισχύσει τη στάση του όσον αφορά στη διεκδίκηση των αυτονόητων, που έχουν απειλήσει ευθέως οι εφαρμοζόμενες πολιτικές του κεντρικού κράτους.

Το φλέγον ζήτημα συζητήθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, την Παρασκευή, οπότε κι απροσδόκητα έλαβε νέα αναβολή η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την οποία είχαν καταθέσει η άμεσα ενδιαφερόμενη αυτοδιοικητική πλευρά, καθώς επίσης παραγωγικοί κι επιστημονικοί φορείς, σχετικά με την πρώτη ομάδα πέντε νησιών, στα οποία έχει καταργηθεί εδώ και μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ.

Παρά την αρνητική εξέλιξη που μεταθέτει χρονικά την εκδίκαση της εν λόγω προσφυγής στις 16 Σεπτεμβρίου του 2016, το περιφερειακό συμβούλιο προέβη ομόφωνα στη λήψη νέων αποφάσεων προκειμένου να επιδιώξει την προσβολή της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία από 1η Ιουνίου επεκτάθηκε σε έντεκα ακόμη νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Σύρος.

Δεύτερη προσφυγή και συγκέντρωση 50.000 υπογραφών

Κατόπιν της σχεδόν δίωρης συζήτησης των περιφερειακών συμβούλων για το θέμα, οι ίδιοι, ομόφωνα προέβησαν στην απόφαση να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ και για τη δεύτερη ομάδα νησιών, καθώς επίσης συνηγόρησαν στο να καλέσουν του νησιώτες να συνυπογράψουν ένα κείμενο – διακήρυξη της νησιωτικότητας, στο περιεχόμενο του οποίου θα καθίσταται με σαφήνεια η κατηγορηματική εναντίωσή τους στο εγκληματικό μέτρο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά. Στόχος για το περιφερειακό συμβούλιο αποτελεί η συγκέντρωση τουλάχιστον 50.000 υπογραφών εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, προκειμένου η φωνή των νησιωτών να αποτελέσει ένα ισχυρό “όπλο” στα χέρια της Αυτοδιοίκησης για τη μάχη των προσφυγών.

Ειδικότερα, σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης για το σοβαρό ζήτημα, οι περιφερειακές παρατάξεις υπερψήφισαν την πρόταση – εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το θέμα, τονίζοντας την ανάγκη να ηχήσει παντού το μήνυμα του “πρωτοφανούς διωγμού” που υφίστανται οι νησιώτες, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

“Ασκείται επικίνδυνη πολιτική”

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεονταρίτης έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σκληρό οικονομικό, κοινωνικό αλλά και πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τους νησιώτες, εξηγώντας πως ο πόλεμος που δέχονται τα νησιά όσον αφορά τα κεκτημένα τους είναι πρωτοφανής, αφού μετά από έξι χρόνια κρίσης, ουδείς πίστευε πως, ανάπτυξη για κάποιους θα σήμαινε επιβολή νέων φόρων και αύξηση της φορολογίας γενικότερα. “Πρέπει να στείλουμε μία ξεκάθαρη, κρυστάλλινη και δημοκρατική πρόταση” σημείωσε εξ αρχής, η οποία όπως πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις επιπτώσεις που υφίσταται ο νησιώτικος χώρος από “την επικίνδυνη πολιτική που ασκείται”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, στο προσκήνιο αυτής της μάχης πρέπει να μεταβούν όλοι οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου, υπογράφοντας ένα κείμενο που “θα αποτελέσει το δόρυ με το οποίο θα τους χτυπήσουμε”.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, δεν παρέλειψε δε, να ασκήσει έντονη κριτική στη στάση των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και προσώπων της κυβέρνησης όπως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και όχι μόνον, οι οποίοι έσπευσαν λίγα 24ωρα μετά τη θετική ψήφος τους στο μέτρο κατάργησης του ΦΠΑ στα νησιά εντός Βουλής, να προβούν σε “ανερυθρίαστες δηλώσεις” περί εγκληματικής και αντισυνταγματικής απόφασης. Όπως επεσήμανε, με τη στάση τους “κινούνται στα όρια της προδοσίας” και θα έρθει η ώρα που θα κληθούν να απολογηθούν στους νησιώτες.

“Τους καταγγέλλουμε για ακόμη μία φορά” συμπλήρωσε παρακάτω, αναφέροντας μάλιστα πως, παλαιότερα κόπτονταν για την αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα, ούτε που παρίστανται σε συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων.

