Σοβαρή παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου, Τζώρτζη Μακρυωνίτη για τον τρόπο που καλεί η Περιφερειακή Αρχή σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις του οργάνου της Οικονομικής Επιτροπής

“Σπέκουλα” στον αντίλογο

Περί “αποκλεισμού μελών” έκανε λόγο το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης

Tον σοβαρό ρόλο της συμμετοχής των μελών της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επεσήμανε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, καυτηριάζοντας έντονα τον τρόπο που καλεί σε έκτακτες συνεδριάσεις ο πρόεδρός της, Φιλήμων Ζαννετίδης, “αποκλείοντας την παρουσία μελών”.

Η παρέμβασή του έγινε σε συνέχεια της πρόσκλησης που έλαβαν τα μέλη προχθές το απόγευμα, μέσω της οποίας ενημερώνονταν για τον προγραμματισμό της κατεπείγουσας συνεδρίασης χθες στις εννέα το πρωί, καθώς τουλάχιστον τρία αιρετά μέλη της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, κατέστη αδύνατο να παραστούν.

Πέραν του ελέγχου και των παρεμβάσεων που οφείλει να πραγματοποιεί η αντιπολίτευση σε όσα προτείνονται από την Περιφερειακή Αρχή και αφορούν τα οικονομικά πράγματα και τις σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της βελτίωσης της ζωής των νησιωτών και της προβολής του νησιώτικου χώρου, ο κ. Μακρυωνίτης έθιξε το γεγονός πως αρκετές φορές ο ελάχιστος χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη προκειμένου να μετακινηθούν από άλλα νησιά και να παραστούν είτε στη Σύρο, είτε στη Ρόδο, δεν επαρκεί για να δίνουν το “παρών”, γεγονός που αυτόματα μεταφράζεται σε απουσία τους.

Μάλιστα στη κριτική του, επεσήμανε ως “απαράδεκτο” τον τρόπο που καλούνται οι έκτακτες συνεδριάσεις, αφού αυτές δίνουν “τροφή” σε μέλη της Περιφερειακής Αρχής - όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε – “να σπεκουλάρουν την αντιπολίτευση”, χρεώνοντάς της εντέχνως απουσία.

Σημειώνεται εξ αρχής πως, για τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τα μέλη που την απαρτίζουν είχαν στη διάθεσή τους για να μετακινηθούν από τα άλλα νησιά προς την έδρα της ΠΝΑι ή και το παράρτημα της Ρόδου, λιγότερες από 24 ώρες.

Τζ. Μακρυωνίτης: “Αποκλείετε μέλη από τις συνεδριάσεις”

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση που πυροδότησε έντονη αντίδραση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής εντός της χθεσινής συνεδρίασης, προηγήθηκε της συζήτησης και της υπερψήφισης των θεμάτων της δέσμευσης ποσού για τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά στη Ρόδο και για τη συμμετοχή της ΠΝΑι στην έκθεση του Λονδίνου WTM 2017, θέματα τα οποία τέθηκαν προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή εκτάκτως.

“Θα ήθελα να κάνω μία τοποθέτηση όσον αφορά τις κατεπείγουσες συνεδριάσεις. Επειδή γίνονται πάρα πολλές, η σημερινή συνεδρίαση γίνεται εννέα το πρωί. Νομίζω ότι θα ήταν φρόνιμο να γίνει στις δώδεκα το μεσημέρι ώστε να μπορέσουν μέλη από άλλα νησιά ή από την Αθήνα να συμμετέχουν στην Επιτροπή” τόνισε αρχικά ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, αναφέροντας ως παράδειγμα μη δυνατότητας συμμετοχής το τακτικό μέλος της Νησιωτικής Ανατροπής στην Οικονομική Επιτροπή, Άννα Μαυρουδή, η οποία και δεν κατέστη εφικτό να μετακινηθεί στη Σύρο.

“Θα πω το παράδειγμα της Άννας Μαυρουδή η οποία είναι αδύνατον να παρευρεθεί. Δηλαδή την αποκλείουμε συνεδριάζοντας στις εννέα το πρωί σε μία έκτακτη συνεδρίαση. Επίσης, τα μέλη τα δικά μας στη Ρόδο, η κα Φτακλάκη είναι στη Μυτιλήνη και η κα Σβύνου είναι αδύνατον να έρθουν μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό θα πρέπει να το λαμβάνετε υπόψιν σας” ανέφερε εν συνεχεία ο περιφερειακός σύμβουλος, εκτιμώντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Σέβομαι ότι κάποια θέματα πρέπει να συζητηθούν, αλλά νομίζω είναι εύλογο το αίτημα. Δεν θεωρώ ότι αν ήταν λίγες ώρες μετά (σσ. η ώρα της συνεδρίασης) θα άλλαζε κάτι”.

Μάλιστα, από την πλευρά του, υποστήριξε πως, δεν αιτιολογείται η χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση, αφού τα δύο θέματα ήταν γνωστά εγκαίρως στην Περιφερειακή Αρχή, η οποία όφειλε και δη ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είτε να τα συμπεριλάβει σε προηγούμενη συνεδρίαση, είτε να τα προγραμματίσει σε τακτική. Σχετικά με το θέμα της λειτουργίας του φράγματος για την υδροδότηση της Ρόδου, επεσήμανε πως, “Δεν βλέπω γιατί είναι κατεπείγον. Κατεπείγον είναι ένα θέμα όταν θίγονται τα συμφέροντα της Περιφέρειας. Εδώ αυτό αφορά την πληρωμή του αναδόχου που αν καθυστερούσε τρεις, τέσσερις μέρες δεν νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι. Το κατεπείγον δεν το βλέπω στη συγκεκριμένη περίπτωση”. Στα ανωτέρω δε, πρόσθεσε πως, καθώς αφορούν σε σοβαρά θέματα, δεν επιτρέπεται να μην αφήνεται η δυνατότητα συμμετοχής των μελών και της μειοψηφίας.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τη συμμετοχή της ΠΝΑι στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου, ο κ. Μακρυωνίτης εντόπισε εκ νέου λανθασμένο προγραμματισμό του προέδρου, λέγοντας πως, “για την έκθεση του Λονδίνου είναι κάτι που το ξέραμε. Είχαμε αποφασίσει για τη συμμετοχή μας. Γιατί μπαίνει ως κατεπείγων;”

Φ. Ζαννετίδης: “Οι προσκλήσεις σύμφωνες με τον νόμο”

Εκ μέρους του προέδρου επιχειρήθηκε να απαντηθεί η παρέμβαση του κ. Μακρυωνίτη, ωστόσο ως φάνηκε στη συνέχεια, οι σχετικές διευκρινίσεις δεν έπεισαν το μέλος της μειοψηφίας. “Οι προσκλήσεις είναι σύμφωνες με τον νόμο. Και μπορεί και να συνεδριάζει ακόμη και την ίδια μέρα η Οικονομική Επιτροπή” τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, έχοντας προαναφέρει σχετικά με τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συνεδρίασης πως, “Γνωρίζετε ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να γίνει η απαιτούμενη δέσμευση της δαπάνης” κι ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε για το φράγμα Γαδουρά, “ενδεχομένως και αύριο ή μέχρι την Παρασκευή να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για το μεγάλο αυτό έργο. Γι αυτό τον λόγο κρίθηκε κατεπείγων να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή”.

Παράλληλα, για τη συμμετοχή της ΠΝΑι στην έκθεση WTM 2017 και την “κράτηση” του περιπτέρου και των οθονών προβολής, εξήγησε πως, “Ζητήθηκε από την Υπηρεσία Τουρισμού να μπει ως κατεπείγων από την προηγούμενη φορά. Επειδή όμως, ήρθε εκείνο το πρωί της προηγούμενης φοράς, πριν τη συνεδρίαση” συμπλήρωσε πως, κατέστη σαφές “ότι ως έκτακτο δεν μπορεί να μπει γι αυτό και μπήκε σήμερα. Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αναγκάζουν να κάνουμε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση και μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω”.

Σχετικά δε, με τα απόντα μέλη και την εκπροσώπηση των παρατάξεων, ανέφερε πως, “Αν δεν μπορεί να έρθει κάποιο μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, η υποχρέωση είναι να ενημερώσει τη γραμματεία για να ενημερώνει τον αναπληρωματικό. Αυτό δεν το κάνει κανένας”. Κατέληξε μάλιστα, υποστηρίζοντας πως, το αίτημα του κ Μακρυωνίτη το λαμβάνουν υπόψιν στην Οικονομική Επιτροπή, λέγοντας τέλος πως, “Σε κάποιες (σσ. συνεδριάσεις) όμως, αδυνατούμε διότι και η αίθουσα μπορεί να είναι δεσμευμένη, αλλά και οι ανάγκες της Υπηρεσίας και οι δικές μας, μας αναγκάζουν να την κάνουμε αυτήν την ώρα”.

Δεχόμαστε επίθεση και σπέκουλα από την πλειοψηφία”

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης επεσήμανε πως, “Κάνω έκκληση γιατί πραγματικά υπολειτουργεί η Οικονομική Επιτροπή και μάλιστα δεχόμαστε και επίθεση και από μέλη της πλειοψηφίας. Γίνεται σπέκουλα και το έχω ξαναπεί πρόεδρε όσον αφορά την απουσία μελών της Οικονομικής Επιτροπής”. Συμπλήρωσε δε σε καυστικό τόνο, πως, “Θα λογοδοτήσουμε δηλαδή γιατί δε συμμετέχουμε σε συνεδριάσεις οι οποίες καλούνται για εμένα με απαράδεκτο τρόπο. Δεν θα συνεχίσω, γνωρίζετε πολύ καλά τί λέω όμως, έχουμε αξιοπρέπεια και λίγος σεβασμός στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής χρειάζεται”, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Και τα δύο θέματα είναι από λάθος δικό σας, γιατί ο πρόεδρος έχει την ευθύνη. Ήρθαν εσπευσμένα σήμερα”.

Σημειώνεται πως, ο κ. Μακρυωνίτης καταψήφισε μόνον το θέμα της συμμετοχής στην έκθεση του Λονδίνου με το βασικό επιχείρημα του υψηλού κόστους, το οποίο και υπολογίζεται σε 275 χιλ. ευρώ.