Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Αιγαίου θίγουν ξανά το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με αφορμή την τροπολογία περί αναστολής σε κάποια νησιά

Αντιδρούν στον διχασμό και τον εμπαιγμό

Αποφάσισαν να δώσουν το “παρών” στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση της τροπολογίας

Με σαφήνεια διατύπωσαν εκ νέου την πάγια θέση τους περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι του εν λόγω νησιώτικου χώρου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής τους, οπότε και τέθηκε επί τάπητος το θέμα της ψήφισης - από το ελληνικό Κοινοβούλιο - της τροπολογίας περί αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχθηκαν προσφυγικές ροές.

Με αφορμή την εξαίρεση των νησιών Ρόδου και Καρπάθου από τη σχετική τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή, οι σύμβουλοι εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα, καθιστώντας ξεκάθαρη την αδιαπραγμάτευτη θέση τους, πως το θέμα του ΦΠΑ συνδέεται με τη νησιωτικότητα κι επ΄ ουδενί δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε σύνδεση – αποκλειστικά - με το σοβαρό προσφυγικό θέμα, διχάζοντας και διασπώντας το νησιώτικο χώρο.

Κατόπιν της δίωρης συζήτησης του θέματος, το περιφερειακό συμβούλιο κατέληξε στην έκδοση ενός ψηφίσματος με καταγγελτικό λόγο και προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος κάλεσε το σύνολο των αιρετών να δώσει το “παρών” στη συζήτηση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, απόψε στην Αθήνα, στις επτά το απόγευμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως, την τακτική διχασμού των νησιώτικων κοινωνιών εκ μέρους των κυβερνώντων και της εφαρμοζόμενης πολιτικής έθιξε και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταθέτοντας ωστόσο, δικό της ψήφισμα.

Το ψήφισμα και οι διαπιστώσεις... με φόντο τις εξαγγελίες της Νισύρου

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στηλιτεύθηκε και καυτηριάστηκε έντονα η στάση της κυβέρνησης καθώς επίσης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον κ. Χατζημάρκο καθώς και από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο σχετικά με την εξέλιξη της εξαίρεσης των δύο προαναφερόμενων νησιών από την πρόταση αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ για το 2017, καθώς όπως οι ίδιοι επανέλαβαν αρκετές φορές, κατά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο είχαν λάβει τη διαβεβαίωση για το αντίθετο. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός και με τους ίδιους να κάνουν λόγο για “ψεύδη και εμπαιγμό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό”, επανέφεραν συνολικά το θέμα του ΦΠΑ, με την Περιφερειακή Αρχή μάλιστα να καταθέτει το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο και στηρίχθηκε κατά πλειοψηφία.

Αυτούσιο έχει ως ακολούθως: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καταγγέλλει τον απροσχημάτιστο εμπαιγμό που υφίστανται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από την ελληνική κυβέρνηση. Η τροπολογία περί αναστολής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, απορρίπτεται απερίφραστα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως διχαστική και απολύτως παραπλανητική ως προς τα προσχηματικά και ψευδή κριτήρια επιλογής των νησιών, που στόχο έχουν να προσφέρουν πολιτικό άλλοθι σε μια απαράδεκτη και προσβλητική, για το Νότιο Αιγαίο, απόφαση. Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι στις Κυκλάδες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία μέριμνα και πρόβλεψη, δεν υπάρχουν νησιά της “άγονης γραμμής. Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι η Ρόδος και η Κάρπαθος δεν ανήκουν στο Ανατολικό Αιγαίο. Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι η Ρόδος και η Κάρπαθος δεν ανήκουν καν στα Δωδεκάνησα. Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι η Ρόδος και η Κάρπαθος, που μόνο τον τελευταίο χρόνο δέχτηκαν πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσφυγικών ροών. Αυτή η προσβλητική για την νοημοσύνη όλων των νησιωτών, απαξιωτική, διχαστική και άνευ ουσιαστικών κριτηρίων τροπολογία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο εμπαιγμός προέρχεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις εξαγγελίες της Νισύρου, έδωσε δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τη νησιωτικότητα. Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, χωρίς εξαιρέσεις, αποκλεισμούς και διχαστικά διλήμματα. Καλούμε τους βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να μην νομιμοποιήσουν πολιτικούς τακτικισμούς που εμπαίζουν και διχάζουν τα νησιά που εκπροσωπούν. Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί από εκπρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Προεδρείο της Βουλής, ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εν λόγω τροπολογία, το απόγευμα της Τετάρτης 21/12/2016, στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου”.

