Επανέρχεται από τα Δωδεκάνησα η απαίτηση μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας από τη Σύρο στη Ρόδο

Διχαστική διεκδίκηση

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων
  • Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 28 Νοε. 2016 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Συνεχίζεται η προκλητικότητα από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα, που μιλούν ανοιχτά για μεταφορά της έδρας από την Σύρο στη Ρόδο, με τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής να επιχειρούν υποβάθμιση του θέματος.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου (ΣΥΠΝΑΠΕΔ) επαναφέρει το αίτημα του για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας από την Σύρο στη Ρόδο, μόλις 4 μήνες από την προηγούμενη κρούση του.

Τότε είχε ξανατεθεί η ίδια απαίτηση, σε υπόμνημα προς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ τώρα, με ανοιχτή επιστολή της 26ης Νοεμβρίου, τίθεται προς όλους τους φορείς της Δωδεκανήσου.

Προ τετραμήνου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, απέφυγε την όποια τοποθέτηση επί της ουσίας και χωρίς να πάρει σαφή θέση ανάφερε γενικόλογα ότι «Το θέμα της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση».

Αποφεύγοντας την όξυνση της κατάστασης, που πυροδοτούσε η θέση που τότε είχε διατυπωθεί, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, επιχείρησε να γίνει αρεστός στο κοινό των Κυκλάδων λέγοντας ότι «Η Περιφέρεια είναι ενιαία, η έδρα είναι στη Σύρο. Ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί και δεν αμφισβητείται», ενώ στην προσπάθεια του να μετατοπίσει την βαρύτητα του υπομνήματος των υπαλλήλων, το παρουσίασε ως αναξιόπιστο δημοσίευμα.

Τώρα, 4 μήνες μετά οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα επανέρχονται, αποδεικνύοντας πως δεν επρόκειτο για ένα θέμα ανάξιο ενδιαφέροντος και προσοχής, καθώς μετ’ επιτάσεως ζητείται η μεταφορά της έδρας και αποδεικνύοντας πως δεν είναι «ένα θέμα ανύπαρκτο», όπως το είχε χαρακτηρίσει τότε ο κ. Λεονταρίτης.

Πρόκειται για ένα δεδομένο ετών, όσο χρονολογείται η αναγνώριση της Σύρου ως έδρα της Περιφέρειας, το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό όσο και αν ενοχλεί την ικανοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών βλέψεων, πέραν των όποιων πληθυσμιακών ή ποσοστιαίων αναλογιών τίθενται ως επιδερμική αιτιολόγηση.

Μπορεί υπέρ αυτής της αμφισβήτησης να συνηγορεί και η επιλογή του Περιφερειάρχη να ασκεί διοίκηση από την Ρόδο και να απαξιώνει την έδρα της Περιφέρειας, επισκεπτόμενος την σε αραιά χρονικά διαστήματα, ως συμβατική του υποχρέωση, τροφοδοτώντας και επαυξάνοντας τέτοιου είδους αιτήματα.

Ανάλογες απαιτήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όταν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των Κυκλάδων, όπως ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, προτιμούν την αποσιώπηση τους, αντί την βροντώδη και κατηγορηματική καταδίκη τέτοιων ενεργειών, από όπου και εάν αυτές προέρχονται.

Αντιθέτως, την ίδια ώρα επιχειρεί αποπροσανατολισμό του ενδιαφέροντος, με επικοινωνιακές τακτικές παλαιοκομματικής πρακτικής.    

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων εξυπηρετούν τέτοιου είδους απαιτήσεις, αλλά και κάθε πολιτικής υποβάθμισης ανάλογης σημαντικότητας θεμάτων, οφείλεται από κάθε πολιτικό εκπρόσωπο της Περιφέρειας να λάβει σαφή θέση και να κλείσει την επαναλαμβανόμενη απαξίωση που επιχειρείται για την Σύρο ως έδρα της Περιφέρειας.

Και ως προς αυτή την κίνηση, το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο ενδείκνυται για τις σχετικές τοποθετήσεις.

Εμπρηστικό κείμενο απαίτησης

Ξεκάθαρος λόγος γίνεται από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα για «ουσιαστική διεκδίκηση» σε ότι αφορά στις υπηρεσίες της έδρας στη Σύρο, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για γεγονότα που «επιβεβαιώνουν το λάθος».

Χρησιμοποιώντας την συγκριτική υπεροχή των αριθμών υπέρ της Δωδεκανήσου, σε επίπεδο πληθυσμού, αλλά και την απόσταση από την Σύρο στη Ρόδο, αποτελούν στοιχεία που όπως επικαλούνται,

αιτιολογούν το «αποτυχημένο αποτέλεσμα» στη διοίκηση, ενώ αναφέρονται και στα οικονομικά στοιχεία που στοιχειοθετούν την υπεροχή της Δωδεκανήσου.

