Δημοσιεύματα Ροδιακών μέσων ενημέρωσης προάγουν την απαίτηση για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας στη Ρόδο

Απειλή μεταφοράς της έδρας

Καμία τοποθέτηση από την Περιφερειακή αρχή που επέλεξε τη σιωπή
  • Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 29 Νοε. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Συνεχώς διογκώνεται η προκλητικότητα εκ μέρους της Δωδεκανήσου, με διεκδικήσεις κενών περιεχομένου, όπως η επαναφορά του αιτήματος μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας από την Σύρο στη Ρόδο.

Μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων, οι οποίοι λυμαίνονται την πολιτική ζωή του τόπου, χρησιμοποιούν ένα αφήγημα που βρίσκει ευήκοα ώτα στο δικό τους πολιτικό ακροατήριο.  

Εχθές, ημέρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο και τα μέσα ενημέρωσης της Ρόδου πρόβαλαν ως κύριο θέμα το αίτημα για μεταφορά στης έδρας της Περιφέρειας, με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Περιφέρειας, να επιχειρούν να προωθήσουν εύπεπτα και ευρείας κατανάλωσης θέματα, προς τα μέσα των Κυκλάδων.

Δημοσιεύματα επιβεβαίωσης

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η συνεχής επανάληψη της απαίτησης για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας, με το θέμα να «σηκώνεται» κατά τακτά χρονικά διαστήματα από τα Δωδεκάνησα.

Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού και η χθεσινή κυκλοφορία μεγάλη εφημερίδας της Ρόδου, στην οποία αποτέλεσε το βασικό θέμα, εξ αφορμής της επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου (ΣΥΠΝΑΠΕΔ), στην οποία αναφερόταν ρητά ότι «Η Ρόδος επιβάλλεται να γίνει λειτουργική έδρα της Περιφέρειας».

Χαρακτηριστικός ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, «Νέο χτύπημα σε βάρος της Ρόδου», με την επεξήγηση ότι αυτό οφείλεται στο ότι μεταφέρονται «Στη Σύρο οι οικονομικές υπηρεσίες», που υποδηλώνει απερίφραστα ότι υποστηρίζεται η απαίτηση για μεταφορά της έδρας.

Το κείμενο που παραπέμπει στο κυρίως άρθρο και φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, προσανατολίζει σαφώς προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση όταν αναφέρει ότι «Συνεχίζεται η προσπάθεια υποβάθμισης της Δωδεκανήσου σε όλα τα επίπεδα, αυτή τη φορά με τη μεταφορά των οικονομικών υπηρεσιών».

«Έντονη αντίδραση των υπαλλήλων της Περιφέρειας, που με ανοιχτή επιστολή επαναφέρουν το αίτημα να οριστεί η Ρόδος ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», συμπληρώνεται στο κείμενο. 

Άμεσα γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ένα θέμα που προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, χρησιμοποιώντας το κοινό της Ρόδου, που αποτελεί και μεγάλο πυρήνα ψηφοφόρων πολιτικών προσώπων της Δωδεκανήσου. 

Η αναγωγή της εν λόγω απαίτησης σε μείζον θέμα για τη Ρόδο, αποτελεί στοιχείο ρητορείας τοπικής κατανάλωσης, προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Απόντες οι πολιτικοί εκπρόσωποι

Η ανάδειξη της μικρότητας των ασκούντων πολιτική διοίκηση στη Σύρο, προήλθε μέσω της έντονης αντίδρασης τους στην ανάδειξη του θέματος, μόλις μία ημέρα πριν, από την «Κοινή Γνώμη», καθώς διαταράχτηκε ο επικοινωνιακός τους σχεδιασμός για μεταστροφή του ενδιαφέροντος σε σκηνοθετημένες πολιτικές φιέστες.

Έναντι του οποιουδήποτε επιχειρείται να επιβουλευτεί τη θέση ή τον ρόλο του νησιού που εκπροσωπούν, αναμενόταν τουλάχιστον μία κατηγορηματική διατύπωση αντίδρασης, αποκλείοντας και την ελάχιστη φωνή διεκδίκησης ανάλογων αιτημάτων.

Αντί αυτού επιδείχθηκε μία πειθήνια πολιτική υπακοή που μεταφράστηκε σε σιωπηρή ανοχή, χωρίς να λάβουν θέση και να αρθρώσουν, έστω έναν στοιχειώδη, υπερασπιστικό για τον τόπο τους λόγο.

Στο σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων του νησιού, πέραν αυτών που ασκούν διοίκηση, επελέγη και από αυτούς η σιωπή, καθώς οι πολιτικές τους τοποθετήσεις-αντιδράσεις επί του ιδίου θέματος, όταν αυτό είχε προ τετραμήνου ξανατεθεί, είχαν τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης, ως στοιχείο αντιλόγου για το ακροατήριο της Δωδεκανήσου, οπότε προτιμήθηκε να μη δοθούν τα ίδια «όπλα» σε όσους χρησιμοποιούν το θέμα για προσωπικό πολιτικό τους όφελος.

Η απομόνωση της Σύρου

Έναντι αυτών των «ενορχηστρωμένων» καταστάσεων βρίσκεται η Σύρος, η οποία ρητά και κατηγορηματικά, σε πείσμα κάθε αριβίστα της πολιτικής, θα παραμείνει ως έδρα της Περιφέρειας, αδιαπραγμάτευτα.

Όμως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, λόγω της ανεπάρκειας ή της αδιαφορίας που, τα τελευταία χρόνια, επέδειξαν αρκετοί εκ των πολιτικών της εκπροσώπων, σταδιακά τείνει να τεθεί στην απομόνωση, με χαρακτηριστικό στοιχείο την περιορισμένη ακτοπλοϊκή της εξυπηρέτηση.

Πρόκειται για ένα γεγονός, που χρησιμοποιείται ως στοιχείο μεταξύ των όσων επιβαρυντικών της καταλογίζουν και δεν συνάδει με την εικόνα και τη δυναμική που πρέπει να διαθέτει η έδρα της Περιφέρειας.

Αντί κάθε άλλης πολιτικής ρητορείας φτηνού πολιτικού εντυπωσιασμού, τα πολιτικά πρόσωπα που ασκούν διοίκηση κάθε βαθμίδας, σε τοπικό επίπεδο, επιβάλλεται να συγκλίνουν τις προσπάθειες τους στην ανατροπή αυτής της εικόνας και την μεταστροφή του νησιού σε μία πορεία πρακτικής επιβεβαίωσης του τίτλου και του ρόλου της.