Γ. Χατζημάρκος: Το προσφυγικό διαμορφώνει μία ιδιαίτερη κατάσταση. Ο ΦΠΑ όμως αφορά το σύνολο του Ν. Αιγαίου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χατζημάρκος κατά την τοποθέτησή του, κατήγγειλε ως “απαράδεκτη, απαξιωτική, διχαστική και προσβλητική για το σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου” την προς ψήφιση τροπολογία της μη αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, με εξαίρεση τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα για το 2017, υποστηρίζοντας πως, ο εμπαιγμός εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους νησιώτες συνεχίζεται.

Πραγματοποιώντας μία επιγραμματική αναφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν κι εφαρμόστηκαν για την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά της χώρας καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κ. Χατζημάρκος έθιξε το ζήτημα της σύνδεσής του με το προσφυγικό, τονίζοντας πως, πρόκειται για μία λανθασμένη πολιτική σκέψη και στάση, η οποία αφενός έρχεται να “σπείρει” τη διχόνοια μεταξύ των νησιών και να θέσει στους νησιώτες ψεύτικα διλήμματα κι αφετέρου, έρχεται να “καλύψει” την πραγματικότητα στο νησιώτικο χώρο, η οποία θέλει τα προβλήματά που βιώνει ο ευαίσθητος και κατακερματισμένος γεωγραφικά χώρος, να παραμένουν. Παρά το γεγονός πως ο Περιφερειάρχης υπήρξε ξεκάθαρος στην αναφορά του, σχετικά με το ότι τα νησιά που υποδέχθηκαν τις προσφυγικές ροές, σήκωσαν και σηκώνουν ένα τεράστιο φορτίο, ωστόσο, επέμεινε πως, το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, αφορά συνολικά το Νότιο Αιγαίο.

Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε και στις συζητήσεις του ίδιου και του κ. Χατζηδιάκου με τον Πρωθυπουργό στο νησί της Νισύρου, εκφράζοντας την αγανάκτησή του σχετικά με τη μη τήρηση των δεσμεύσεων και την εξαίρεση των δύο νησιών.

Στη συνολικότερη κριτική του μάλιστα, επέμεινε πολλές φορές πως, το θέμα του ΦΠΑ απλώνεται σε όλα τα νησιά, ζήτημα που όπως τόνισε πρέπει να σημειωθεί με κατηγορηματικό τρόπο στο σχετικό ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου.

Γ. Μαχαιρίδης: Δεν συνδέονται οι μειωμένοι συντελεστές με το προσφυγικό

Συγκεκριμένος και περιεκτικός στην τοποθέτησή του υπήρξε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης ο οποίος επεσήμανε πως, το περιφερειακό συμβούλιο “είναι στο ίδιο έργο θεατής”, με δεδομένη τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει τα νησιά. “Οι μειωμένοι συντελεστές τί σχέση έχουν με το προσφυγικό” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως, ο μειωμένος ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο σχετίζεται με το κόστος διαβίωσης, το οποίο και διαμορφώνει εν τέλει ένα πλαίσιο για την επιβίωση των νησιωτών. “Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης απέναντι στο Νότιο Αιγαίο” πρόσθεσε κατηγορηματικά, εξηγώντας μάλιστα πως, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψιν της τα νησιά σε γενικό επίπεδο, παρά το γεγονός πως, τα προβλήματα σε αυτά παραμένουν κι εντείνονται χρόνο με τον χρόνο. “Υπάρχουν Κυκλαδονήσια που υστερούν πολύ περισσότερο κι από το πιο υστερημένο νησί της Δωδεκανήσου” συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του, στον άξονα της ανάδειξης γι ακόμη μία φορά, της θέσης πως, οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ πρέπει να επανέλθουν για όλα τα νησιά κι εν προκειμένω για τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός πως, όλα αυτά που συζητούνται για τον νησιώτικο χώρο του Ν. Αιγαίου απασχολούν έντονα και ταυτόχρονα με όσα διαδραματίζονται σε γειτονική χώρα (Τουρκία), υποστηρίζοντας πως, η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση θα έπρεπε με τις αποφάσεις της, να θωρακίζει τα σύνορά της και κατ΄ επέκταση τα σύνορα της Ευρώπης. Ο κ. Μαχαιρίδης συνηγόρησε στην έκδοση του ψηφίσματος, προσθέτοντας ωστόσο, πως, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου οφείλει να καταγγείλει σοβαρά αυτές τις αποφάσεις που έρχονται να πυρπολήσουν την ενότητα των νησιωτών.