Η διεκδίκηση στην οποία υποκινούν είναι σαφής και πέραν πάσης αμφισβήτησης, όταν κάνουν λόγο ακόμα και για «κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων», οι οποίες κρίνουν ότι «πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει πανταχόθεν κατανοητό πως η λογική μπορεί και πρέπει να υπερισχύσει της λανθασμένης επιλογής».

Ρητά δε δηλώνουν ότι «Η Ρόδος επιβάλλεται να γίνει λειτουργική έδρα της Περιφέρειας».

Το πλήρες κείμενο των υπαλλήλων της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα αναφέρει:

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην,

χωρίς αιδώ

μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου

έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.

Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.

A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να

μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον

κτιστών ή ήχον.

Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν

από τον κόσμον έξω.» 

Κ.Π. Καβάφης

«Πέρασε πολύ χρόνος με απάθεια  αδιαφορία και αδράνεια όλων των αρμόδιων και αναρμόδιων αυτού του τόπου, αλλά άποψή μας είναι, ότι ποτέ δεν είναι αργά να δοθεί το έναυσμα για ουσιαστική διεκδίκηση, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Στην Σύρο, σημερινή έδρα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Γεγονότα όπως αυτό της κατάργησης των Οικονομικών Υπηρεσιών της Ρόδου και μεταφορά τους στη έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, καθώς και της δημιουργίας νέων φορέων όπως του Ελεγκτού Νομιμότητας, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, κ.λ.π. αποκλειστικά στην έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, απλά επιβεβαιώνουν το λάθος.

Οι 200.000 πολίτες της Δωδεκανήσου δεν μπορούν να εξαρτώνται από δυσπρόσιτες υπηρεσίες σε ένα νησί του κεντρικού Αιγαίου με 20.000 κατοίκους (7% του πληθυσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), με ελάχιστες συγκοινωνιακές διασυνδέσεις με την Ρόδο και την Αθήνα. Στη Σύρο γίνεται προσέγγιση πλοίου μία φορά ανά εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες και τρεις φορές τους θερινούς.

Στην Σύρο μετακόμισαν και οι έδρες της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Πυροσβεστικής, της Στρατολογίας (δεν υπάρχει καν τέτοια υπηρεσία στα Δωδεκάνησα πλέον, όπου όμως βρίσκεται το 61% των στρατευσίμων της Περιφέρειας), Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ενώ στην Ρόδο βρίσκεται το 40% των μαθητών), Δικαστήρια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.

Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις υπηρεσίες έχουν επιτελικό και αποφασιστικό ρόλο, σχεδιάζουν δηλαδή το μέλλον της Δωδεκανήσου εξ αποστάσεως, χωρίς πραγματική πρόσβαση και επαφή με τα προβλήματα καθώς μεσολαβεί η δυσκολία μετακίνησης από την Σύρο στα νησιά των Δωδεκανήσων. Δεν πρέπει λοιπόν να μας φαίνεται παράδοξο το αποτυχημένο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Επιπρόσθετα ακούγεται ότι για την στέγαση των υπηρεσιών αυτών έχουν ενοικιαστεί κτήρια, ενώ στα κτήρια του Δημοσίου όπου στεγάζονταν στην Ρόδο έχει μπει λουκέτο.

Η Ρόδος συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του κράτους πολύ περισσότερα από την Σύρο (περίπου 10 φορές) και απαιτεί να έχει αυτό για το οποίο πληρώνει: ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες με άμεση πρόσβαση.

Η ψαλίδα θα ανοίξει ακόμα περισσότερο στο μέλλον: τα Δωδεκάνησα, τα σύνορα της Ελλάδος και ειδικά το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι που επεκτείνουν την Ελληνική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όταν υπάρξουν έσοδα από υδρογονάνθρακες το 5% από αυτά θα μπουν στο ταμείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στα Δωδεκάνησα ζει και δημιουργεί το 62% του πληθυσμού της Περιφέρειας. Η Ρόδος  κατέχει σχεδόν το 40% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας. Τη δεύτερη και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες της Κω και της Καλύμνου αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός της ΠΝΑι των 93.000.000,00€ περίπου, είναι ιδιαίτερα ενδεικτικός αφού τα 62.000.000,00€ αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα Δωδ/σα και τα υπόλοιπα 31.000.000,00€ τις Κυκλάδες.