“Ήταν το ελάχιστο αντιστάθμισμα στο αυξημένο κόστος ζωής”

Σε υψηλούς τόνους και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης επεσήμανε πως, το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά “δεν χαρίστηκε”, αντίθετα, αποτελούσε ανέκαθεν “ένα μικρό αντιστάθμισμα στο μεγάλο κόστος ζωής που έχει ο νησιώτης στο Αιγαίο”. Καταγγέλλοντας με τη σειρά του τις αποφάσεις κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, οι οποίες πέρασαν και στη δεύτερη κατηγορία νησιών, o ίδιος πρόσθεσε πως, ήδη “διακρίνεται μία μικρή πτώση στον Τουρισμό”, γεγονός που δεν μπορεί παρά να ανησυχεί έντονα τη νησιώτικη πλευρά, αφού ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της στηρίζεται από αυτό το πεδίο.

Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Νησιωτικής Ανατροπής, Μπενέτου Σπύρου, που μεταξύ άλλων, δήλωσε πως, μέσω των πολιτικών που εφαρμόζονται και στην πράξη καταργούν την νησιωτικότητα “πάνε να μας πεθάνουν”. Κατέστησε σαφές δε, πως, μέχρι σήμερα το κεντρικό κράτος δεν έχει πάρει κανένα εναλλακτικό μέτρο που θα ανακουφίζει τη φορολογική λαίλαπα, ενώ αιτήματα χρόνων των νησιωτών, παραμένουν μέχρι σήμερα τα μεγάλα ζητούμενα, όπως ανάμεσα σε άλλα και το μεταφορικό ισοδύναμο.

Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης στήριξαν τις προτάσεις του κ. Λεονταρίτη, δηλαδή, να προσφύγουν στο ΣτΕ και για τη δεύτερη κατηγορία νησιών, αλλά και να θέσουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα το σύνολο των νησιωτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται πως, απόντες από τη συνεδρίαση στη Σύρο ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, που την ίδια ημέρα εξέδωσαν ανακοίνωση για το θέμα του ΦΠΑ καυτηριάζοντας εκ νέου τη στάση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με “την απαίτησή τους για εξίσωση του ΦΠΑ”. Όπως υποστήριξαν στο περιεχόμενό της, “Τόσο οι “αριστεροί” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όσο και οι “Μένουμε Ευρώπη” (ΝΔ -ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι), τον Αύγουστο του 2015 ψήφισαν όλοι μαζί στο 3ο μνημόνιο ( ν. 4336/15, παράγραφος Γ2.2) τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά”.

Στενεύουν τα περιθώρια. Χάνεται οριστικά η εξαίρεση, αν τέλος του 2016 έχει καταργηθεί παντού το ειδικό καθεστώς

Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να στείλει τα μηνύματά του προς τη σημερινή κυβέρνηση, για τις προθέσεις της οποίας, όπως επανέλαβε για ακόμη μία φορά, “πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε μιλήσει δημόσια”.

“Σήμερα ξηλώνεται το “πάτωμα” της νησιωτικής Ελλάδας” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, “υλοποιείται ένα σχέδιο” συστηματικά και με μεθοδικό τρόπο, που γνωστοποιήθηκε αρχικά ως σενάριο προς εξέταση σε επίπεδο εφαρμογής, “από τις πρώτες τρεις εβδομάδες της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση”. Αυτό το σχέδιο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Χατζημάρκος για όσους επεδίωκαν την εφαρμογή του, δεν προκαλούσε ανησυχία, αφού σύμφωνα με όσα σημείωσε, οι ίδιοι, γνώριζαν πως θα έβρισκαν τον νησιώτικο χώρο – δυστυχώς – διασπασμένο και “χωρίς περιφερειακή συνείδηση”. Υπενθύμισε δε, πως, σε αυτήν την κατεύθυνση θέλησαν να χωρίσουν σε κατηγορίες τα νησιά, ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά την υλοποίηση του σχεδίου τους, το οποίο υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, “είναι καθαρά ελληνική επιλογή”.

Επικεντρώνοντας στην ουσία του θέματος, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε παρακάτω ότι στενεύουν τα περιθώρια διεκδίκησης για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, εξηγώντας πως, “31 Δεκεμβρίου του 2016 εάν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς σε όλη την ελληνική επικράτεια, μετά δεν μπορεί να επανέλθει. Άσχετα αν οι δημοσιονομικές συνθήκες διορθωθούν στην Ελλάδα”. Επεσήμανε μάλιστα, πως, η Ευρωπαϊκή Ένωση “δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της να κάνουν την εξαίρεση στον ΦΠΑ μία φορά”. Ως εκ τούτου, όπως κατέληξε, “αν μία χώρα τον καταργήσει, μετά δεν μπορεί να τον επαναφέρει”.

