Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα στο αρμόδιο Υπουργείο

Αποζημίωση παραγωγών Νοτίου Αιγαίου

  • Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, 2016 - 09:55

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, από τον οποίο ζητά να εξετάσει ευνοϊκά την δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνολικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις της ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, που έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στην περιοχή μας.

Επίσης για άλλη μια φορά ο κ. Ζαννετίδης μεταφέρει στον αρμόδιο Υπουργό την απόγνωση των παραγωγών της Ρόδου για τις καταστροφές που προκαλούνται από τα ελάφια στις καλλιέργειες τους, με την έκκληση να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίστηκε, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές που προκαλούνται από τα άγρια ελάφια (Dama Dama) στο νησί της Ρόδου.

Η επιστολή (επισυνάπτεται) κοινοποιείται στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, στους βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον ΕΛΓΑ.

 

«Επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»

Κύριε υπουργέ,

Όπως βέβαια θα γνωρίζετε ο Πρωτογενής Τομέας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρά τη μικρή συμβολή του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι σημαντικός, γιατί συμβάλλει στη οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών μας.

Η αγροτική οικονομία των νησιών της Περιφέρειάς μας στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι από νωρίς την άνοιξη έως και σήμερα στην περιοχή μας επικρατεί παρατεταμένη ανομβρία. Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μήνα του 2016 έως σήμερα δεν έχουν σημειωθεί βροχές ή έχουν σημειωθεί ελάχιστες, σχεδόν σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της πρωτογενούς παραγωγής και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στην περιοχή μας. Εδώ πρέπει τονιστεί ότι και η προηγούμενη χρονιά ήταν μειωμένων βροχοπτώσεων και κατά συνέπεια τα συμπτώματα της φετινής ανομβρίας είναι πιο έντονα.

Ύστερα από σχετικές οχλήσεις παραγωγών της περιοχής μας και από αυτοψίες των αρμοδίων Υπηρεσιών μας, διαπιστώθηκε ότι:

  • υπάρχει μείωση στη παραγωγή των ελαιοδέντρων κατά ποσοστό τουλάχιστον 40%. Σε μεγάλο ποσοστό τα ελαιόδεντρα εμφανίζουν συμπτώματα εξάντλησης, καρπόπτωση και οι ελαιόκαρποι παρουσιάζον μεγάλη συρρίκνωση και μη φυσιολογική ωρίμανση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό που σας αναφέρουμε παραπάνω.

  • έχει μειωθεί σημαντικά η ανάπτυξη των κτηνοτροφικών φυτών και η βοσκοϊκανότητα των βοσκήσιμων γαιών, με τις ανάλογες συνέπειες στη κτηνοτροφία.

  • έχει επηρεαστεί δυσμενώς και η μελισσοκομία λόγω της μειωμένης ανθοφορίας και της ξήρανσης των μελισσοκομικών φυτών, καθώς επίσης και οι καλλιέργειες των σιτηρών των οποίων οι αποδόσεις για την φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά μειωμένες.

 

Κύριε υπουργέ,

Παρακαλούμε να εξετάσετε ευνοϊκά την δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνολικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Επίσης για άλλη μια φορά θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την απόγνωση των παραγωγών της Ρόδου για τις καταστροφές που προκαλούνται από τα ελάφια στις καλλιέργειες τους και να σας παρακαλέσουμε να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίστηκε, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές που προκαλούνται από τα άγρια ελάφια (Dama Dama) στο νησί της Ρόδου .