Κατά πλειοψηφία η έγκριση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2017 από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Διαφοροποιήσεις ως προς τον αναπτυξιακό χαρακτήρα

Με επισημάνσεις που εστιάζουν στη “μη ύπαρξη σχεδίου και οράματος στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής” καταψήφισαν το σχετικό θέμα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα με τις αναφορές του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και μέλους της Περιφερειακής Αρχής, Φιλήμονα Ζαννετίδη σχετικά με τους στόχους που θέτει η νέα ηγεσία της Περιφέρειας με σκοπό την ανάπτυξη των νησιών του Νοτίου Αιγαίου δίνοντας έμφαση στην τουριστική στρατηγική της, ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης υπογράμμισε πως ο νέος προϋπολογισμός “δεν περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις από τους προηγούμενους”, γεγονός από το οποίο προκύπτει πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή “δεν έχει σχέδιο”.

Τόσο ο ίδιος, όσο όμως και ο κ. Ζαννετίδης αμέσως μετά τη συνεδρίαση προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με το σοβαρό θέμα της έγκρισης του νέου προϋπολογισμού για το 2017.

Τα οικονομικά στοιχεία για το επόμενο έτος

Ειδικότερα, το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 εγκρίθηκε χθες το μεσημέρι από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑΙ και είναι σύμφωνο με τη σχετική Υπουργική απόφαση του Υπ. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης κι Αποκέντρωσης βάσει της οποίας οφείλουν να ενεργήσουν Περιφέρειες και Δήμοι. “Οι οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα πρόλαβαν κι έχουν φτιάξει μέσα στο προβλεπόμενο νομοθετικό και χρονικό πλαίσιο το σχέδιο προϋπολογισμού σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Περιφερειακής Αρχής” σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος, τονίζοντας μάλιστα πως, “εάν έχουν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις” όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία, τότε θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα γίνει – κατά πάσα πιθανότητα – στη Μήλο, προκειμένου να λάβει την οριστική έγκριση του συλλογικού οργάνου. Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, ο κ. Ζαννετίδης σημείωσε πως, ο νέος προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ για το 2017 θα αφορά σε σύνολο τα 94.209.634, 84 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 32.891.442,58 ευρώ θα προορίζεται για την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων και τα 61.318.192,26 ευρώ για την περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου.

Μάλιστα, τόνισε πως, από το συνολικό ποσό, τα 22.900.000,00 περίπου εκατ. ευρώ “αφορούν τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας και τα 72 περίπου εκατ. ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017”.

 

Φ. Ζαννετίδης: Ξεκάθαρη η στόχευση. Έμφαση σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Περιφερειακή Αρχή βάσει της κατάρτισης του προϋπολογισμού, ο κ. Ζαννετίδης υπήρξε σαφής ως προς την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία – υποστήριξε – πως κινείται. “Το όραμα της Περιφερειακής Αρχής όπως καταγράφεται και στο σχέδιο του προϋπολογισμού δίνει μεγάλη έμφαση στο τουριστικό προϊόν και στον πρωτογενή τομέα. Αυτό έχει προσδιοριστεί με αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου εντός του 2016 και αφορά στο τριετές πρόγραμμα για τις τουριστικές δράσεις και τον πρωτογενή τομέα καθώς η Περιφέρεια φιλοδοξεί για το 2019 να γίνει γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης” δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας την αναγκαιότητα σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με το πεδίο του τουρισμού.
“Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και καταγράφεται σαφώς” πρόσθεσε ο ίδιος. Με φόντο τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφερειακή Αρχή για την τουριστική ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον παλμό του τουριστικού ρεύματος που αποτυπώνεται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “από τις δράσεις τουρισμού και τα αποτελέσματα της καμπάνιας που κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βλέπουμε ότι τα νησιά μας κατακλύζονται από κόσμο και παρά την κρίση που υπάρχει, διαπιστώνουμε μία καλή πορεία”.

“Σπάνε ρεκόρ οι αφίξεις το τελευταίο διάστημα σε όλα τα νησιά” υπογράμμισε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, “Αυτό μας χαροποιεί και μας δίνει και το κουράγιο να συνεχίσουμε”, αλλά τονίζοντας επιπλέον, πως αναμφισβήτητα η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δίνει προσοχή και στο κομμάτι της προώθησης έργων στα νησιά.

