Πρότυπο το περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκάλεσε αίσθηση στη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, World Travel Market

Το «νησιώτικο σπίτι» άνοιξε τις πόρτες του

  • Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2016 - 06:35

Την αρχή της νέας τουριστικής περιόδου για τον ελληνικό τουρισμό σηματοδοτεί η κορυφαία Διεθνής Έκθεση Τουρισμού World Travel Market που πραγματοποιείται στο Λονδίνο 7-9 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50.000 επαγγελματιών της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Η παραδοσιακή νησιώτικη αισθητική, η πέτρα, το ξύλο, τα χρώματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, μαζί με μια πανδαισία τοπικών προϊόντων, μεταφέρθηκαν στο κέντρο της WTM και μεταμόρφωσαν το περίπτερο της Περιφέρειας σε νησιώτικο σπίτι, μια καλαίσθητη όαση καλοκαιριού στο βρετανικό φθινόπωρο.

Η φετινή, πρωτότυπη και αναβαθμισμένη αισθητικά συμμετοχή της Περιφέρειας στην WTM, απηχεί την αλλαγή φιλοσοφίας σε ό,τι αφορά την συνολική εμφάνιση του Νοτίου Αιγαίου, ως τουριστικού προορισμού, αλλά και την παρουσίαση κάθε νησιού, με τρόπο που για πρώτη φορά αναδεικνύει την ιδιαίτερη και συνάμα μοναδική τουριστική ταυτότητα, κάθε ενός ξεχωριστά.

Σειρά επαφών της Υπ. Τουρισμού στην WTM

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο το περίπτερο του ΕΟΤ, όπου συμμετέχουν 68 Έλληνες συνεκθέτες, Περιφέρειες, προορισμοί, τουριστικοί φορείς και επιχειρήσεις.

Τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν με μουσική εκδήλωση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και όπου προσφέρθηκαν εδέσματα και γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας και ελληνικά προϊόντα.

Η δυνατή παρουσία της ελληνικής αποστολής συνεχίστηκε με τη συνέντευξη Τύπου που η Υπουργός παραχώρησε στο κατάμεστο Κέντρο Τύπου του Εκθεσιακού Κέντρου.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στη συνολική θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2016 και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη M. Βρετανία. Παρουσίασε το σχεδιασμό των δράσεων για το 2017 με στόχο την προώθηση της Ελλάδος ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη έντονη κινητικότητα και τις ευκαιρίες για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τη συνέντευξη Τύπου η  ελληνικής καταγωγής παρουσιάστρια επί σειράς ετών δημοφιλούς ταξιδιωτικής εκπομπής του ΒΒC, Julia Bradbury μίλησε για τις αυθεντικές θεματικές εμπειρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτος Καρούμπας παρουσίασε την ιδιαίτερη ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας, και ο Διοικητικός Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) κ. Κωνσταντίνος Δεβέναγας αναφέρθηκε στο νέο Κέντρο-"κόσμημα" που θα εμπλουτίσει την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα της Αθήνας.

Η κα Κουντουρά πραγματοποιεί στο τριήμερο της έκθεσης σειρά συναντήσεων με στελέχη της βρετανικής και διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, tour operators και αεροπορικών εταιρειών για την προώθηση νέων συνεργασιών για το 2017. Συναντήθηκε με εκπροσώπους των ΤUI, Thomas Cook και Οlympic Holidays, που επιβεβαίωσαν τα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό από τη Βρετανική αγορά για την επόμενη χρονιά.

«Άμεση επαναφορά της ανταγωνιστικότητας»

Την ανάπτυξη, με την ανάδειξη και μεγιστοποίηση της διασύνδεσης του ελληνικού τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας, θέτει ως στόχο για το 2017, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Με αφορμή την έναρξη της έκθεσης τουρισμού World Travel Market 2016 στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δήλωσε, πως «το 2017 θα είναι το έτος κατά το οποίο πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη με την ανάδειξη και μεγιστοποίηση της διασύνδεσης του ελληνικού τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός είναι σε θέση να συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές και τη βιομηχανία, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις ωφέλειες για τις τοπικές οικονομίες, τις κοινωνίες και την απασχόληση. Με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό τουρισμό, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εδραίωση της Ελλάδας ως χώρας ηγέτιδας, διεθνώς, στην παροχή υπηρεσιών».