Η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, η Ρόδος των 120.000 κατοίκων, υπερέχει πληθυσμιακά, είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και τουριστικό κέντρο σε όλο το Αιγαίο και όχι μόνο στο Νότιο. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, έχει Πανεπιστήμιο και Ανώτερες σχολές, είναι πολιτισμικός κόμβος, με σημαντική υπεροχή και συμβολή στην Εθνική Οικονομία.

Δε ζητάμε την αδικία και την υποβάθμιση της Σύρου. Διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει, αυτό που με τόση ευκολία μας στέρησαν. Η επιλογή της Ρόδου ως έδρα Περιφέρειας, είναι βέβαιο ότι θα αποκαταστήσει μια αδικία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι άμεσα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας καθώς οι ανάγκες της Ρόδου, αλλά και η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, θα εξαναγκάσουν τον συνολικό κρατικό μηχανισμό που εδρεύει στην έδρα της Περιφέρειας να κινηθεί με τους ρυθμούς της Ρόδου.

Πρέπει λοιπόν να επικρατήσει η λογική, έναντι της ακατανόητης συνεχούς υποβάθμισης της Δωδεκανήσου. Οι κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει πανταχόθεν κατανοητό πως η λογική μπορεί και πρέπει να υπερισχύσει της λανθασμένης επιλογής.

Η Ρόδος επιβάλλεται να γίνει λειτουργική έδρα της Περιφέρειας με την παρουσία και την στελέχωση όλων των επιτελικών υπηρεσιών που προβλέπονται για την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ας μην επιτρέψουμε να ορθωθούν τείχη αποκλεισμού των νέων της Δωδεκανήσου από τις ευκαιρίες που μοιραία παρέχει η έδρα της Περιφέρειας. Ας αγωνιστούμε όχι μόνο για το παρόν αλλά πάνω από όλα για το μέλλον αυτού του τόπου και των νέων Δωδεκανησίων».

Στούντιο χολιγουντιανών παραγωγών στη Σύρο

Την πρόταση δημιουργίας μόνιμων εγκαταστάσεων παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών «επιπέδου Χόλιγουντ» στη Σύρο από μία ομάδα γνωστών παραγωγών με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Steven Bernstein, γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Κυριακής, στην έδρα της ΠΝΑι.

Πρόκειται για μία «τεχνοκρατική πρόταση που κατατέθηκε στην Περιφέρεια» όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, εκ μέρους των δύο επιχειρηματιών – κινηματογραφιστών, Steven Bernstein και George Macropulos, μετά από επίσκεψή τους στο νησί, η υλοποίηση της οποίας θα αποφέρει οικονομικό όφελος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς επίσης και κέρδος σε επίπεδο προβολής του τόπου, των Κυκλάδων αλλά και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου και της Ελλάδας.

Η ομάδα των επενδυτών – παραγωγών πέρα από τον κ. Bernstein απαρτίζεται από τον κινηματογραφικό παραγωγό, Richard Gladstein με δύο υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, από τον George Macropulos, πρόεδρο της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Longson Investments Ltd, τον Gary Romolo Fiorelli βοηθό σκηνοθέτη, τον Andrew Lane, παραγωγό ταινιών και τον Martin Meunier, συνεργάτη επί 20ετια του Henry Selick.

 «Τεχνοκρατική πρόταση επένδυσης»

Επί της ουσίας «το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο είναι μία πρωτοβουλία τριών ενοτήτων με έδρα το νησί της Σύρου», η οποία σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Λεονταρίτης «θα δημιουργήσει σχολή κινηματογράφου, προσελκύοντας σπουδαστές από όλη την Ευρώπη», καθώς επίσης «θα δημιουργήσει ένα τελευταίας τεχνολογίας κινηματογραφικό στούντιο αξιοποιώντας κτίρια στη Σύρο, με σκοπό την προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» και θα βοηθήσει στην παραγωγή «τουλάχιστον δύο κινηματογραφικών ταινιών εντός των προσεχών δώδεκα μηνών».

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο ίδιος, από κοινού με  τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στην οποία και γνωστοποίησαν την πρόταση, με την ίδια να ανταποκρίνεται ιδιαιτέρως θετικά, με άξονα το δυνητικό όφελος σε επίπεδο τουριστικής προβολής.

Όπως σχολίασε ο κ. Λεονταρίτης με κριτική διάθεση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είναι μία πρόταση «επένδυσης» ίσως και η πλέον σοβαρή τα τελευταία χρόνια στο νησί, την οποία «δύσκολα αποδέχεται κάποιος», με φόντο τις συνεχείς αναφορές περί επενδύσεων που κατά καιρούς εξαγγέλλουν διάφορες πλευρές και οι οποίες μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν υλοποιηθεί. 