 

Το έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής κρίθηκε από τους πολίτες”

Με φόντο την κριτική που ασκήθηκε από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως αυτή θα αναφερθεί και παρακάτω, ο πρόεδρος θέλησε μόνον να υπεραμυνθεί της κατεύθυνσης που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση της ΠΝΑΙ. “Ο προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα παρά την κρίση που υπάρχει” επανέλαβε ο ίδιος, καταλήγοντας πως, “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το πρόγραμμα και τους στόχους που έχει θέσει στον τουρισμό και στο πεδίο του πρωτογενούς τομέα βαδίζει με αισιοδοξία. Οι απόψεις της μειοψηφίας είναι σεβαστές και κρίνονται κι αυτές. Από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε και δεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική καθώς δημιουργεί καλό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου όταν ασκείται με προτάσεις. Το έργο και το όραμα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής από όταν ξεκίνησε, σχετίζεται και με αυτό που παρέλαβε. Και το έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής κρίθηκε από τους πολίτες πρωτίστως”.

 

Τζ. Μακρυωνίτης: Τέλος στην πίστωση χρόνου. Να δείξουν το όραμά τους

Κατηγορηματικός σχετικά με τη θέση και τη στάση της παράταξής του εμφανίστηκε και ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, εξηγώντας τους λόγους που καταψήφισε τον νέο προϋπολογισμό η παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη. “Ως παράταξη μειοψηφήσαμε στο σχέδιο του προϋπολογισμού καθώς για τρίτη χρονιά δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο περιεχόμενό του. Αυτός ο προϋπολογισμός της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι ένα copy paste των προηγούμενων προϋπολογισμών. Και βέβαια δεν προκύπτει το όραμα της Περιφερειακής Αρχής και δεν δίνει καμία αναπτυξιακή προοπτική στην Περιφέρεια. Δεχόμαστε την οικονομική κρίση όμως δεν είναι μόνον αυτό” δήλωσε αρχικά ο περιφερειακός σύμβουλος, εξηγώντας πως, η μοναδική διαφοροποίηση εστιάζεται στο θέμα των υδατοδρομίων. “Εμείς έχουμε διατυπώσει σοβαρότατες επιφυλάξεις επειδή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία μελέτη βιωσιμότητας, καμία μελέτη σκοπιμότητας για τα υδατοδρόμια και επειδή είναι ένα θέμα που έρχεται επανειλημμένως στο περιφερειακό συμβούλιο, το έχουμε συζητήσει τόσες φορές (τροποποίηση των συμβάσεων) και είμαστε ακόμη στο μηδέν” σχολίασε ο κ. Μακρυωνίτης, επισημαίνοντας πως, η παράταξή του δεν διαφωνεί με τη δημιουργία, αλλά με τον τρόπο που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή.

Επικεντρώνοντας την κριτική του στην ουσία του προϋπολογισμού, υποστήριξε πως, “Κάθε χρονιά πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός για το μέλλον. Δεν μπορείς να κάνεις copy paste. Αυτό που θέλουμε να υπάρχει μέσα στον προϋπολογισμό είναι ένα όραμα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν φαίνεται κι εμείς μειοψηφούμε”. Αναφερόμενος και σε επιμέρους δράσεις που διαφωνούν τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Διαφωνούμε ακόμη και στον τρόπο που διατίθενται τα διάφορα κονδύλια. Κάποια ποσά είναι υπερβολικά σε δράσεις που λόγω της κρίσης θα έπρεπε να είναι περιορισμένες. Η Περιφερειακή Αρχή δίνει μεγάλα ποσά σε δράσεις πολιτισμού, σε θέματα προβολής, βιντεοσκόπησης, εκτυπώσεων”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει μάλιστα και το κοινωνικό πρόσημο που πρέπει να υπάρχει σε έναν προϋπολογισμό, λέγοντας πως, αν και παλαιότερα και κατά τη θητεία του Γιάννη Μαχαιρίδη “υπήρχαν δράσεις για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες και πρακτικά υλοποιήσαμε δράσεις για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων που συνεχίζονται και σήμερα κ.α.” σήμερα όπως εξήγησε, “αυτή η στόχευση λείπει από το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής. “Το ότι υλοποιεί άυλες δράσεις σε θέματα της Κοινωνικής Μέριμνας, υλοποιεί” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυωνίτης, τονίζοντας όμως, πως, “δεν αρκεί μόνον αυτό”.

Επισημαίνοντας πως, θα έπρεπε εμπράκτως να δίνεται έμφαση και στην καθημερινότητα των νησιωτών, ο ίδιος υποστήριξε τέλος, πως, η πίστωση χρόνου προς τη νέα διοίκηση τελείωσε. “Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ψηφίσει τους προϋπολογισμούς με τη λογική ότι δώσαμε πίστωση χρόνου στη νέα Περιφερειακή Αρχή δύο ολόκληρα έτη. Τη στηρίξαμε πραγματικά, κάτι που η νέα Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν το αναγνωρίζει αλλά γίνεται το αντίθετο, μας κατηγορεί. Από εδώ και πέρα θα πρέπει η νέα Περιφερειακή Αρχή να αποδείξει τον σχεδιασμό και το όραμά της”.