Παράλληλα επεσήμανε, ότι «τα πρώτα θετικά στοιχεία στον τομέα των προκρατήσεων, δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τις βασικές προϋποθέσεις επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων της επόμενης χρονιάς. Είναι επιτακτικό να βρεθεί η χρυσή τομή για την άμεση επαναφορά της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης, της ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επαναφοράς της ρευστότητας με λογικό κόστος χρήματος».

Πρωτότυπη η παρουσία της ΠΝΑΙ στη WTM

Μεταξύ των 182 χωρών που συμμετέχουν στην Έκθεση του Λονδίνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι εκείνη που για δεύτερη συνεχή χρονιά εξασφάλισε την μέγιστη προβολή των νησιών, πριν καν οι επισκέπτες εισέλθουν στον εκθεσιακό χώρο. Μια γιγαντοοθόνη, τοποθετημένη στην πυραμίδα της κεντρικής εισόδου, όπου προβάλλεται βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, υποδέχεται τους επισκέπτες και τους προϊδεάζει γι΄αυτό που θα δουν, στο εσωτερικό της έκθεσης.

Εκεί, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κυριαρχεί, ως η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που συμμετέχει με δικό της περίπτερο, το οποίο στήθηκε από την αρχή, σχεδιασμένο ειδικά για την ανάδειξη της ταυτότητας των νησιών. Το περίπτερο σχεδιάστηκε στην λογική του νησιώτικου σπιτιού και της υπαίθριας αγοράς, με στόχο, εκτός όλων των άλλων, να δώσει έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών, αξιοποιώντας με αυτό το «τέχνασμα», το καινούργιο, ισχυρό ατού του Νοτίου Αιγαίου, την διεκδίκηση της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Η πρωτότυπη εμφάνιση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην WTM, απέσπασε τα εξαιρετικά θετικά σχόλια των παραγόντων της ελληνικής τουριστικής αγοράς και όλων όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερο.

Συγχαρητήρια για την πρωτοτυπία της ιδέας που κυριαρχεί στον εκθεσιακό χώρο με τα χρώματα και την ζωντάνια της, έδωσαν η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο  Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, τους οποίους υποδέχτηκε στο περίπτερο ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, πλαισιωμένος από την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Μαργαρίτη, τον δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κουκά, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, την Πρόεδρο της ΕΞ Κω κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, τον  Πρόεδρο της ΕΞ Σαντορίνης κ. Μανώλη Καραμολέγκο  και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργο Ματσίγκο.

Ανάλογες ήταν οι εντυπώσεις και τα εγκωμιαστικά  σχόλια από τον μεγάλο αριθμό των τουριστικών παραγόντων, εκπροσώπων φορέων, επιχειρηματιών και αυτοδιοικητικών, που επισκέφθηκαν το περίπτερο της ΠΝΑΙ.

Η πρώτη μέρα λειτουργίας της WTM έκλεισε με χαμόγελα αισιοδοξίας για τη σεζόν του 2017, αφού όλες οι ενδείξεις αλλά και τα ποσοστά των προκρατήσεων, συνηγορούν υπέρ μιας αύξησης άνω του 20% από την βρετανική τουριστική αγορά.

Την Τρίτη, η WTM ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, καθώς η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι στο περίπτερο της Περιφέρειας συμμετέχουν και προβάλλονται τα νησιά: Ρόδος, Κως,  Μύκονος, Σαντορίνη, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μήλος, Τήνος, Σέριφος, Άνδρος και  Αμοργός.