Πολύμηνη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση πληρωμής από τον ΔΕΔΔΗΕ των νησιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β Πάρκα

Έντονη διαμαρτυρία της Περιφέρειας προς την ΡΑΕ

  • Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 16 Δεκ. 2016 - 7:24

Την έντονη διαμαρτυρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, όσο και του ιδίου, σχετικά με την άδικη, άνιση, και εξοντωτική μεταχείριση των νησιωτών παραγωγών ηλεκτρική Ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα, εξέφρασε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη κ. Φίλιππος Τριομμάτης  στον αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Σωτήρη Μανωλκίδη, στην διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της ΡΑΕ στην Αθήνα, στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη με θέμα «Επιχειρηματική δράση και προστασία του περιβάλλοντος».

Ειδικότερα, ο κ. Τριομμάτης  τόνισε  προς τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι εξοντωτικές  για του νησιώτες επιχειρηματίες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΔΕΔΔΗΕ, που φθάνουν μέχρι και τους επτά με οκτώ μήνες,  την στιγμή μάλιστα  που ο ειδικός λογαριασμός εξόφλησης ΑΠΕ των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΕΛΑΠΕ-ΑΠΕ), είναι πλεονασματικός και μάλιστα με πλεόνασμα που σύμφωνα με την καταγγελία υπερβαίνει τα 400 εκ. από το 2012 έως σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έγινε στο γεγονός ότι, παρά το ότι οι νησιωτικοί σύλλογοι παραγωγών ενεργείας από φωτοβολταϊκά (Φ/Β)  πάρκα έχουν αποστείλει σχετική καταγγελία προς την ΡΑΕ εδώ και έναν χρόνο,  η ΡΑΕ δεν έχει ακόμα απαντήσει.

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε άγνοια για την πρακτική του ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα υποστήριξε  ότι  είχε την εντύπωση πως η καθυστέρηση ήταν της τάξης των 3 μηνών, την οποία πάντως  και ο ίδιος θεωρούσε αδικαιολόγητη.

Με αφορμή την παρέμβαση και την διαμαρτυρία αυτή, η ΡΑΕ δεσμεύτηκε δια  του αντιπρόεδρου της να προχωρήσει σε άμεση συνάντηση με τους νησιώτες επαγγελματίες, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει  η απαράδεκτη αυτή πρακτική προς τους νησιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας,  η οποία,  αν συνεχιστεί,  θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια  την  εξόντωση τους, δεδομένου ότι πλέον οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους αλλά και να συντηρούσουν επαρκώς τους φωτοβολταϊκούς  σταθμούς οι οποίοι κινδυνεύουν να απαξιωθούν.

Για το γεγονός ενημερώθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη τον οποίο ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης κ. Φίλιππος Τριομμάτης δεσμεύτηκε να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα πίεσης, μέχρι την διευθέτηση του προβλήματος και την αποκατάσταση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά μας.

 

Ετικέτες: