Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΝΑΙ του παραρτήματος Κυκλάδων και της προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών για εργασιακά και άλλα ζητήματα

“Δεν αρκεί η καταγραφή των προβλημάτων”

Εργασιακά ζητήματα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στις αιρετές Περιφέρειες της χώρας, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται πιο έντονα στη νησιώτικη Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου απασχόλησαν τη γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Κυκλάδων της ΠΝΑι, παρουσία της προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Βέτας Πανουτσάκου και στελεχών του ΔΣ.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στο νησί, προχώρησαν από κοινού με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων από τις Κυκλάδες και ειδικότερα με τον Θανάση Δρόσο σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για το σύνολο των ζητημάτων που βρίσκονται επιτακτικά στο προσκήνιο, με αφορμή και το νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού που είναι σε διαβούλευση και προωθείται από την κυβέρνηση.

Προτού αναφερθούν συνολικά στα θέματα που συζήτησαν, η κ. Πανουτσάκου επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ουσιαστικού διαλόγου της Ομοσπονδίας με τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία και τους συλλόγους, στην κατεύθυνση που κρίνεται επιβεβλημένη η διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων στην πράξη και όχι η απλή αναγνώριση και καταγραφή τους.

Υπογραμμίζεται πως, στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Κυκλάδων καθώς και μέλη της Ομοσπονδίας από τον Σύλλογο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Νέος “Καλλικράτης” με παράλληλο χτύπημα εργασιακών σχέσεων”

“Στα νέα προβλήματα εργασιακά, κοινωνικά και σε όλα τα επίπεδα θα προσπαθήσει η Ομοσπονδία να συνεισφέρει με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους ώστε να δημιουργηθούν Σύλλογοι που θα είναι μαζικοί και διεκδικητικοί” τόνισε η πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ αμέσως μετά την προλογική τοποθέτηση του κ. Δρόσου, ο οποίος γνωστοποίησε πρωτίστως πως, κατατέθηκε υπόμνημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών με φόντο τον προωθούμενο νέο “Καλλικράτη”, στο περιεχόμενο του οποίο καθίστανται με σαφήνεια οι θέσεις του Συλλόγου για μία σειρά αλλαγών.

“Οι Σύλλογοι της Ομοσπονδίας είχαμε ταχθεί απέναντι και στον προηγούμενο “Καλλικράτη” και τον είχαμε καταδικάσει γιατί είχε μία αφετηρία που δυστυχώς υπάρχει ακόμη και γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί” τόνισε η πρόεδρος, εξηγώντας πως, αυτή η αφετηρία εστιάζει στο “ζητούμενο του αστικού κράτους σε περίοδο κρίσης”, το οποίο είναι η “ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών”. Σύμφωνα με όσα τόνισε, επιδιώκεται “να διωχθούν αρμοδιότητες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με το πρόσχημα ότι δεν υλοποιούνται όπως πρέπει από τον δημόσιο τομέα”.

Πρόσθεσε δε, πως, το νέο σχέδιο του “Καλλικράτη” “έρχεται να εκφράσει πιο ολοκληρωμένα αυτό που εξέφραζε ο πρώτος “Καλλικράτης”, με ταυτόχρονο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων”.

Τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Δρόσος έκαναν επιγραμματική αναφορά σε αρκετές αλλαγές που προωθεί ο νέος “Καλλικράτης” θίγοντας ζητήματα παράλληλων καθηκόντων, κατάργησης επιδομάτων για μία σειρά από υπηρεσίες κι εκτός ωραρίου εργασία, για θέματα μισθολογικά όπως και ζητήματα κάλυψης μετακινήσεων σε μία νησιώτικη Περιφέρεια.

Το σύνολο των εμποδίων που συναντούν οι υπάλληλοι των Περιφερειών σε επίπεδο διεκπεραίωσης υπηρεσιών και κάλυψης αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε η κ. Πανουτσάκου παρακάτω, κρίνεται αναγκαίο να αναδειχθεί στον βαθμό που πρέπει αυτές οι υπηρεσίες, “να προσφέρονται στους πολίτες και να καλύπτουν ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων”.

Χωρίς στελέχωση, καμία αρμοδιότητα, κανένα έργο”

Σε σύνδεση με τα προαναφερθέντα, τέθηκε επί τάπητος και το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης των Περιφερειών και ειδικότερα της υποστελέχωσης στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

“Βασικό ζήτημα για να μπορούν αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες των ΟΤΑ όχι μόνο να μην ταλαιπωρούν τον πολίτη, αλλά πραγματικά να ακουμπάνε τις ανάγκες, είναι να στελεχωθούν” τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, λέγοντας παράλληλα πως, “αρκετές Περιφέρειες, ανάμεσα στις οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, εντονότερα το βιώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”.

“Και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα η υποστελέχωση τσακίζει κόκαλα” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, “η υπόσχεση για στελέχωση πρωτίστως της νησιωτικής Ελλάδας εκ μέρους της κυβέρνησης είναι μία κολοβή υπόσχεση και θα παραμείνει τέτοια, αν δεν αρθεί το νομοθετικό πλαίσιο που λέει ότι απαγορεύονται οι προσλήψεις ΠΕ και ΔΕ προσωπικού κι αν δεν πάψει να ισχύει η αναλογία 1/5 για το υπόλοιπο προσωπικό”.

Όπως εξήγησε, αν δεν έχει η κάθε Περιφέρεια στελεχωμένες υπηρεσίες, “δεν μπορείς να μιλάς για καμία εκτέλεση, για κανένα έργο”.

