Τοποθέτηση του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

"Μέχρι σήμερα δεν απαντήσαμε παρά τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις"

  • Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 7 Δεκ. 2016 - 7:31

Με αφορμή το αριθ. 27/12-11-2016 Υπόμνημα της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου, Περιοχής Δωδεκανήσου (ΣΥΠΝΑΠΕΔ), o Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Η τοποθέτηση του Συλλόγου

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, (Σ.Εργ.Α.Δ.Α.) εκφράζει την έκπληξη του Συλλόγου μας για την επαναλαμβανόμενη αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική στάση της διοίκησης του ΣΥΠΝΑΠΕΔ, που ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων και υπαλλήλων στην (αιρετή) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .

Μέχρι σήμερα δεν απαντήσαμε, παρά τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, θέλοντας να δώσουμε την ευκαιρία στους συγκεκριμένους συνδικαλιστές να επανεξετάσουν ψύχραιμα τη θέση τους. Όμως πλέον δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η ανερυθρίαστη επανάληψη αποτελεί μνημείο αντισυναδελφικής συμπεριφοράς, ειδικά σε μια εποχή που οι αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο έχουν κοστίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Είναι πρωτοφανές, σωματείο εργαζομένων να προτείνει κατάργηση υπηρεσιών (!) χωρίς ούτε για τα προσχήματα να ζητήσει την γνώμη όσων ζητά την κατάργηση (!!) και χωρίς καμία αναφορά στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων (!!!).

Αδιαφορούν αυτοί οι καλοί εκπρόσωποι (;) εργαζομένων για τις τυχόν συνέπειες της πρότασής τους στους εργαζόμενους π.χ. μετακινήσεις, μισθολογικές απώλειες (προσωπική διαφορά), μεταβολές στον οικογενειακό προγραμματισμό κ.λ.π.

Επιπρόσθετα αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας και έλλειψης στοιχειώδους γνώσης περί την δημόσια διοίκηση, όταν προσπαθώντας να απαντήσουν (;) στην πραγματικά τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών, εντός της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής – την οποία προφανώς δεν αμφισβητούν, αθροίζουν έμπλεοι ασχετοσύνης, αριθμούς υπαλλήλων χωρίς να συνυπολογίζουν τις ασκούμενες αρμοδιότητες ( πχ τις περισσότερες από εννιακόσιες (900) αρμοδιότητες που ασκούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) ενώ αδιαφορούν για τα συγκεκριμένα συνταγματικά κωλύματα άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων....

Η διοίκηση του συγκεκριμένου σωματείου ταυτιζόμενη πλήρως με την πολιτική της ηγεσία, φαίνεται να παραγνωρίζει (;) ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης δεν προκλήθηκαν από την κακή διάρθρωση των υπηρεσιών αλλά από την πολιτική συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα υπέρ της παράδοσης αρμοδιοτήτων και έργου (με πανάκριβο για τον λαό μας τίμημα) σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Περί αυτού αφωνία, την ώρα που εκφράζεται από πλευράς ΣΥΠΝΑΠΕΔ πλήρης ταύτιση πχ με την επίσης εκφρασμένη θέση της Ένωσης Περιφερειών ( ΕΝΠΕ) για “οικονομική αυτοτέλεια” βασισμένη βεβαίως στην νέα, τοπική, φορομπηξία ....

Παράλληλα το ΔΣ του ΣΥΠΝΑΠΕΔ φαίνεται να μην αξιολογεί την εμπειρία από την καλλικρατική συνένωση των δύο νομαρχιών (Δωδ/σου και Κυκλάδων) που οδήγησε σε μια Περιφέρεια με αθροιστικά σημαντικά λιγότερο στελεχιακό δυναμικό και μεγαλύτερα προβλήματα υποστελέχωσης από τις νομαρχίες που συνένωσε !

Όσο αφορά δε στην τοπικιστική εμμονή για την έδρα της Περιφέρειας, παρόλο που δεν αφορά άμεσα τον Σύλλογό μας, δεν μπορεί παρά να χρεωθεί στις επιδόσεις του εργοδοτικού “συνδικαλισμού” που, υπηρετώντας τον πολιτικαντισμό των τοπικών «μαυρογυαλούρων», επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός ότι τόσο η κεντρική και όσο και η τοπική διοίκηση υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και γι΄αυτό εφευρίσκουν “διαφορές” τύπου βορρά – νότου προκειμένου να συνεχίσουν να εξαπατούν την εκλογική πελατεία....

Επί της ουσίας:

1. Ως εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός των κρατικών δομών υπηρετεί πάντα την κυρίαρχη πολιτική και ότι ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της εφαρμοζόμενης πολιτικής προϋποθέτει κράτος εχθρικό για τα λαϊκά στρώματα και φιλικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, θεωρούμε ότι η ύπαρξη και η ενίσχυση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όχι ως δήθεν τρίτος βαθμός τοπικής διοίκησης, αλλά ως αποκεντρωμένες κρατικές δομές, δεν αποτελεί συντεχνιακό στόχο αλλά ουσιαστικό εργαλείο για την παρουσία κρατικών δομών στις οποίες έχει πρόσβαση ο πολίτης της επαρχίας και ειδικά των νησιών.

Οι προτάσεις για : κατάργηση , συγχώνευση κ.λ.π., υπηρεσιών, στις σημερινές συνθήκες, με δεδομένη την υποστελέχωση και την μη διάθεση πόρων, οδηγούν στην διάλυση, στην παραχώρηση όσων από τις αρμοδιότητες μπορούν να αποφέρουν κέρδη, σε ιδιώτες και τελικά στην ταλαιπωρία και την οικονομική αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

2. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του εργαζόμενου λαού των νησιών μας, είναι ευπρόσδεκτοι στον αγώνα για δημόσιες υπηρεσίες με στόχευση, σχεδιασμό και στελέχωση τέτοιου προσανατολισμού και όχι υπηρεσίες – τροχονόμους μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ενταγμένες είτε στην κεντρική είτε την τοπική διοίκηση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

3. Ένας τέτοιος σχεδιασμός προϋποθέτει για αρχή επαρκή στελέχωση και μέσα, προϋποθέσεις που, για την περιοχή μας, σημαίνουν παροχή κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής υπαλλήλων (φορολογικών, προϋπηρεσίας, μοριοδότηση μετακινήσεων, επιδότηση κατοικίας κλπ). Κυρίως όμως προϋποθέτει πολιτική που να υπηρετεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων και όχι την ανάπτυξη των κερδών μιας χούφτας επιχειρηματιών – στην προκείμενη περίπτωση μεγαλοξενοδόχων.

4. Απέναντι σε συντεχνιακές – τοπικιστικές λογικές, θεωρούμε ότι μόνο η ουσιαστική συμπόρευσή με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για την προάσπιση και διεύρυνση των κοινών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων (σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, κοινωνική ασφάλιση, σύγχρονη δημόσια δωρεάν και για όλους υγεία, παιδεία, πρόνοια, προστασία των ανέργων, σύγχρονες- φτηνές συγκοινωνίες και ακτοπλοΐα, στήριξη των νησιωτών κλπ), μπορεί να αντιμετωπίσει την πολιτική συρρίκνωσης του δημοσίου, αλλά και να θωρακίσει την εργασιακή μας υπόσταση.