Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινου με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκη

«Η νησιωτικότητα να ληφθεί υπόψη και στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας»

  • Παρασκευή, 28 Απριλίου, 2017 - 12:28

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος στις 24.5.17 το απόγευμα είχε υπηρεσιακή συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία στα Δωδεκάνησα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1.5.201 και ολοκληρώνεται στις 31.10.2017.

Συγκεκριμένα:

Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι δράσεις αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Χ. Κόκκινος κατέθεσε τις προτάσεις του, στις οποίες επισήμανε:

  • την ανάγκη υποστήριξης με εναέρια μέσα για την κατάσβεση πιθανών πυρκαϊών. Ζήτησε να παραμένει μόνιμα στη Ρόδο το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής (Kanof) και να υπάρχει υποστήριξη από Canadair που θα εδρεύουν στη Ρόδο και αν αυτό δεν είναι εφικτό, στη Σάμο. Ο κ. Χ. Κόκκινος κατέθεσε γραπτό αίτημα για τα παραπάνω και στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Nα ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής μας.

  • Να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, οι διαδικασίες πιστοποίησης των υπό σύνθεση εθελοντικών ομάδων στα Δωδεκάνησα που εκκρεμούν και να ολοκληρωθεί από την Πυροσβεστική Ακαδημία η πιστοποίηση των στελεχών της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. για θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών.

  • Να παρασχεθεί ενημερωτικό υλικό στην Π.Ν.Αι., προκειμένου αυτό να διανεμηθεί στους πολίτες για ενημέρωσή τους για την αντιπυρική περίοδο.

  • Να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου να υπάρξει πυροσβεστικό όχημα -όπου δεν υπάρχει Πυροσβεστική Υπηρεσία- για τις ανάγκες της πυροπροστασίας.

  • Να λάβει υπόψη η Κυβέρνηση της συνθήκες νησιωτικότητας και για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Καπάκης επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας και διαρκούς επαγρύπνησης μεταξύ όλων των συναρμοδίων φορέων -την οποία επιβεβαίωσε ο κ. Χ. Κόκκινος-, αναγνώρισε και προωθεί τις δράσεις νησιωτικότητας και για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας και εντός των ημερών, αφού πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τα αιτήματα που έθεσε ο κ. Χ. Κόκκινος θα επιδιώξει να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις.

Ο κ. Χ. Κόκκινος ευχαρίστησε τον κ. Καπάκη για το κλίμα καλής συνεργασίας που υπάρχει και του επισήμανε ότι οι ακρίτες της Δωδεκανήσου «φυλούν Θερμοπύλες», επομένως πρέπει και οι ίδιοι να νιώθουν ασφαλείς και να έχουν την αρωγή του κεντρικού κράτους.

  • Στάλθηκαν σήμερα 28.4.2017 προς ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων οι αποφάσεις - πρακτικά της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε στις 26.4.2017 ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.