Ως την είσοδο των Δημοτικών Σχολείων Βάρης και Ποσειδωνίας τα λεωφορεία της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών

Διευθετήθηκαν τα εφικτά

Συντονισμένες ενέργειες των άμεσα εμπλεκομένων μετά τη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, έφεραν αποτέλεσμα

Τις προϋποθέσεις άφιξης των λεωφορείων της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. ως τις εισόδους των Δημοτικών Σχολείων Βάρης και Ποσειδωνίας προκειμένου να αποβιβάζονται και να επιβιβάζονται σε αυτά, με απόλυτη ασφάλεια οι μαθητές, ρύθμισαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων – με τη μετακίνηση των παιδιών – πλευρών, μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η έντονη αγωνία των Διευθυντών των συγκεκριμένων Σχολείων, καθώς των μελών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων “κοπάζει” ως έναν βαθμό, αφού κατόπιν της έκτασης και της δημοσιότητας που πήρε το εν λόγω ζήτημα, ικανοποιήθηκε το κύριο αίτημά τους, το οποίο αφορούσε στην ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των μαθητών στις σχολικές μονάδες τους, μετά από τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η σχετική νομοθεσία.

Ωστόσο, παρόμοια θέματα εξυπηρέτησης από την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. παρουσιάζονται και για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων εξαιτίας των σχετικών επιταγών της ίδιας νομοθεσίας, η οποία δεν προβλέπει τη μεταφορά τους με λεωφορεία προς το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων, εξαιτίας της περιορισμένης χιλιομετρικής απόστασης από την Ερμούπολη.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες για τα σχετικά ζητήματα καθώς επίσης, φιλοξενούνται λιτές δηλώσεις του κ. Λεονταρίτη, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, υπάρχει αναφορά για τις εργασίες ενίσχυσης των διαβάσεων που υφίστανται πλησίον των σχολείων για την ομαλή μετακίνηση των μαθητών.

Αυτοψία και άμεσες ενέργειες για τα ζητήματα των Δημοτικών Σχολείων Βάρης και Ποσειδωνίας

Παρά το γεγονός ότι το νέο καθεστώς μεταφοράς των μαθητών μέσω των δρομολογίων της τακτικής συγκοινωνίας ήταν γνωστό προς πάσα κατεύθυνση προ της έναρξης της φετινής σχολικής περιόδου, ωστόσο οι πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων ανέδειξαν τα πρώτα σοβαρά ζητήματα που προκλήθηκαν, αφού οι μικροί μαθητές – και στις δύο περιπτώσεις – υποχρεώνονταν να περπατούν αρκετά μέτρα μέχρι τα σχολεία τους ασυνόδευτοι, με τους κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος να ελλοχεύουν.

Η κοινή ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων όπως αυτή διατυπώθηκε αναλυτικά στη σύσκεψη στο γραφείο του κ. Λεονταρίτη παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., αποτέλεσε και τη βασική αιτία της ενεργοποίησης των αρμοδίων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης και καθώς οι δύο δρόμοι από τους οποίους θα διέρχονται τα λεωφορεία προκειμένου να φθάνουν στις εισόδους των δύο σχολείων, βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Λεονταρίτης από κοινού με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκο Βακόνδιο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, Δημήτρη Νταλαχάνη καθώς επίσης και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Παναγιώτη Καρακατσάνη, μετέβησαν στα συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να επισφραγιστεί η δυνατότητα διέλευσης για τα λεωφορεία. Με τις σχετικές ενέργειες του κ. Καρακατσάνη και τη ρύθμιση όλων των παραμέτρων βατότητας, από σήμερα το πρωί, οι μαθητές επιβιβάζονται και αποβιβάζονται από το ύψος του προαύλιου χώρου των σχολείων τους.

Καθώς η Περιφέρεια έχει στην αρμοδιότητά της μόνον τη ρύθμιση του τρόπου μεταφοράς των μαθητών, με δεδομένη τη δήλωση του εκπροσώπου της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως, τα λεωφορεία θα μεταβαίνουν στις εισόδους των σχολείων μόνον αν έχουν εγγράφως τη νομική κατοχύρωση πως μπορούν να το πράξουν, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, τόνισε πως, έχει πραγματοποιηθεί επίσημα κι εγγράφως η σχετική ενημέρωση προκειμένου να μπει τέλος στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών.

Γ. Λεονταρίτης: Άμεση η ανταπόκριση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας

Αν και για τους δύο παράδρομους, οι οποίοι εξυπηρετούν τη διέλευση των λεωφορείων έως τις εισόδους των δύο σχολείων, την ευθύνη έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και άρα θα όφειλε η Δημοτική Αρχή να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία άμεσης διευθέτησης των ζητημάτων που ανέκυψαν, ωστόσο, ο κ. Λεονταρίτης κληθείς να προβεί σε δήλωση, δέχθηκε, μιλώντας αποκλειστικά και μόνο για τη στάση της Περιφέρειας αναφορικά με το θέμα, αλλά ευχαριστώντας παράλληλα, τον κ. Καρακατσάνη για την καταλυτική παρέμβασή του.

