Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Συντονισμός και οργάνωση δράσεων σε έκτακτες ανάγκες

  • Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 27 Ιουλ. 2016 - 7:27

Μετά τη χθεσινή συνάντηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών σε επίπεδο Νομού, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό των δράσεων των υπηρεσιών και των φορέων  της Σύρου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος κ. Άγγελος Τριπολιτσιώτης, ο αναπληρωτής διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, κ. Δημήτρης Σκόνδρας, ο διοικητής του Α.Τ. Ερμούπολης κ. Ιορδάνης Τζίκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μάκης Δαδάος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου Ερμούπολης κ. Μάριος Βουτσίνος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της ΔΕΗ, της ΔΕΥΑΣ, της Διεύθυνσης Δασών, της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων και του Σώματος Προσκόπων Σύρου.

Με σημείο αναφοράς τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο νησί της Σύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε την αναγκαιότητα «να οριοθετηθούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων με την πολιτική προστασία φορέων, σε περιπτώσεις πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ανάλογα περιστατικά».

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην κάλυψη προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, έτσι όπως καταγράφηκαν στον αποτίμηση των πρόσφατων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη Σύρο, με διορθωτικές παρεμβάσεις προς διευκόλυνση του σημαντικότατου έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μετά από ένα γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε η δημιουργία ενός τριμελούς συντονιστικού οργάνου αποτελούμενου από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Αρχής και του Αντιδημάρχου – υπεύθυνου για θέματα πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τη συνεπικουρία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο, ευρισκόμενο σε κοινό σημείο, θα είναι υπεύθυνο για τον οργανωτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης του φαινομένου έκτακτης ανάγκης.

Στο λειτουργικό σκέλος της επικοινωνίας, σημαντικό ρόλο διά του εξοπλισμού και της φυσικής παρουσίας τους καλούνται να διαδραματίσουν οι ραδιοερασιτέχνες οι οποίοι θα υποβοηθούν το έργο της Π.Υ. μέσω κινητής μονάδας στον τόπο εκδήλωσης αλλά και της παρουσίας των μελών της σε σημεία που θα υποδεικνύονται – κατά περίπτωση - από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κομμάτι του εθελοντισμού και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα των πυρκαγιών. Όπως επεσήμανε ο κ. Λεονταρίτης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες της Σύρου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συγκρότησης εθελοντικής ομάδας, η οποία θα εκπαιδευτεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη συνέχεια θα πιστοποιηθεί, όπως προβλέπει ο Νόμος. Δεσμεύθηκε δε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα μέλη του φορέα που θα συσταθεί να λάβουν τον κατάλληλο εξοπλισμό με χρήματα που θα διαθέσει προς το σκοπό αυτόν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Κλείνοντας, ο κ. Λεονταρίτης, υπογράμμισε πως η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων είναι σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για την πρόληψη και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών εκτάκτου ανάγκης», για να καταλήξει: «Για μας δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Δεν έγινε ούτε για τη δημιουργία εντυπώσεων, ούτε για να εισπράξουμε χειροκροτήματα, αλλά στο πλαίσιο της διοικητικής και κοινωνικής ευθύνης που έχουμε αναλάβει. Αναζητούμε διαρκώς λύσεις, ώστε να προασπίσουμε, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».