“Να μπει τέλος στην παραπληροφόρηση”

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Χατζημάρκος από όσες αναφορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας και “χρέωσαν” στην Περιφερειακή Αρχή κωλυσιεργία σε επίπεδο λήψης αδειών για τους δικηγόρους της στην υπόθεση εκδίκασης της προσφυγής για τον ΦΠΑ στο ΣτΕ, απάντησε κατηγορηματικά στο σχετικό ερώτημα του περιφερειακού συμβούλου της αντιπολίτευσης, Τζώρτζη Μακρυωνίτη. Γνωστοποιώντας την επικοινωνία που ο ίδιος είχε δε, με τον έναν από τους δικηγόρους της Περιφέρειας την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οπότε και δόθηκε νέα αναβολή στην εκδίκαση της πρώτης προσφυγής για τα πέντε νησιά, διευκρίνισε πως, αν και στην Ολομέλεια της Βουλής εκπροσωπήθηκε κάθε πλευρά που συνδέεται με την υπόθεση και παρά την αποχή των δικηγόρων, είχαν όλοι τις σχετικές άδειες, ωστόσο, ανακοινώθηκε από την πλευρά του Δικαστηρίου πως, αναβάλλονται όλες οι υποθέσεις του πινακίου, με την ημερομηνία εκδίκασης να μεταφέρεται για τις 16 Σεπτεμβρίου του 2016. “Πρέπει να μπει τέλος στην φρικτή παραπληροφόρηση” είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κ. Χατζημάρκος, υποστηρίζοντας πως, ρεαλιστικό σενάριο για τη στασιμότητα που παρατηρείται όσον αφορά στην υπόθεση και τις συνεχείς αναβολές, αποτελεί η άποψη πως, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών – προφανώς – και δε θα ωφεληθούν από την εξέταση της προσφυγής στο ΣτΕ.

“Ο κάθε ένας κρίνει...”

Κατόπιν των επίσημων ανακοινώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και του νομικού συμβούλου του Δήμου Πάρου - πλευρές οι οποίες κι εξ αρχής προσέφυγαν στο ΣτΕ για τον νησιώτικο ΦΠΑ -, σχετικά με την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, αλλά και με δεδομένη πλέον την εξέλιξη της αναβολής, κλήθηκε τηλεφωνικώς σε νέες δηλώσεις ο πρόεδρος, Νίκος Παγίδας. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο νομικός εκπρόσωπος της Πάρου αλλά και η δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου είχαν μεταβεί στην Αθήνα την Παρασκευή, οπότε και ήταν παρόντες στην ανακοίνωση της απόφασης περί αναβολής κι εξέτασης του θέματος εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

“Πήγαμε στο ΣτΕ και ειπώθηκε προς εμάς ότι αναβάλλονται όλες οι υποθέσεις λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Ήταν στο όριο της τυπικότητας όταν παρενέβην προκειμένου να ρωτήσω γιατί, καθώς είχαμε πάρει άδειες οι ενδιαφερόμενοι για τις υποθέσεις του ΦΠΑ. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να έρχονται οι δύο άδειες την παραμονή της δικασίμου και να θέλετε το Δικαστήριο να είναι έτοιμο. Αυτή ήταν η απάντηση. Νομίζω ο κάθε ένας κρίνει” δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, ο οποίος κληθείς να διευκρινίσει αν μιλά για τις άδειες του Δήμου Μυκόνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συμπλήρωσε τα ακόλουθα, “Εμείς είχαμε προηγούμενες άδειες. Κατά την άτοπον απαγωγή οδηγούμαστε εκεί”. Επεσήμανε δε, πως, για την κρισιμότητα του θέματος, προς το ΣτΕ, “Ειπώθηκε ο ειδικός λόγος από εμένα και μάλιστα το έκανα κατά παράβαση της τυπικότητας καθώς ήθελα να γνωρίζω γιατί δίνεται νέα παράταση. Πραγματικά εξεπλάγην καθώς υπήρχαν όλες οι άδειες και γι αυτό έκανα την παρέμβαση. Δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω παράτυπα” λέγοντας τέλος πως, “Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας”.