Συνεχίζει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε ιατρούς η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Νέες “ενέσεις” Υγείας

Την ευθύνη να συνδράμει σε επίπεδο παροχής κινήτρων για την κάλυψη των τεράστιων ιατρικών κενών στις υγειονομικές δομές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου συνεχίζει να “σηκώνει” η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύοντας οικονομικά τη θητεία 25 ακόμη ιατρών που θα επιλέξουν να στελεχώσουν τα “άδεια” Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία.

Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής που έγινε γνωστή ήδη από την περυσινή χρονιά έρχεται να “απαντήσει” στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο που επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία, στα πολλά ανοικτά ζητήματα που χαρακτηρίζουν τις δομές Υγείας στο νησιώτικο περιβάλλον, με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για τα σχετικά θέματα, Νίκο Καραμαρίτη να προχωρά στην εισήγηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στη Λέρο.

 

Δεν στήριξε ποτέ καμία κυβέρνηση το δικαίωμα των νησιωτών στην Υγεία”

Ειδικότερα, όσον αφορά στη λήψη απόφασης για την παροχή κινήτρων υπέρ των επικουρικών ιατρών και των αγροτικών ιατρών (ιατροί υπαίθρου) στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν 4213/13 και του άρθρου 43 του Ν.4368/16), ο κ. Καραμαρίτης υπήρξε σαφής στην τοποθέτησή του, τονίζοντας πως η κάλυψη αυτών των κενών είναι ένα ζήτημα που “καίει” το νησιώτικο χώρο και συγκεκριμένα του νησιώτες. “Αγαπητοί συνάδελφοι το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί όλους εμάς, που ζούμε σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, δεν είναι άλλο από το θέμα της νησιωτικότητας και των παροχών Υγείας, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του τόπου μας και τη μείωση της απομόνωσης σε σχέση με τον χερσαίο κορμό της χώρας. Τα νησιά ορίζονται διεθνώς ως ειδικές γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες οι παροχές ιατρικής φροντίδας υψηλής ποιότητας καθορίζουν την ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη, διευρύνουν και αμβλύνουν την απομόνωση και άρουν τις κοινωνικές ανισότητες” σημείωσε προλογικά, τονίζοντας ωστόσο πως, αν και “Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία” ωστόσο, μέχρι σήμερα “δεν το έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση”.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε παρακάτω, “Έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υγείας επί χρόνια” και όπως εξήγησε, “το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κανείς δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταλάβει ότι τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες, με πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη τους”. Βασικό σημείο που στάθηκε ο ίδιος, είναι πως, “Η έκταση τους σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές έχει σαν αποτέλεσμα ελάχιστους φυσικούς πόρους, μικρές αγορές και ανυπαρξία οικονομιών κλίμακας” ενώ επίσης, “η απόσταση από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων καθώς και το υψηλό κόστος των μεταφορών, καταδικάζει τα νησιά μας στην απομόνωση”. Σε αυτό το πλάνο, διευκρίνισε μάλιστα πως, “Ο τουρισμός και μόνο δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τα μειονεκτήματα του χώρου”, με αποτέλεσμα να πρέπει να αναπτυχθεί μία πολιτική τέτοια που θα αφουγκράζεται τις ρεαλιστικές και αυτονόητες ανάγκες των νησιωτών.

Αποζημιώνονται με 450 ευρώ 19 ιατροί. Οικονομική ενίσχυση για άλλες 25 θέσεις

“Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η αναγνώριση της έννοιας “νησί” ως ξεχωριστό φαινόμενο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σχεδίαση και εφαρμογή διαρθρωτικών πολιτικών στην Υγεία, που να διαφοροποιούνται από τις συνήθεις περιφερειακές πολιτικές που εφαρμόζονται στον ηπειρωτικό κορμό” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμαρίτης, επισημαίνοντας πως, “Αυτή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχει αποφασίσει να παλέψει να διαθέσει πόρους στο μέτρο των δυνατοτήτων του και πάνω από αυτές, για την παροχή της δυνατότητας στους νησιώτες μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, την υγεία”.

Επικεντρώνοντας την αναφορά του στην ουσία της εν λόγω απόφασης, ο ίδιος σημείωσε πως, “Θεσπίσαμε το βοήθημα των 450 ευρώ για κάθε ιατρό που καλύπτει θέση, η οποία παραμένει κενή επί σειρά ετών στις μονάδες υγείας, ΚΥ – ΠΠΙ , τα οποία ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο με δύο αποφάσεις του, στις 2/3/2015 αρ.αποφ.23 και 23/5/2015 αρ. Αποφ.85”. Έτσι σήμερα, “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποζημιώνει με 450 ευρώ, 19 ιατρούς υπαίθρου”. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “σε λίγες μέρες αναρτώνται πίνακες στο Υπουργείο με 39 θέσεις επικουρικών ιατρών για τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία της Περιφέρειας μας”, με την Περιφερειακή Αρχή να φέρνει προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο εισήγηση για “άλλες 25 θέσεις ιατρών, προκειμένου να καλυφθούν και τα υπόλοιπα νησιά” και όπως συμπλήρωσε, “να φτάσουμε τον συνολικό αριθμό των 85 ιατρών, επικουρικών και αγροτικών, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση τα κενά στις υπηρεσίες Υγείας στα νησιά μας”.

Κίνητρα σε 311 αγροτικούς ιατρούς

Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία της Περιφέρειας είχε γνωστοποιηθεί εξ αρχής στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο τέλος Ιουνίου εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας έκανε λόγο για παροχή οικονομικών κινήτρων σε ιατρούς που επιλέγουν να καλύψουν κενές θέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Το πλήρες περιεχόμενό της έχει ως ακολούθως: “Υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε 311 αγροτικούς γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Στους γιατρούς αυτούς θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ ενώ η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 21/02/2016, οπότε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα). Η αναδρομική ισχύς της ΚΥΑ αφορά όσους γιατρούς συνεχίζουν να υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των περιοχών αυτών, κατά την ημερομηνία δημοσίευσής της. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική συμβολή των γιατρών στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στη διασφάλιση του δικαιώματος των κατοίκων αυτών των περιοχών σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα”.