Ενθουσιασμένοι με το νησί κι αναζήτηση χώρων

Υπεραμυνόμενος του πολλαπλού κέρδους που εκτιμά ότι μπορεί να αποκομίσει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και συνολικά το Νότιο Αιγαίο, γνωστοποίησε επιπλέον πως, ο ίδιος διατηρεί στενή επικοινωνία με τους δύο προαναφερόμενους κινηματογραφιστές – παραγωγούς, με σκοπό την συνδρομή σε επίπεδο υλοποίησης της πρότασης δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών ταινιών στο νησί. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, οι ίδιοι έχουν εκφράσει τον ενθουσιασμό τους για το νησί και ιδιαιτέρως για την Ερμούπολη, που χαρακτηρίζεται για το ξεχωριστό τοπίο της, την οποία και χαρακτήρισε ο κ. Bernstein μετά την περιήγησή του, «μία πόλη στούντιο», εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για τη νεοκλασική ομορφιά της. Από κοινού δε, είχαν περπατήσει σε αρκετά σημεία της πόλης κι ευρύτερα αυτής, προκειμένου οι δύο παραγωγοί να έχουν σαφή εικόνα του  νησιού, καθώς επίσης, κτιρίων και χώρων (όπως στρατόπεδο, παλαιά εργοστάσια κλπ) που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να διαμορφωθούν σε μόνιμες εγκαταστάσεις στούντιο παραγωγής ταινιών.

Δύο βασικά προαπαιτούμενα

Επιπλέον, σε επίπεδο υλοποίησης της πρότασης, ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε πως, προαπαιτούμενα της ομάδας παραγωγής με επικεφαλής τον Steven Bernstein αποτελούν: α. Η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της Ελλάδας, με την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που έχει γνωστοποιηθεί ήδη στην κ. Κουντουρά και σε όλους τους αρμόδιους σε κυβερνητικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ενός φιλικού φορολογικού περιβάλλοντος, καθώς και β. Η συνεργασία των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, όταν «περπατήσει» η ιδέα. Από οικονομικής απόψεως, συνολικά η επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, με την Περιφέρεια να σηκώνει βάρος σε επίπεδο στήριξης της πρότασης, στην περίπτωση που απαιτηθεί και η διεκδίκηση χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών εργαλείων (πχ. πακέτο Γιούνκερ), πέραν της συνδρομής σε επίπεδο επαφών με τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λεονταρίτης επανέλαβε πως πρόκειται για μία «μεγάλη επένδυση» μέσω της οποίας θα προκύψει «όφελος σε τουριστικό επίπεδο συνολικά για τη χώρα», γνωστοποιώντας πως, η επόμενη συνάντηση της κ. Κουντουρά με την ομάδα των παραγωγών θα πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η σκοπιμότητα της παρουσίασης

Ως θετικότατη κρίνεται η κάθε δηλωμένη πρόθεση επενδυτικής προοπτικής για το νησί της Σύρου και η εκτίμηση των πολλαπλών ωφελειών που θα προκύψουν.

Όμως πέραν αυτού, στην παρούσα φάση, αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι οι σκοποί που εξυπηρετεί ο τρόπος και ο χρόνος παρουσίασης της.

Όταν προέχουν τόσο σημαντικά θέματα, όπως η επαναφορά της αμφισβήτησης της έδρας της Περιφέρειας και η απαίτηση μεταφοράς της από την Σύρο στη Ρόδο, θα αναμενόταν από τον πολιτικό εκπρόσωπο της Περιφέρειας στο νομό, να συγκαλέσει συνέντευξη τύπου για το επίμαχο θέμα, με ρητές και σαφείς δηλώσεις.

Σε ότι αφορά στην επιλογή παρουσίασης μίας επενδυτικής πρότασης, ξενίζει το γεγονός να αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο ένας εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης, εμπλεκόμενος ευθέως στις επιχειρηματικές βλέψεις ενός ιδιώτη.

Σε περίπτωση που με τον οιονδήποτε τρόπο η Περιφέρεια συνδράμει(;) στην ικανοποίηση της επενδυτικής προοπτικής, πως αυτό τελεί εν αγνοία των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων, όπως το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Εν όψει δε της συνεδρίασης του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου, το μέγεθος και η σημαντική ωφέλεια της συγκεκριμένης επένδυσης, θα αποκτούσαν άλλη βαρύτητα εάν ανακοινώνονταν με την παρουσία του Περιφερειάρχη!