Μπ. Σπύρου: Το Ν. Αιγαίο τα σύνορα της ΕΕ. Δεν μπορούν να εξαιρούνται νησιά

Εκ μέρους της Νησιωτικής Ανατροπής, ο επικεφαλής Μπενέτος Σπύρου πρότεινε να ανοίξει η ίδια η Περιφέρεια από την αρχή το θέμα της νησιωτικότητας, εξειδικεύοντας από την πλευρά της, τα μέτρα που ζητά κι αξιολογεί πως θα υπερασπίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανισότητες που χαρακτηρίζουν τον γεωγραφικό χώρο των νησιών και ειδικότερα, του Νοτίου Αιγαίου. Συμπληρωματικά μάλιστα, σχετικά με το θέμα της τροπολογίας που εξαιρεί τα νησιά της Ρόδου και της Καρπάθου, ο κ. Σπύρου άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει πως, για μία ακόμη φορά η Περιφέρεια καλείται να αντιμετωπίσει την “αλλοπρόσαλλη στάση” της κυβέρνησης και κυρίως “του αθηναϊκού κράτους” που φτάνει στον βαθμό να καλλιεργεί ξανά τον διχασμό ανάμεσα στα νησιά, διαχωρίζοντάς τα. Ολοκληρώνοντας δε την κριτική του, υποστήριξε κατηγορηματικά, πως, το Νότιο Αιγαίο “είναι τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης” κι ως εκ τούτου, από τις συγκεκριμένες αποφάσεις “δεν μπορούν να εξαιρούν νησιά”.

Μ. Χατζηγιάννη: Αναπτύσσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό

Με ξεκάθαρο τρόπο διατύπωσε την αντίθεση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στην εν λόγω κυβερνητική απόφαση, η επικεφαλής της, Μαρία Χατζηγιάννη, η οποία τόνισε κατηγορηματικά πως, “Η κυβέρνηση με απαράδεκτο τρόπο συνδέει το προσφυγικό με την αναστολή εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά”. Η ίδια κάνοντας λόγο για “αισχρές πολιτικές” μάλιστα, θέλησε να υπογραμμίσει πως, το ειδικό φορολογικό καθεστώς πρέπει να διεκδικηθεί και να επανέλθει μάλιστα κατά 50% κάτω στο νησιώτικο χώρο, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι σοβαρά και παραμένουν χωρίς απάντηση και λύση. Με αφορμή μάλιστα ραδιοφωνική συνέντευξη κυβερνητικού βουλευτή της Δωδεκανήσου, η ίδια χρέωσε προς στην κυβέρνηση τακτικές που ενισχύουν και αναπτύσσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό στο νησιώτικο χώρο, υπογραμμίζοντας πως, αυτή η στάση δεν πρέπει να συνεχιστεί. Από την πλευρά της, έθεσε και το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Λαϊκή Συσπείρωση, καταθέτοντας μάλιστα ξεχωριστό ψήφισμα, στο περιεχόμενο του οποίου, ανέφερε πως, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα ψηφισμένο μέτρο από το 3ο μνημόνιο, το οποίο και υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Καταλήγοντας, υποστήριξε πως, το περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να υπερασπιστεί τους νησιώτες, οφείλει να εναντιωθεί στη συγκεκριμένη πολιτική που όπως σημείωσε προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ν. Συρμαλένιος: Στόχος η συνολική επαναφορά

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ με φόντο την σχετική τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής της αύξησης σε ορισμένα νησιά και νησιώτικους νομούς, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, προχθές, στην Ολομέλεια της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο ίδιος δήλωσε πως στόχος πρέπει να είναι η συνολική επαναφορά των ειδικών συντελεστών για όλα τα νησιά, επισημαίνοντας πως, αυτό αυτό είναι κάτι που πρέπει να διεκδικηθεί.

Η τοποθέτησή του είχε ως εξής: “Η υπόθεση της αύξησης του ΦΠΑ στο Αιγαίο δεν πρέπει να παραμείνει στη σημερινή αναστολή, αλλά θα πρέπει να διεκδικηθεί η συνολική επαναφορά στους μειωμένους συντελεστές σε όλο το Αιγαίο και στις Κυκλάδες και στις Σποράδες και στα υπόλοιπα μικρά νησιά, όπως η Γαύδος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα κ.λπ. Πράγματι, τι έσοδα μπορεί να αποφέρει το 24%, από την Ανάφη, τη Θηρασιά, τη Σίκινο, τη Σέριφο, την Κύθνο, τη Δονούσα και τα άλλα μικρά Κυκλαδονήσια, που στους κατοίκους τους όχι μόνο δεν πρέπει να τους αυξάνουμε το ΦΠΑ, αλλά πρέπει να τους δίνουμε και επίδομα, για να μένουν τους χειμερινούς μήνες εκεί; Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι η πολύ καλή δουλειά, που έγινε από τους νησιώτες Βουλευτές, μαζί με τη διυπουργική ομάδα της Κυβέρνησης υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη θα έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, τόσο μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο, όσο και με τη διατύπωση στις αρχές του χρόνου ευεργετικών διατάξεων που βρίσκονται σε αναμονή και που είναι έτοιμες για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών”.