“Η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να φορτώσει προβλήματα στους ελάχιστους ηρωικούς συναδέλφους που εργάζονται στα νησιά” σημείωσε ειδικότερα, αναφερόμενη στα δεδομένα του Νοτίου Αιγαίου, φωτογραφίζοντας έντονα πως, με αυτή την πολιτική της υποβάθμισης που προωθείται, “δημιουργούν την αντικειμενική πραγματικότητα της αδυναμίας εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων” προκειμένου σταδιακά “να τις εκχωρήσουν και να τις ιδιωτικοποιήσουν”. Στην ερώτηση περί ευθύνης των Περιφερειακών Αρχών σε επίπεδο διεκδίκησης στελέχωσης και πρόσληψης υπαλλήλων, η κ. Πανουτσάκου, απάντησε πως, “συνολικά στην ΕΝΠΕ δεν είδαμε καμία Περιφερειακή Αρχή να πει “ως εδώ και μη παρέκει, θέλω τώρα στελέχωση και προσωπικό””. Όπως επεσήμανε, σε μία αποχώρηση ή συνταξιοδότηση, περιορίζονται στο “να μπαλώνουν τα κενά με τις μετακινήσεις υπαλλήλων, αναγνωρίζοντας στα λόγια τα προβλήματα”.

Ζούγκλα εργασιακών σχέσεων”

Ζητήματα που σχετίζονται άμεσα και με τις ήδη καταγεγραμμένες περικοπές σε μισθολογικό επίπεδο, αποτέλεσαν πεδίο σχολιασμού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

“Θέλουν να μεταφέρουν τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα και στον δημόσιο” σχολίασε η πρόεδρος, λέγοντας επιπλέον πως, από την πλευρά της η Ομοσπονδία δεν υπερασπίζεται τη στοιχειώδη μισθολογική αξιοπρέπεια σε επίπεδο δημοσίου, αλλά και ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ άλλων, η ίδια ανέφερε πως, “Τα μισθολογικά κλιμάκια είναι “παγωμένα” και σε αυτή τη βάση έρχεται η κυβέρνηση και μιλάει για συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ό,τι ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα”. Σύμφωνα με την ίδια, “Σε αυτό το ψευδεπίγραφο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων είμαστε αντίθετοι, εάν δεν συνοδεύεται με έναν βασικό μισθό, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Έναν μισθό, με τον οποίο ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια”.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, επεσήμανε δε, πως η Ομοσπονδία “στηρίζει κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες Συλλόγων και Σωματείων σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό αίτημα την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των μισθολογικών απωλειών”. Μάλιστα για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διεκδίκησης, υποστήριξε πως, “είναι αναγκαίο αυτές οι πρωτοβουλίες να πληθύνουν”. Τόσο ο κ. Δρόσος, όσο και η κ. Πανουτσάκου δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν την υφιστάμενη κατάσταση της κάλυψης εξόδων μετακίνησης εκ μέρους των υπαλλήλων στο πλαίσιο της προώθησης των υπηρεσιών των Περιφερειών. “Αναγκάζονται οι συνάδελφοι να πληρώνουν από την τσέπη τους, τις μετακινήσεις που πρέπει να κάνουν για τις υπηρεσίες. Υπάρχουν ήδη προβλήματα με συναδέλφους που δεν τους καλύπτουν την ημέρα της επιστροφής” δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος, κάνοντας λόγο για το “πλαφόν” που έχει επιβληθεί γενικώς σε “επίπεδο μετακινήσεων στη νησιωτική Ελλάδα”.

 

Προωθούμε ζητήματα ουσιαστικά κι όχι συντεχνιακά”

 

“Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που θα τα προωθήσουμε καθώς είναι ουσιαστικά κι όχι συντεχνιακά. Εάν ο συνάδελφος δεν έχει “μία” στην τσέπη, δεν θα πάει. Θα μείνει η καταγγελία του πολίτη να περιμένει, θα μείνει η υπηρεσία στην άκρη, θα κινδυνεύει ο συνάδελφος με πειθαρχική δίωξη καθώς δεν θα είναι μέσα στις ημερομηνίες” πρόσθεσε η πρόεδρος ολοκληρώνοντας την αναφορά της στο μισθολογικό κομμάτι και στα προβλήματα που τέθηκαν συνολικά. “Έχουν ευθύνη οι Περιφερειακές Αρχές διότι δεν αναδεικνύουν αυτά τα ζητήματα” πρόσθεσε στη συνέχεια, λέγοντας πως, “Δεν μπορεί να θέλουν να εκτελέσουν αρμοδιότητες και να μην προτάσσουν τα ζητήματα των εργαζομένων”.

Στον “γνήσιο προβληματισμό των εργαζομένων σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να αναδείξουν περισσότερο τα αιτήματά τους, σε συνδυασμό με τα αιτήματα των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα και των άλλων κλάδων” η Ομοσπονδία θα είναι αρωγός, σημείωσε η ίδια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως, “Δεν αρκεί μία καλή καταγραφή των προβλημάτων κι ένα καλό διεκδικητικό πλαίσιο. Πάνω από όλα πρέπει αυτό το πλαίσιο να παλέψουμε και να αγωνιστούμε να γίνει πράξη. Σήμερα, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους εργαζόμενους εάν θα συνεχίσουν στη μεγάλη τους μάζα ανεχόμενοι προβλήματα, να δίνουν συγχωροχάρτι στην πολιτική που τους υποβαθμίζει τη ζωή ή αν θα σταθούν απέναντι για αυτά που θα έπρεπε ο κάθε εργαζόμενος να έχει εξασφαλισμένα”.