“Μετά και την προχθεσινή σύσκεψη, είχα δεσμευθεί πως, άμεσα θα υπάρξει λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα. Με τον κ. Καρακατσάνη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου και τον πρόεδρο της αρμόδιας Τοπικής Κοινότητας επισκεφθήκαμε τα δύο σχολεία και κατόπιν αυτοψίας στους δύο δρόμους, διαπιστώσαμε πως η λύση είναι εφικτή και άμεση. Από την Πέμπτη το πρωί οι μαθητές θα φθάνουν και θα αναχωρούν με τα λεωφορεία από τον προαύλιο χώρο των σχολείων τους, ασφαλείς, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια” σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του δημοσίως προς τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την αποτελεσματική ανταπόκρισή του.

“Βρέθηκε λύση στον συντομότερο δυνατό χρόνο που θα μπορούσε να είχε βρεθεί. Πράξαμε όσα έπρεπε για να ικανοποιηθούν τα σχετικά αιτήματα των Διευθυντών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς μέλημα της Περιφέρειας είναι η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στα παιδιά και συνολικά στη μαθητική κοινότητα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Καρακατσάνη και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκο Βακόνδιο για τη συνεργασία τους”.

Ενίσχυση” των διαβάσεων στα σχολεία

Με αφορμή την επιγραμματική αναφορά του κ. Λεονταρίτη για τις εργασίες ενίσχυσης των διαγραμμίσεων των διαβάσεων για τους πεζούς που εξυπηρετούν και τους μαθητές προκειμένου να διασχίζουν με ασφάλεια τον δρόμο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο ίδιος ρωτήθηκε για την πορεία αυτών των παρεμβάσεων που αποτελούν πρωτοβουλία της Περιφέρειας. “Έγιναν οι διαγραμμίσεις για τις διαβάσεις πεζών πλησίον των σχολικών συγκροτημάτων και των σχολικών μονάδων του νησιού στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και σε τμήματα δημοτικού οδικού δικτύου για να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου των μαθητών” απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης, με το φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε ενδεικτικά η εφημερίδα, να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του.

“Προανέφερα πως μας αφορά η ασφάλεια των παιδιών, παραβλέποντας ποιός έχει την αρμοδιότητα ή όχι για τον κάθε δρόμο” σχολίασε ακολούθως, γνωστοποιώντας πως, μετά από επικοινωνία με τον Δήμο, ώστε να παράσχει τη σχετική ενημέρωση, δόθηκε εντολή από μέρους του, για την ενίσχυση των διαγραμμίσεων στα σχολεία, τα οποία εξυπηρετούνται από το δημοτικό οδικό δίκτυο όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, το συγκρότημα των Γυμνασίων, το 4ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. “Από την πλευρά μας ενεργήσαμε άμεσα στο βαθμό που έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε για όσα ζητήματα σχετίζονται με τους μαθητές και την ασφαλή μετακίνησή τους” επανέλαβε τέλος ο κ. Λεονταρίτης, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Ανοικτά” ζητήματα που έθιξαν γονείς κι εκπαιδευτικοί

Εκτός από τα ανωτέρω θέματα και δη την ικανοποίηση του αιτήματος της μεταφοράς των μαθητών με απόλυτη ασφάλεια, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η απαίτηση των γονέων για επιστροφή των σχολικών δρομολογίων. Εκ μέρους τους δε, κατά τη σύσκεψη είχε διατυπωθεί η ανησυχία σχετικά με τη συνύπαρξη των μικρών μαθητών με άλλους πολίτες καθημερινά, καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετακίνησής τους, με φόντο και την ανυπαρξία συνοδών. Σήμερα αυτό το αίτημα με άξονα και τη νέα νομοθεσία παραμένει ανοικτό, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η ρύθμιση του αριθμού των λεωφορείων που εξυπηρετούν τους μαθητές καθημερινά, αφού οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων είχαν θίξει το γεγονός των υπεράριθμων δρομολογίων των λεωφορείων.

Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. είχε δεσμευθεί πως θα ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αριθμού των μαθητών από τις διευθύνσεις των σχολείων. Τονίζεται ότι, σχετική παρέμβαση είχε κάνει και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Σύρου.

Πονοκέφαλος” μετακίνησης και σε Γυμνάσια και Λύκεια

Εξαιτίας των περιορισμών που θέτει η σχετική νομοθεσία σε επίπεδο χιλιομετρικών αποστάσεων για τη μεταφορά μαθητών με λεωφορεία από τις οικίες τους προς τα Γυμνάσια και Λύκεια, πραγματοποιήθηκε χθες, σχετική συνάντηση στο γραφείο του Γιώργου Λεονταρίτη με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, παρουσία κι εκπροσώπου της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε.. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, εξετάζονται κάποια σενάρια προκειμένου οι μαθητές που μένουν στην Ερμούπολη και τις ευρύτερες συνοικίες να έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία.

Αν και μέχρι χθες, τέθηκαν επί τάπητος ορισμένες προτάσεις προς εξέταση από την πλευρά της ΚΤΕΛ, ωστόσο σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό, αν το ζήτημα των μετακινήσεων για τους μαθητές Λυκείων αλλά και Γυμνασίων, θα διευθετηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση μοιάζει να επαφίεται στην καλή θέληση της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. που εξυπηρετεί εδώ και χρόνια το μεταφορικό έργο στα σχολεία, από το οποίο, η εταιρεία έχει ωφεληθεί οικονομικά σε μεγάλο βαθμό.